neděle 11. srpna 2013

Jako princezna ...

Jako princezna jsem se cítila hned na začátku prohlídky státního zámku Vranov nad Dyjí. Uvítá Vás totiž nádherný sál předků z rodu Althannů z konce 17. století, který právem patří do klenotnice evropského barokního stavitelství. Ale jak jsem psala zde, to princeznování mě hned zase přejde :-) Zde bylo možné v interiérech za příplatek 100Kč fotit, což jsem s radostí využila, protože interiér zámku je vážně moc pěkný. Dneska je to ale celkem drahý špás tyhle vstupy, když jde čtyř členná rodina, nedivím se, že si to dvakrát rozmyslí. Ale zpět k zámku, vstupné 130Kč na osobu za to určitě stojí, i když ke státním zámkům se raději dál vyjadřovat nebudu. Račtě tedy vstoupit!





V  zámku dominuje krásná vranovská kamenina, která se zde kdysi vyráběla a na zámku zdobila téměř každý stůl a stoleček. O rozkvět proslulé vranovské kameniny se zasloužili polští Mniszkové.



 K vidění byl ale i vzácný stříbrný ruský samovar.


 Dokonalá mi přišla i klasicistní koupelna s kamenným bazánkem, která byla vybudována až v 19. století. Bazének ke koupání úplně vyzýval :-)



Z těchto dvou fotografií zajisté poznáte, který pokoj byl pánský a který dámský :-)





 Vranovský zámek prý patří k nejpozoruhodnějším světským stavbám středoevropského baroka. Vznikl přestavbou románsko-gotického hradu z roku 1100. V 17. století byl podle projektu proslulého dvorního architekta Jana Bernarda Fischera z Erlachu přestavěn díky hrabatům Althannů. Nejdříve byl postaven již zmiňovaný sál předků, který dominuje zdejší členité krajině a potom zámecká kaple Nejsvětější Trojice. V 18. století byla přestavba dovršena obytnými budovami dvora. 





Tady se s Vámi rozloučím a tímto ukončím i cestovatelský speciál tohoto týdne. Věřím, že se Vám tipy na výlety líbily a příští týden se můžete těšit na jedno překvapení, které pro Vás mám připravené.

Užijte si nedělní den!

9 komentářů:

  1. tímto příspěvkem jsem si krásně připomněla svou návštěvu zámku, děkuju. a Baru, všechny fotky jsou parádní, ale ta první je jak z nějaké výstavy, velmi zdařilá! :-) hezký zbytek víkendu, Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, díky! Na zámku ve Vranově jsem byla potřetí a pořád se mi tam líbí :-) Výstavu teprve plánuji, snad mi to letos konečně vyjde.

      Vymazat
  2. Krása, tady jsem ještě nebyla tak alespoń virtuálně, děkuji:-). Zámky milujeme!

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherný zámek! A Báro, svými výlety jsi mě inspirovala, včera jsem si vydyndala na muži jeden výlet na parníčku a bylo to úžasné ... :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Vranov je moje srdcová záležitost!Snad vás brzo napodobíme, naposledy jsem tam byla ještě, když byl mladší lumpík na houbách.

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera, hned bych tam jela na výlet. A to vstupné plus poplatky za focení jsou hrozné. Kolikrát si to člověk musí hodně rozmýšlet, vždyt peněz není nikdy nazbyt.

    OdpovědětVymazat