úterý 26. listopadu 2013

Adventní svícení

Tak jsem se o víkendu pustila do výroby adventní svícnu a inspirovala jsem u Jane. Její nápad s břízou se mi tak moc líbil, že jsem okamžitě věděla, že přesně takový adventní svícen chci. A nezůstalo jen u něj, ale o tom zase až zítra. Nemám ráda vánoční kýč, téměř nezdobím a dekoruji opravdu jen lehce. Jak jsem avizovala ve vánoční anketě Bohemia Living, na vánočním stromečku budou už jen skleněné vánoční ozdoby ve stříbrné barvě. Žádné předhánění kdo udělá více dekorací, napeče více druhů cukroví a stihne více vánočních akcí se letos nekoná. Okna neumývám, proč taky? Budou snad s umytými okny Vánoce šťastnější? Ani mě nenapadne, abych v tomto počasí lezla po oknech a potom z toho byla týden nemocná. Vánoční úklidové běsnění nepraktikuji už několik let a VELMI mi to vyhovuje. S pečením to bude letos podobně. Peču pouze mrkvové cukroví, linecké a perníčky. Možná udělám včelí úly a tím to končí, protože se bez mučení přiznám, že jsem si kilo domácího krémového cukroví již objednala. Nehodlám trávit noci u trouby a vánoční obžerství přímo nesnáším. Vánoce jsou přece o něčem úplně jiném a já si je chci letos udělat opravdu maximálně klidné a pohodové. A teď k tomu adventnímu svícnu ...




Minimalistický, jak jinak, ale myslím, že se k nám docela hodí. A co k jeho výrobě budete potřebovat? Pilu na dřevu, kladivo, pár hřebíčků, čajové svíčky a washi pásku. A samozřejmě kmen břízy. Kozlík vám bude zajisté výhodou, lépe se na něm kmen řeže. A jelikož já ty kmeny nakonec sehnala hned dva, zbylo mi ještě dost materiálu na další dekorace.
 

A kdyby se vám zdál takový adventní svícen snad až moc obyčejný, můžete si ho přizdobit třeba nějakými bobulemi. Tak ať už bude ten váš adventní svícen jakýkoliv, ať se vám podaří! 
A zítra se můžete těšit na další hand made ze dřeva.

32 komentářů:

  1. Mám ho letos také v plánu, je prostě úžasný!! A co se týče předvánočního plánu, zní moc dobře. Žádné komerční vánoce, ale pěkně po staru, tradiční, prostě se zastavit, užít si vánoční čas se svými blízkými a žádné závodění, kdo čeho má víc či míň! Plán mám stejný,jen s tím cukrovým se mi to pokaždé trošku zvrtne B-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, mě se to pečení každý rok taky vymkne z rukou, ale letos si to ohlídám :-)

      Vymazat
  2. Ten je krásný! A máš ho rovně uřízlé, to moje polínko bylo opravdu rozseklé sekyrou....A moc se ti tam hodí, líbí se mi to. No a vánoční přípravy jsou u nás jenom takové, které nás těší, baví, takže se uklidí na co máme náladu, upeče se na co je čas a chuť, takže no stres:-) Pa Baru a těším se na zítřejší nápad :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přesně takhle si to představuji i já :-) Pěkné dny, Jani a díky za inspiraci.

      Vymazat
  3. ja nemám ani adventný svietnik.....ani ho nemienim robiť....ja v podstate vianoce neznášam...
    ale sviečok mi horí vždy kopec a svietniky milujem a ten Tvoj je skvostný...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A přesně o tom to je! Dělat věci, které máme rádi, protože nás baví ne proto, že se prostě dělat mají. Děkuju!

      Vymazat
  4. Báro krása! Mě se tedy moc líbí ten s těmi bobulemi :-) Já si předvánošní dekorování naopak užívám, ale je pravda , že kdysi (ještě v paneláku) jsem třeba dávala do vitrín pod skleničky ubrousky ...na záclony špendlila větvičky....kolem všech dveří girlandy...a to jsem neměla děti...když jsem to pak musela uklízet...to už mě tedy vůbec nebavilo, takže zdobím, ale už hned od začátku myslím na to, že to taky půjde po vánocích dolů :-))). Cukroví peču, protože mě to baví a těším se na to...a hlavně mám radost , když pak strávníkům chutná:-). No ale tak jako za mým dětských let kdy to doma před vánocemi voňelo nejen cukrovím , ale i ironem na okna a diavou na nábytek...tak to tedy není:-))). krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, já netvrdím, že si to neužívám, ale tak nějak s mírou :-) Stačí mi málo, třeba vyrobit advent a něco málo k tomu a kluci si zdobí pokojíček sami podle sebe. Cukroví taky peču, už několik let, kromě toho perníkovou chaloupku, vlak, betlém, ale letos jsem si řekla, že všeho moc škodí, je třeba si Vánoce užít i jinak než jen jejich přípravou. Už nebudu píct jako blázen 12 a více druhů a z více dávek, to fakt nee. Baví mě to jen do té míry, kdy se toho nestávám otrokem :-) Takže cukroví u nás vonět bude jen v úměrném množství :-) I já přeji krásné dny a těším se soutežní galerii!

      Vymazat
  5. Svicen se mi libi a moc, ale osobne se snazim drzet tradice a delat adventni svicen do kruhu, protoze se k tomu vaze nejaka ta legenda, kterou si ja samozrejme nepamatuji, ale urcite se to da na netu najit. Takze libi se mi i jine formy, ale doma dodrzujeme do kruhu. :-) A s pecenim je to u nas tezsi, vzdy jsem i pekla, nejradeji mam pred vanocni cas, kdy se pece a tvori, ale rukou osudu ci doktoru, na to proste nejak po letech teprve sbiram energii a cas. Letos se chystam jen na dynove susenky, protoze jsem koupila krasne vykrajovatko andilka, tak letos budeme rozdavat susenky.:-) Navic dite sladke neji a my s manzelem aspon neztloustneme. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, s tím kruhovým máte pravdu. Vyčetla jsem, že kruhový tvar má zcela původně připomínat slunce, zelené větvě a svíčky protiklad k mrazu a zimě. Původně se zavěšoval na stuhách ze stropu. Dále jsem vyčetla, že křesťané tuto tradici převzali v 16. století a kruh má vyjadřovat Boží věčnost a jednotu, vzkříšení a věčný život. Zelené rostliny jsou potom symbolem života, nezničitelnosti, stálosti ve víře a také věčnosti. Ale třeba mě někdo opraví, tohle jsem vyčetla na netu. Já jsem sice křtěná, i moje děti jsou,ale křesťan jako takový nejsem. Mám svoji vnitřní víru. Křesťanství jako takové mě v mnoha věcech děsí. Takže proto netrvám na kulatém adventu. Přeji, ať se Vám sušenky podaří a vůbec,ať máte energii zase brzy zpět.

      Vymazat
  6. Baru je naprosto nádherný a pro Tebe naprosto dokonalý! Nápad se mi taky moc líbil. A model Vánoc jaký známe z dětsví v dnešní době není možné praktikovat, nejsme superženy, naopak, chceme klid a pohodu, takže sdílím! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam bílá, je tam černá a dřevo. Pro mě dokonalá kombinace. Ten s bobulema není pro mě :-) Být superženou možné je, ale jen na chvíli a hlavně proč? Šárko díky!

      Vymazat
  7. Nádhera, včera jsem na fb obdivovala inspiraci od Vintagelover, ráno donesla větev a nakonec najdu sice jiný, ale ve stejném duchu u vás :-)) Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se dílo podaří! Taky jsem se u Moniky koukala, ale když jsem viděla poprvé na blogu u Jane břízu, bylo rozhodnuto :-) Díky!

      Vymazat
  8. S touto filozofií souhlasím! Jediné co já nikdy nedodržím a přeháním(teď sice už méně) je výzdoba:-)
    Svícen je moc efektní!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Já to mám přesně obráceně, ubírám a ubírám. Ale vyhovuje mi to tak :-)

      Vymazat
  9. Baru, krásný, minimalistický, přírodní a přesně do tvého obýváku. Líbí, líbí, líbí....
    Příští týden jedu na adventní Prahu, už se moc těším.
    Přeji nám všem klidný a pohodový adventní čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem přemýšlela, kam vyrazit na první adventní trhy, protože každý rok vyrážíme někam do zahraničí. Jenže letos jsem na první adventní neděli slíbila Marťovi výstavu Merkuru v Technickém muzeu v Brně a taky bych ráda na adventní trhy vzala Vitouše. Sice je to šílenství, ale ať z toho taky něco má. A vzhledem k tomu vyberu něco bližšího, takže druhý advent míříme do Olomouce a potom mi třeba vyjde ještě plánovaný Krakov. Prahu si moc užij!

      Vymazat
    2. Díky, určitě užiju.Vloni jsem byla v Olomouci a bylo to taky pěkné. Myslím, že to bude pro Vítka akorát. Ten adventní čas mám hrozně ráda.Pěkný večer.

      Vymazat
    3. My jezdíme do Olomouce každý rok, vynechali jsme jen loni, protože jsme byli ve Vídni a v Budapešti, ale letos už ho s sebou vezmeme. Bude spokojenej :-)

      Vymazat
    4. Jo Olomouc :-) forever!! Chybí mi :-(

      Vymazat
  10. já bych chtěla prkýnko z břízy :-D. Hezký nápad :-) (pro mě moc minimalistické ...;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že pro někoho je to málo :-) A přijď kouknout zítra, co mám připravený :-)

      Vymazat
  11. Baru, je moc krásný, čistý a jednoduchý... Přesně do tvého interiéru a ten červený akcent ho krásně oživil. Na vánoční výzdobu se těším a okna taky neřeším :-) Pa pa Hezký večer!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, díky! Ale ten červený je pro mamku :-) Já mám bez bobulí.

      Vymazat
  12. tak to je velmi nápadité! líbí se mi s těmi "bobulemi" :-) já nebudu vymýšlet nic jiného, než jak jsem to vymyslela v předešlých letech- nerezový tácek, na něm bílé svíčky z ikey a kolem nich pár stříbrných baněk- a hotovo :-) ...pokud aktuální stav dovolí, my bychom rádi vyrazili v neděli na adventní trh na Karlštejn, letos zahraničí nebudu už riskovat (ale bývaly bychom se sestrou jely do Norimberka, tak snad za rok :-) Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, táckový mám taky moc ráda. Měla jsem loni. V Norimberku jsem byla v únoru! Já bych letos ráda do Krakova, ale s tím dvou a půl letých třeštidlem určitě ne.

      Vymazat
  13. Skvely napad, jak vyrobit jednoduchy a pritom tak velice efektivni adventni venec - latku :)
    V jednoduchosti je opravdu velika sila a tady se to jen potvrdilo.
    Mile, vkusne, originalni.

    Krasny tyden.

    Marketa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Markéto. Nápad pochází od Jany z blogu Jane at home a je vážně skvělý. Minimalismus sice není pro každého, ale já ty jednoduchosti prostě miluju. Pěkný den!

      Vymazat
  14. Hanka Francová27 listopadu, 2013

    Baru, je to pěkné. Takové jemné, nepřeplácané a hlavně levné :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, někdy není třeba utrácet za designové vánoční ozdoby :-) Díky, Hanko.

      Vymazat