úterý 19. listopadu 2013

Byl jednou jeden stůl ...

V nedělním příspěvku jsem Vám slíbila, že Vám povím o tom, co jsem si v sobotu přivezla z Ikea a proč. Ať se Vám to bude zdát jakkoliv hloupé či pošetilé, nenávidím můj kuchyňský stůl! Tedy ten bývalý! Asi proto, že si ho s sebou "vláčím" ze vztahu do vztahu. Ale neděste se, zase tolika vztahy jsem za éru onoho stolu neprošla. Nicméně s prvním manželem jsem se rozvedla (a nikdy jsem toho nelitovala), s druhým zatím ne. Každopádně kdyby ten původní stůl uměl mluvit, byl by z toho román minimálně o třech dílech. Byl to můj první kus nábytku, který jsem si koupila za poměrně velké peníze. Je v něm zakódována velká část mého života. Ať již ta více či méně šťastná. A protože když já se do něčeho pustím, beru to z gruntu, tak jsem si v pátek večer řekla, že s okamžitou platností musí ten stůl pryč. Když generálka mého života, tak pořádná. A protože jsem k narozeninám dostala nějaké peníze, koupila jsem si v Ikea stůl nový. Jinak by ty peníze (jako vždy) skončily v nenasytném chřtánu rodinného rozpočtu.




Vybrala jsem si přesně takový jaký jsem si dlouho přála. Bílý, jednoduchý, čistý. Je to jako nová nepopsaná stránka deníku mého života. Fakt! Nenese s sebou žádnou historii. Takže poté, co jsem ho v Ikea naložila na plocháč a několikrát zkontrolovala, že mám opravdu správný podstavec i desku, sklopila jsem zadní sedačky a udělala z Rapida náklaďák. Vítězoslavně jsem stůl dovlekla domů a pustila se okamžitě do práce. Jen u posledního šroubu, který fakt nešel dotáhnout, protože závit byl jaksi menší než bylo třeba (i taková je Ikea), jsem potupně musela požádat o pomoc. Vlastně ale můžu říct, že jsem to opět zvládla sama. Blažený pocit! 




 Víte, co mě na Ikea baví nejvíc? Lidi! Vždycky se náramně bavím, když nenápadně pozoruji a poslouchám páry žena a muž. Žena vede dlouhý monolog o tom, jak se k nim tahle ve skutečnosti kýčovitá lucernička fakt hodí a jak ta systetická svíčka bude krásně vonět. Na konci svého monologu žádá od partnera souhlasný projev a vyjádření, že to tak opravdu bude :-) Jeden z důvodů, proč jezdím do Ikea zásadně sama. Jednak jsem ušetřena mnoha zbytečných otázek a jednak se nemusím koukat na žádné otrávené obličeje s očima v sloup.



Ještě řeším židle. Vím, že nechci černé, protože černých doplňků už mám doma dost a chci jít cestou kombinace bílé a dřeva. Navíc se mi líbí, když jídelní stůl s židlemi nepůsobí kompaktně a v jedné barvě, ale když je třeba zkombinována právě bílá barva se dřevem. Takže jsem si zatím nechala židle staré. Zrušila jsem i komodu, která se k nám vůbec nehodila, byť byla bílá a najednou cítím, že se v tom bytě dá dýchat! Je tam mnohem víc místa a prostoru, i když je byt pořád malý.




Vůbec, když koukám na ty fotky, zase tak minimalistické bydlení to není, ale  čím víc ubírám, tím víc to působí jako by zde ani nikdo nežil, ale spíš jen přežíval.  Letos jsem měla v plánu novou kuchyňskou linku. Dokonce jsem už měla i dohodnutý termín se Soňou Malinovou, ale víte jak to chodí ..... člověk míní, Pán Bůh mění. A tak zatím musím vydržet s tou co mám nebo budu muset začít sázet Sportku :-) Tak a teď co s těmi židlemi? Nemůžu si vybrat. Jediné, o kterých bych byla schopna přemýšlet, jsou židle Reidar, ale nejsem si úplně jistá. Je tu spouta báječných stylistek a designérek, co mi poradíte? Nechat tyhle nebo ne? Přemýšlela jsem i to variantě, že je natřu na bílo. Protože je to prostě kus dřeva, ale nevím, jestli se to vůbec vyplatí a hlavně si nedovedu představit jak smirkuju ty šprušle :-)

Poradíte, prosím?


29 komentářů:

  1. Ahoj Baru, máš krásný stůl. Taky bych potřebovala nový. V IKEA jich mám vyhlídnutých hned několik :-). Máš to doma moc hezké. Tak ať slouží!! Dnes mám příspěvek taky o IKEA :-). Mnoho pozdravů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, děkuju za nakouknutí. Mě se strašně líbí tento http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50269939/ Jenže je moc dlouhý. Trochu nestíhám, ale nakouknu i k Tobě!

      Vymazat
  2. Stůl je fajn, ale ty bílé židle bych k tomu nedávala. Sice nejsem bytová designerka, ale nepůsobí na mě vůbec příjemně. Ta židle. Nechala bych to dřevo, zatím se to hodí k té lince a vypadá to útulně. Pokud bys chtěla linku bílou, tak už ty dřevěný židle asi nebudou ty pravé, ale do té doby, bych to nechala.
    A do Ikea jezdím taky zásadně sama. Nechci se totiž podobat těm párům tam. Chudinky ty ženský tam na mě působí jak zoufalé slípky a chlapi jako hnusný macha. Což je hrozný. A do toho ječí děti. A vbec se jim nedivim, taky bych ječela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, taky se těm dětem nedivím, že ječí :-) Ječela bych též, kdyby mě tam někdo tahal. Díky za názor, mám ho stejný jako ty. Dokud je stará kuchyně, asi zůstanu u těch starých židlí. Nákupy nábytku ještě pochopím, nákupy bytových doplňků už méně, ale úplně "slepicoidní" mi přijde, když ty ženský nakupují i hadříky s chlapama a ještě jim to musí schválit :-) Pěkný večer!

      Vymazat
    2. Jo, jo Baru, já to chápu, že tam ty chlapy potřebujou, to je jasný, ale vypadá to většinou dost zoufale, až je mi jich líto a ty chlapy bych nakopala :)))
      Hezký večer i Tobě!

      Vymazat
  3. Ahoj Báro, Stůl tam teda seknul. Já bych židle zachovala - je to přece jen dřevo, jsou tvarově hezké. Natřela bych je bud na šedou nebo nechala zatím dřevěné - ladí k lince. Ale šedou tam máš taky v interiéru v takových mezitonech a šedá by to tak možná odlehčila. Smirkovat moc nemusíš, to stačí lehce. Žádná velká práce by s tím myslím nebyla. papa drž se

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavli! Jsem ráda, že to slyším, tak nějak mě to utvrzuje v názoru, že je zatím ponechám. A vidíš, o šedé jsem zatím nepřemýšlela! Ale kdyby byla i bílá kuchyňská linka, mohlo by to vypadat dobře. Děkuju!

      Vymazat
  4. Ahoj Baru, chtěla jsem ti poradit přesně to co Myyna. Stávající židle perfektně ladí k současné podobě interiéru - kuchyni a podlaze. Ty bílé z IKEA jsou dost neosobní. Takže bych změnu židlí řešila až současně s výměnou kuchyňské linky, to už pak bude na místě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak myslím, že je rozhodnuto :-) Díky moc za názor, je jich tu takových více, což mě těší, protože to mám zatím vyřešeno :-)

      Vymazat
  5. Baru, mně se to líbí, jak to je. Bíla se dřevem se krásně doplňuje a ty židle nejsou vůbec špatné. Ev. bych je jenom osmirkovala, aby nebyly žluté, ale přírodní. Tak jak máš interiér v bílé,černé, přírodní barvě je myslím harmonický a příjemný. Ale chápu, že člověk potřebuje změnu. Mám to taky tak. Tak ať ti stůl přinese štěstí a pohodu a změny jenom takové, jaké si přeješ. A do Ikey jezdím taky sama, jsem pak z muže akorát nervozní a nemusím koukat na ty jeho vyvrácené oči... Už i Kevin to tak má .....:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, a kdybych je smirkovala, musím je i natřít lakem, co? Jen mám strach, aby nebyly moc světlé, tak to asi zatím nechám tak. Děkuju a gratuluju k Bonami!

      Vymazat
  6. Hehe, Baru, taky mě už napadlo, že by tam pro chlapy měl být koutek (jako pro děti). Živě vidím, jaký by tam měl běžet program na velkoplošné TV. A možná by se prodalo i více gaučů, kdyby je v tom roomu šikovně rozhodili. Já Ikeu sama nejezdím, potřebuju prostě pomoc s naložením, tak by se to šiklo. A ty židle - co počkat, až jaká bude nová kuchyň?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, už to tak vypadá, i když vím, že i když kuchyň bude za dlouho, bude bílá :-) Trochu se obávám, že kdyby Ikea zavedla "gaučink" s velkoplošnou TV, musela bys potom stejně nakládat sama :-D

      Vymazat
  7. Zdravím Barboro, pěkně nakoupeno...tenhle postup udělej si sama taky praktikuju...i když pokud se jedná o větší kus muž přiloží ruku k dílu celkem bez řečí, tedy až na ty chytré technické :-))). Máš to doma krásně vzdušné a líbí se mi propojení kuchyně s obývákem. Designer tedy nejsem, ale když se ptáš tak já bych ty židle pořídila černé JULES, hned mě to napadlo, když se dívám na fotku z kuchyně směrem do obýváku , ...a nebo nechat dřevěné, ale to bych pak pořídila i do obýváku nějaký kus ve stejném dřevěném odstnu , konferenční stolek nebo tak. Hm zajimavé, že při pohledu na něčí obývák mě napadá spousta věcí :-), ale doma máme židle skládací tuším že cena tenkrát byla 200 za kus a jaké místo nich se taky ne a ne rozhodnout :-))) A když už jedem do Ikey i s mužem a Adamem, většinou to řešíme tak, že Adam putuje do koutku, muž putuje do restaurace a maminka má pré :-))). Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No někdy židle za 200Kč může být zcela dostačující. Na JULES jsem se vůbec nekoukala, jak to, že mi unikly? Ale to jsou asi kancelářské, je to tak? Já mám právě strach, že těch černých věcí už bych tam měla moc a konferenční stolek musí ještě chvíli vydržet, až děti odrostou, protože dostává na frak. Navíc nevím, jestli by se mě k té stávající kuchyni právě hodily. Díky moc za názor a za návštěvu! JULES ukládám :-)

      Vymazat
  8. Krásný podzimní den,Zaujaly mě tyto http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/20115038/.Působí na mě tak ,nějak čistě...Zdravím Karla .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karlo, tyhle židle byly kdysi mým favoritem, když se začaly prodávat. Ale nemyslím si, že by se mi ke kuchyni, která není úplně moderní, hodily. Dovedu si je představit v nějaké super moderním a minimalistickém interiéru.

      Vymazat
  9. Barboro, já miluju tyhle židle:

    Vitra - Eames Plastic Armchair DAW

    Co na ně říkáte? Vím, jejich cena je poněkud vyšší, ale je to krása a kvalita na celý život.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táňo, Vitra je taková designová klasika, jsou překrásné, ale mě už přijdou okoukané. Nehledě na tu cenu, potřebuju 4ks a fakt nekradu :-)

      Vymazat
  10. Krásně a výstižně popsáno :-D musím říct že mě to moc pobavilo...Kombinace je zatím v pohodě když tam není moc jiného odstínu dřeva. Jinak já bych ty židle brala hned ;-). PS: Jednu s prušlemi mám taky nachystanou na novou barvu a taky se mi moc nechce šmirglovat :-D. Minimalisticky to už vypadá a myslím že kousek dřeva třeba buku by to krásně zútulnil :-) hlavně ne břízu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tak to jsem ráda, že pobavilo :-) Já tam mám zatím jen jeden odstín dřeva, až teda na tu dětskou jídelní židličku, ale ta tam věčně taky nebude. Myslím, že ostatní je jen buk. Mám jednu dřevěnou, tuším bukouvou, mísu na stůl, tak ji možná vytáhnu :-) Sice je to malý kousek dřeva, ale na černý stolek by se hodila. Díky!

      Vymazat
  11. Ahoj Báro,
    taky mi přijde, že tyto židle ladí ke kuchyni. Kdybys je vyměnila, tak pak ta kuchyň bude jediná "jiná". Ty bílé hliníkové určitě ne. Až budeš dělat bílou kuchyň, tak pak dát černé židle.
    Papá a drž se!!
    Šárka

    OdpovědětVymazat
  12. A taky se mi líbí "eamesky". Ráda bych pořídila tyto: http://www.designbuy.cz/sortiment/interier/zidle/000606_zidle-dsr-cerna.html Ale zatím teda kvůli ceně neeee!!! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, Vitra je Vitra, ale kdybych chtěla investovat a měla co, tak pořídím Tonetku. Vitra už mi přijde taková okoukaná :-) Ale na židli za tyhle prachy fakt nemám :-(

      Vymazat
  13. Krásný, zase můj oblíbený "bydlící příspěvek".To je úžasný, jak vyměníš jednu věc v prostoru a najednou je prostor úplně jiný.Máš to bydlení moc hezké, já bych židle nechala, hodí se k lince a vyřadit je můžeš kdykoliv. A bývalému stolu udělej pá,pá,pá! Sice toho s tebou hodně prožil, ale změna je život a vůbec - na škaredé vzpomínky zapomeň a v mysli si pamatuj jenom to hezké.
    Tak jsme ti zkolaudovaly nový stůl a dáváme ti jedničku s hvězdičkou.
    Jinak, popis manželského nakupování v Ikea je přesný.Dnes mi kámoška říkala, jak jede v sobotu do Ikei nakupovat s manželem a jak je z toho vyřízená už dneska, jak ji dá manžel na nákup jen 5 minut na prohlížení, protože nic nepotřebují. Ha,ha,ha. A proto děláme zásadně dámské jízdy na nákupy!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať žijí dámské nákupy! Tímto považuji stůl za zkolaudovaný a židle nechám původní :-) Díky moc Jani!

      Vymazat
  14. Prý , ten kdo má židli, ten bydlí. Dodám, kdo má stůl, patří mu téměř světa půl:-)))

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Baru,
    nemůžu si pomoct, ale já ty židle prostě vidím černé! Jsou takové stylové a retro, oproti těm, za které by jsi je chtěla vyměnit. Jsou i ve skandinávském duchu a navíc pod černou bys smirkovat nemusela. Stůl je ale perfektní. Pokud chceš zachovat dřevo, namořila bych je třeba do malinko jiného odstínu a jestli nejsou na novou kuchyňku zatím finance, skříňky bych přetřela na bílo, třeba i vyměnila úchytky a hlavně desku bych vyměnila za nějakou s desénem dřeva. Myslím, že by to nebylo finančně náročné, změna velká a finančně nenáročná do nové vysněné kuchyně ;-). No uvidíme, ale na výsledek si počkám a těším se!!!

    PS: Gratuluji k výstavě a přeji hodně úspěchů a prodaných fotek! :-)

    OdpovědětVymazat