úterý 24. září 2013

Koloseum aneb první den v Římě

Slibovala jsem 5 příspěvků z Říma, tak snad se do toho vejdu. I když každá z antických památek by si zasloužila samostatný příspěvek, ale to bych Vás tu už potom asi nudila, tak se budu snažit to smrsknout. Ve středu po příjezdu a ubytování v hotelu přímo v centru Říma jsme vyrazili k prvnímu monumentu, ale jen na skok, hlavní prohlídkový den začínal až ve čtvrtek. Koloseum mě uchvátilo nejen zvenčí a proto o něm více. Opravdu grandiózní stavba, ovšem ne největší v Římě, jak by se někdo mohl domnívat. Kolem Kolosea vedou rušné tepny a je tu nespočet turistů, ostatně jako všude jinde.



Do dnešní podoby se dochovala pouze jedna třetina stavby, ale i tak je to úctyhodné. Vnější výška elipsovité stavby dosahuje 50 metrů, osy elipsy jsou dlouhé 188 a 156 metrů, na stavbu se spotřebovalo 100 000 metrů krychlových travertinu a pro svorníky jednotlivých oblouků bylo potřeba 300 tun železa! Stavělo se deset let a jeho stavba byla zahájena mezi lety 70 - 72 n.l. za římského císaře Vespasiana. Koloseum má na vnější straně dvojitý ochoz s 80 otevřenými arkádami.



Uvnitř Kolosea byla aréna o rozměrech 76 x 46 metrů. Podlahu tvořily silné dřevěné desky posypané pískem a to z důvodu, aby se lépe vsakovala krev gladiátorů.  Spolu s místy k stání mohl amfiteátr pojmout 70 000 diváků, kteří dychtivě sledovali gladiátorské souboje nebo štvanici divoké zvěře.  Konala se tu ale i různá jiná menší představení. Před sluncem byli diváci chráněni plachtou, jejíž manupilací byla pověřena námořní četa, která plachtu posunovala podle toho jak právě svítilo sluníčko. Pod podlahou arény se nacházel podzemní komplex, kde bylo k dispozici vše potřebné k hrám. Už tenkrát měli velice důmyslný systém výtahů a mechanismů pro přepravu osob a zvěře z podzemní arény. Uvádí se, že v případě nutnosti vyklidit celý prostor by to trvalo pouze 3 minuty!





Prostě tohle monstrum mě úplně uchvátilo. Pokud Vás zajímá od čeho jsou ty díry tak jsou od toho, jak byla stavba postupně rozebírána na stavební materiál. Ano, tenkrát si toho zdaleka tak nevážili jako dnes.



Z Kolosea je krásný výhled na Chrám Venuše a Romy (fotka nahoře), po jejíž levé straně vedla Via Sakra (Svatá Cesta), kde ještě dnes můžete najít původní dlaždice. Za ní vykukuje Titův oblouk a následuje Forum Romanum. U Kolosea potom už chybí jen socha Nera. Na fotce níže potom můžete vidět Konstatinův Vítězný Oblouk. Jak uvádí nápis z roku 312 (nejdelší latinský v Římě), byl postaven senátem a lidem římským na počest císaře, který osvobodil Řím od tyrana Maxentia vítězstvím v bitvě na Milviově mostě. Tomuto oblouku se také říká Ezopova vrána, protože materiál, z něhož je postavený, pochází z různých míst. Kruhový útvar, který vidíte v trávě byla Meta Sudans neboli Brána života, byla to vlastně kašna, kde se omívali gladiátoři, kteří přežili. A uprostřed vzadu vykukuje Palatin.



 Koloseum ještě z jiného pohledu, z horní strany a druhý pohled od Via Sakra, nasvícený večerním sluníčkem. 


 Podobnost čistě náhodná? Věřte, že ne! Na této fotce vidíte Marcellovo divadlo, které bylo postaveno právě jako předloha pro Koloseum a podle něj bylo Koloseum opravdu postaveno.  Republikánský Řím se dlouho vyhýbal zřízení budovy stálého divadla z důvodů ohrožení morálky občanů. Torzo Marcellova divadla najdete mezi Tiberou a Kapitolským náměstím. Sloupy vpravo jsou pozůstatky Chrámu boha Apollóna.



Kolem Marcellova divadla jsme procházeli cestou na Tiberský ostrov v sobotu odpoledne a procházka to byla velice příjemná. Řeka Tibera sama o sobě příliš zajímavá není. Tiberský ostrov byl zasvěcen božstvu lékařů  a od té doby získal posvátný charakter spojený se zdravím a léčebným zařízením.

Jeden z mostů (Fabriciův) "Ponte Fabricio" který vede na levý břeh Tibery. A tímto obrázkem se s Vámi dnes loučím a věřím, že jste si to alespoň virtuálně užili. Příště Vás čeká Palatin, Forum Romanum a Pantheon.

Hezké úterý všem!



12 komentářů:

  1. Báro, díky za vzpomínku. Před dvěma lety jsme byly čtyři kamarádky též v tomhle věčném městě. Když jsme vyšly z metra, naskytl se nám pohled pohled na Koloseum, jen jsme všechny udělaly "jééé..." Krásné fotky. Těším se na další reportáž. Adriana

    OdpovědětVymazat
  2. Baru,
    užila jsem si to díky tvým krásným fotkám s odborným výkladem :-)
    Je až s podivem, že se dochovala i ta 1/3 kolosea!

    OdpovědětVymazat
  3. Báro, nádherné fotky a úžasná reportáž! ... a to modré nebe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky! No aklimatizace je horší, tam 28 ve stínu, tady 13 stupňů a sluníčko žádný. Snad to ve zdraví přežiju.

      Vymazat
  4. já si užila virtuální prohlídku velmi :-) krásné fotografie doplněné krásným textem... jsem si opravdu vybavila svůj pobyt v Římě, a ta poslední fotografie je opravdu krásná, úplně z ní dýchá podzimní atmosféra, Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, tak to jsem ráda! Akorát ten podzim tu moc nebyl, spíš pozdní léto, protože horko bylo velké, 28 ve stínu a i večer nebylo zapotřebí se přioblékat. Na to chození mohlo být klidně i méně.

      Vymazat
  5. Baru, krásné fotky! Tak hezky jsi to popsala, že si připadám, jako bych to prošla s Tebou.
    Měla jsi štěstí i na počasí.
    Děkuji za skvělý italský příspěvek.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak pokud to vnímáš takto, tak to přesně splnilo účel a to mě těší velice. Krásný večer!

      Vymazat
  6. Baru, díky za fotky! Kéž by tady bylo tak teplo, jako tam... A ty památky...! Nádhera :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co, rádo se stalo :-) Na mě tam až moc horko, mě stačí do 25, ale dneska bylo příjemně, alespoň tady v Brně.

      Vymazat