středa 7. srpna 2013

Riegersburg - barokní skvost v Dolním Rakousku.

Při toulkách v okolí Národního parku Podyjí můžete narazit na tento barokní skvost nedaleko českých hranic v Dolním Rakousku. Barokní zámek Riegersburg byla původně vodní tvrz, kterou dal v 18. století kníže Khevenhüller přestavět ve skvostnou barokní stavbu podle architektonických plánů F.A. Pilgrama. Pilgram byl žákem barokního stavitele Hildebrandta. Zámek sloužil mimo jiné jako sídlo říšského knížete Siegmunda Khevenhüllera, zemského hejtmana Dolního Rakouska a později knížete Johanna Josepha Khevenhüller-Metsch, hofmistra císařovny Marie Terezie. Na svojí cestě z Vídně do Prahy se tu zastavila i samotná císařovna Marie Terezie. Kouzlo tohoto zámku je nepopsatelné!


Líbilo by se Vám vařit v takovéto kuchyni? Není problém! Můžete si ji totiž pronajmout! Kompletně dochovaná panská kuchyně  nabízí i původní provozuschopné kuchyňské náčiní. Jen nevím jak moc komfortní vaření by tu bylo :-)


Musím se přiznat k jedné věci. Tento zámek nepatří prý mezi často navštěvované (strašná škoda). Díky ekonomické krizi v Rakousku tamní obyvatelé nehodlají utrácet peníze za vstupné, ale raději za jídlo a pití. Pro naše krajany tu stojí vstupné 7 euro, Rakušan však zaplatí 11 euro. Každopádně jsme tu strávili celé dopoledne téměř sami a dostalo se nám neobyčejné prohlídky. Ta normálně trvá 40 minut, ale my chodili po zámku hodinu a půl.  I přes zákaz focení mě velmi příjemná a česky mluvící průvodkyně dala svolení k focení, ale její výklad byl tak úžasný a poutavý, že jsem bohužel na focení interiérů úplně zapomněla! To se mi ještě nestalo. A že je tu na co koukat! Reprezentační místnosti jsou plné původního nábytku z 18. století. V ruce jsem držela zvláštní popelník z téhož století, který sloužil na doutníky a opravdu ještě voněl tabákem! Nebo jsem mohla nahlédnout a očichat skříň z cedrového dřeva s 3D motivem a osahat si úchvatné tapety většinou látkové, dokonce i z hedvábí. Taková prohlídka se Vám jen tak nepoštěstí, pokud nejste sami kastelánem :-) Byla jsem nadšená!

 Kameninový jídelní servis z Anglie s čínským motivem je také velmi vzácný, stejně jako hodiny vykládané želvovinou a zlatem. O co bohatější ale tehdy byli, o to nuznější podmínky a hygiena. Věděli jste například, proč panstvo na obrazech vypadá vždy tak strnule, bez mimických projevů ve tváři, bez úsměvu a s alabastrově bílou a vyhlazenou tváří? Já ne! Ale dozvěděla jsem to od paní průvodkyně. V tehdejší době řádily černé neštovice (variola) a jak známo byla to metla lidstva. Kdo přežil, obvykle oslepl nebo měl zjizvenou tvář.  A tahle choroba se nevyhýbala ani panstvu a aby nebyly vidět jejich zjizvené tváře, nanášeli si na obličej vosk.  Zkrátka takovou voskovou masku, kterou prý navíc zapudrovali arzenovým pudrem! Dovedete si to představit? Díky chorobám byli navíc bez zubů a proto se na žádných obrazech nikdo nesměje. A maska jim to zřejmě taky nedovolovala. Toalety neměli, umývali se jedou za měsíc, na obličeji nosili jak ženy tak muži voskovou masku, na hlavách paruky a polívali se parfémy. Ufff .... není vše zlato co se třpytí. Princeznou na zámku už bych být nechtěla!


Dárek z Anglie. Paní průvodkyně mě přemlouvala, ať si mě tam manžel u kočáru vyfotí, ale to ještě netušila, že už máme děti dvě a to stačí :-)


V zámeckém parku potom můžete najít nejstarší rakouský psí hřbitov i s několika původními náhrobky. Celkem je tu pochováno 16 hraběnčiných psů. 


Krásný je i rybník, no když to byla původně vodní tvrz, bylo by divné, kdyby tu žádná voda nebyla.


 I posezení v zahradě bylo více než příjemné. Tohle místo má svého ducha, naposledy mě takto uchvátil klášter Rosa coeli.  Vždycky, když si na to místo vzpomenu, mám husí kůži a tady to bylo stejné. Tajemné místo žije minulostí a je nabyté energií. 


Po prohlídce zámku určitě doporučuji posedět v úžasně příjemné zámecké kavárně Cafe salon, které je vybavena jak jinak než starožitným nábytkem.


Lahodná kávička nebo výborný sachr tomu všemu daly tu pravou tečku.


Riegersburg je opravdový skvost! Pokud patříte k milovníků zámků a jejich historie stejně jako já, tuhle nádheru si nenechte ujít!





 Na fotkách nelze vystihnout genius loci, který tu na Vás dýchne. Tady to prostě musíte zažít!

Krásný den a děkuji, pokud jste dočetli až sem :-)

29 komentářů:

  1. Baru myslím, že tobě se podařilo vše vystihnout "jen" fotkami a i slovy !
    Krásný zámek i zahrada :-)
    Mám ráda taková místa, která mají ducha a ještě jako bonus je na nich člověk skoro sám !
    My se poslední dobou na osamocených místech také nějak pohybujeme - koncert na náměstí, rozhledna , retro výstava, včera kino,...všichni jsou asi u vody ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, místa bez lidí jsou velikým bonusem, když se člověk nemusí prodírat davem. Mě už koupaliště leze krkem, ale co s dětmi, když doma v 7h ráno máme 29 stupňů :-( Jdeme koupit okurky a vyrábět limonádu podle Monči z Vintagelover :-) Děkuju a krásný den!

      Vymazat
  2. tam určitě pojedu.. nevím kdy, ale pojedu.. už jsem to i oznámila doma:-) hezký den, Baru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, výborné rozhodnutí! Tak mi potom napiš, jak se Ti tam líbilo :-) Krásný den i Tobě.

      Vymazat
  3. Miluji Tvé fotky, miluji Tvé cestovatelské příspěvky... Chci taky cestovat!!! Možná v pátek pojedu taky na malou dovolenou, už se nemůžu dočkat. Baru, hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, tak to mě strašně moc těší! Já zase ráda chodím na Tvůj blog :-)A ať Ti ta dovča klapne! Budu se těšit na reportáž. Pohodový den.

      Vymazat
  4. Krásné, taky miluji tvé fotky a reportáže. Jako kdybych tam byla taky.....
    Opakovaně to prohlížím a vracím se i ke starým reportážím.Můj relax.
    Ty vedra jsou příšerný, už mě to nebaví. Pěkný den.
    Přemýšlím, že si zase koupím nějakou fotečku od tebe.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani ani mě ne. Právě dělám okurkovou limonádu na osvěžení a doufám, že studená fronta přijde co nejdřívě. U nás na Moravě má být dnes úžasných 37 stupňů, takže zase koupaliště, což už mě taky neba :-) Fotky nejsou problém a děkuju moc!

      Vymazat
  5. Při čtení jsem si řekla, sem jedeme! Ale je to dost daleko, cestuji s malým prckem, zámky i výlety miluje tak jako já, ale tohle je daleko. Škoda, že to není u hranic.
    Každopádně ač nepíšu u každé reportáže, moc ráda Vaše reportáže čtu. Nejraději mám právě cestování. Jsem moc ráda, že jste z mmb odešla, to by nikdy nedošlo k tak krásným reportážím. Fandím vám. Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iveto, právě, že to je u hranic. Z Vranova n. Dyjí je to tak 8km. Ale záleží, kde bydlíte. A děkuji za návštěvu i milé psaní. MMB je bez komentáře. Je naprosto někde jinde než byl dřív. Ještě jednou díky a ráda Vás tu uvidím.

      Vymazat
    2. Báro já našla na mapě asi něco jiného, tak pohledám důkladněji a vyrazíme!

      Vymazat
    3. Báro dobrý den, slovo dalo slovo a jedeme na prodloužený víkend. Chceme spojit se stanováním, nemáte náhodou tip na osvědčený kemp ? Děkuji a hezký den, I.

      Vymazat
    4. S kempem moc neporadím, my bydleli v hotelu přímo na náměstí ve Vranově (Zámecký hotel), ale určitě bude pěkný kemp přímo na Vranovské přehradě. Krásnou dovolenou!

      Vymazat
    5. díky ten jsem už obhlídla, už se těším :-)

      Vymazat
  6. Bari,
    děkuju ti za nádherný a poutavý výlet do Riegersburgu .... pokud do těhle končin zase někdy zavítám určitě tohle krásné místo navštívím ... a to jen díky tobě a tvému nádhernému příspěvku plnému emocí ...pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuji Tobě za milý komentář a návštěvu :-)

      Vymazat
  7. ... úplně se tam vidím:-) Moc hezká reportáž i s fotkami. A věřím, že jsi byla nadšená, je to nádherné místo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Jani! Já zase obdivovala Tvoji meruňkovou marmeládu!

      Vymazat
  8. Nádherné fotky!Mě takto v loňském roce uchvátil zámek v Častolovicích.Také ráda fotím, ale bohužel tam to nešlo. Paní baronka si to nepřeje a navíc tam hlídají všude kamery. Podařilo se mi udělat v interiéru jen jednu jedinou fotku.Zato v krásném zámeckém parku jsem si to vynahradila.Doporučuji!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem v Častolovicích byla loni :-) http://photographyasmyhobby.blogspot.cz/2012/07/chateau-castolovice-zamek-castolovice.html Kde je zákaz, tam nefotím, respektuji. Kde to jde si focení připlatím a potom se rozčiluju, když já musím platit a ostatní si vesele cvakají na mobil. Děkuji za návštěvu!

      Vymazat
  9. Krásná reportáž! A ta sladká tečka, mňam:).

    OdpovědětVymazat
  10. To je neskutečně krásné místo. Hodně mě to zaujalo a budu to mít v hlavě jako výletní cíl. Díky! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné místo. Díky za tip na výlet!

    OdpovědětVymazat
  12. páni, to musela být prohlídka s takovou průvodkyní, až zavidím :-)místo je to opravdu krásné. a proč to mají místní dražší,nevíte?Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, nevím, zřejmě proto, že jsou na tom ekonomicky asi o něco lépe než my a naopak češi by 11 euro za vstup nedali.

      Vymazat