středa 25. září 2013

Ach ta antika ...

Nechci Vás tu nudit historickými fakty, takže tentokrát budu stručnější, to jen u Kolosea jsem se rozepsala, protože to bylo první, co mě ohromilo. Takže po prohlídce Kolosea následovala trasa antickým Římem, která byla neméně poutavá. Některé fotky jsou širokoúhlé, doporučuji rozkliknout.



 Palatin - posvátné místo vzniku města. Na fotce vidíte Palatinský stadion.

Zde se podle pověsti utkal v souboji Remus a Romulus. Romulus v souboji zvítězil a podle něj dostalo město název Rome tedy Řím.



 Na většině fotek mi chybí nohy, ale byla jsem tam! :-)


 
Titův oblouk, jeden ze čtyř velkých vítězných oblouků a současně vstupní brána na Forum Romanum.


Forum Romanum s nepopsatelnou atmosférou, která Vás provází na každém kroku. 


 Kurie (hnědá budova vpravo) sloužila pro zasedání senátu. Kameny před ní jsou Aemiliova Bazilika.


Majestátné Forum Romanum bylo centrem politického, náboženského, právního i obchodního života a současně i místem posvátných památek.  Dalo by se o něm dlouze psát. Kdyby to přece jen někoho zajímalo, pište do komentářů! :-) Najít zde můžete Tabularium (zde byl roku 80 umístěn státní archiv), Chrám Svornosti, Saturnův Chrám, Juliovu Baziliku, Dioskurů Chrám, Chrám božského Cesara, Chrám Venuše Rodičky a další posvátné stavby. Další oblouk, který zde můžete vidět a kterým se prochází na Kapitolské náměstí, je Oblouk Septimia Severy. Zajímavý je i Chrám bohyně Vesty a Dům Vestálek, které měly za úkol udržovat posvátný oheň Říma. Jejich posvátná hodnost měla velikou moc, pokud některou z nich potkal odsouzenec v den výkonu trestu, mohl být omilostněn. 


 

Nad Forem Romanem je krásné Kapitolské náměstí. Těch krásných náměstí je v Římě opravdu spousta, takže některá z nich ještě zmíním později. Jen pro zajímavost na prostřední fotce vidíte terasový dům, kde v tom posledním terasovém bytě bydlí Sophia Loren. Na kafe jsme nešli, asi nebyla doma.


 Novodobou záležitostí je Památník Viktora Emanuela II. Ani zde není možné fotit bez spousty turistů, kteří ale k tomuto místu neodmyslitelně patří a bez nich by Řím nebyl Římem.


 Argentinské náměstí ... zde byl podle pověsti zabit Cesar. Nikoliv ve Foru Romanu, tam byl potom až spálen.


 
 
Další dechberoucí památkou je Pantheon. Tento chrám byl vybudován Marcusem Vipsaniusem Agrippem na Martově poli a byl zasvěcený všem pohanským bohům (podle toho název Pantheon). Tohle by byl rovněž příspěvek na samostatné téma. Interiér je výjimečně zachovalý.


Poznali jste všichni? Ano! Fontána di Trevi. Ta spousta lidí, která tu byla ... neskutečné! Nedalo se ani projít asi jako ve Vatikánu :-)



Piazza di Spagna s kašnou ve tvaru lodě.

Tuhle reportáž z druhého dne zakončím kde jinde než na Španělských schodech. Tam bylo opravdu živo! Nicméně udělat si chvíli a oddychnout si na schodech, o kterých se říká, že jsou největší a nejstarší svého druhu v Evropě, bylo nezbytně nutné. A věřte, že po takové celodenní procházce Římem nás nohy bolely řádně, takže to bylo i velmi příjemné tu chvíli posedět a nasát večerní atmosféru. A jestli Vás ještě Řím baví, můžete se těšit na Vatikán, na nejhezčí náměstí v Římě a běžný život, protože v Římě to prostě tepe. Akorát mě to bude asi chvíli trvat než to všechno připravím :-)

Krásný večer!


14 komentářů:

  1. Baru, krásná fotoreportáž. V Římě jsem byla asi před patnácti lety a zážitkem pro mě byla Fontána di Trevi, Španělské schody a večerní život... Díky za připomenutí!

    OdpovědětVymazat
  2. Ze Španělských schodů se mi nechtělo ani odejít :-) Rádo se stalo!

    OdpovědětVymazat
  3. Měli jste krásné počasí, nádherné fotky, mám pocit, jako bych tam byla taky a zase větší touhu tam jet. Příští rok to musím nějak naplánovat. Už se těším na další článek. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem Tě navnadila a příspěvěk splnil účel.

      Vymazat
  4. Baru, nádherné fotky se skvělým výkladem. Díky, užívám si Řím.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výklad jsem právě ošidila, kdby to někoho zajímalo, napíšu víc, ale historická fakta se dají vygooglit :-)

      Vymazat
  5. Ach ta antika...
    Baru, ani nevíš, jak v těchto podzimních zatažených dnech tvé fotky a reportáže hned ten den udělají hezčí :-)
    I tobě krásný den!
    P.S. A ty davy lidí, nedivím se, každý to chce vidět na vlastní oči!

    OdpovědětVymazat
  6. Super, krásná atmosféra!!!!!

    OdpovědětVymazat
  7. budu se opakovat a ráda:-) jsou to krásné fotky :-) mám pocit, že jsem tam byla ted taky :-) díky za report, Bára

    OdpovědětVymazat