pondělí 8. července 2013

Sachr dort a ještě něco navíc

Jak jsem slíbila, tak činím! Pro všechny, kdo si psali o recept na jablečný  s a c h r  d o r t   ze špaldové mouky vkládám tento příspěvek. Je to poměrně rychlá a jednoduchá záležitost. I když na oko moc nevypadá, chutná báječně. Recept mám od mojí kamarádky z Prahy (Martino, děkuji) a je stále velice oblíbený. Jen doporučuji suroviny nenahrazovat, potom za výsledek neručím :-) A ještě jednu novinku pro Vás mám, konečně jsem mému blogu Photography as my hobby založila facebookový profil. Takže pro všechny, kdo mě hledali na facebooku, najdou zde. Najdete tam nejen aktuální posty, ale doufám, že i něco navíc, co se na blog nevejde nebo naopak čeho je blog málo. Těším se na Vás a děkuji všem na přízeň! Rovněž zdravím rodinou větev, netušila jsem, kdo všechno mě čte a sleduje :-) A teď už ten recept.







                                                                       POTŘEBNÉ PŘÍSADY

                                                                        250 g špaldové mouky, 
                                                                       270g třtinového cukru, 
                                                               300 g jemně nastrouhaných jablek, 
                                                                               100 g másla, 
                                                                                   3 vejce, 
                                                                                40 g kakaa, 
                                                                        1 prášek do pečiva, 
                                                         marmeláda na potření (dle vlastní chutě), 
                                                          tabulka hořké 70% čokolády na polevu, 
                                                                               kousek másla.


                                                                       POSTUP PŘÍPRAVY

Tuk, cukr a vejce ušleháme. Já nechám vždy šlehat v domácí pekárně. Do směsi postupně přidáme prosátou špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Nastrouhaná jablka vmícháme do těsta jako poslední. Těsto pak vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy na dort. Pečeme horkým vzduchem na 160 stupňů, cca 40 minut (zkouška špejlí, jestli se těsto nelepí), Po vychladnutí se má dort rozkrojit, pomazat marmeládou, marmeládu pak mazat ještě po celém povrchu dortu, ale já jsem si to zjednodušila a mažu pouze povrch dortu. Nakonec dort polejeme polevou, kterou si připravíme ve vodní lázni (rozpustíme čokoládu s kouskem másla). Dort není vůbec suchý, jablíčka ho krásně zvlhčí a je docela v souladu se zdravější výživou.
 


Dobrou chuť!

Foto © Barbora Grünwaldová  
Fotografie podléhají autorskému zákonu.  

16 komentářů:

  1. Za recept díky, super! A prej nevypadá, dyť je krásnej:) A přidávám na FB, to je taky super novinka:)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Iri, díky. I za fcb :-) Sachr je takovej kde nic tu nic na pohled :-) U nás totiž nikdo nejí šlehačku, tak to ani nezdobím.

      Smazat
  2. poslední dobou mám obzvláště chutě na sladké,a tento zdravější sachr vypadá více než lákavě, takže určitě zkusíme- děkuji za recept :-) Bára

    OdpovědětSmazat
  3. Baru, díky za skvělý recept.Jana

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jani, není za co. Ty už ho asi znáš z MMB, viď? A ráda Tě uvidím na fcb! :-)

      Smazat
    2. Znám všechny tvé recepty a používám.Říkám tomu "Bářina kuchařka"!!!
      Je to k nevíře,ale já v dnešní době nemám fcb.Hezký den,Baru.Jana

      Smazat
    3. Jani, vždyť pokud Ti to nechybí, tak o nic nepřicházíš a není co řešit :-) Kdysi jsem chtěla vydat i kuchařku, už jsme oslovila i vydavatelství a skončilo to u nedopsané anotace, kterou nemám dodnes :-) A dnes mi přijde, že kuchařek je nepřeberné množství. Ale už mám připravené další dvy recepty na blog, tak se těš! :-)

      Smazat
  4. Báro, již jsem vyzkoušela několik Vašich receptů (velikonoční zajíček, perníčky, kynuté buchty, mňamky z parního hrnce) a vše chutnalo báječně, takže určitě vyzkouším i tento dortík:-) Už teď si dělám chutě:-) Hezké prázdninové dny :-) Pavlína

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, děkuji! To mě velice těší a určitě to není poslední recept. Příště se můžete těšit na rychlovku k obědu :-) Krásné léto i Vám.

      Smazat
  5. Baru, mám zapsáno a tento týden vyzkouším. Musí být moc dobrý... Na fotkách vypadá nádherně... Na Tvůj facebookový profil jsem se už přihlásila a mám radost, že i tam můžu sledovat Tvé další příspěvky. Papa

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Moni, tak snad Ti bude chutnat, dej mi vědět! Na fcb už jsem Tě registrovala, děkuji! Doufám, že bude více času na pár zajímavých tipů nebo občas fotku z mobilu :-) Pěkný večer.

      Smazat
  6. Takhle nafocený, kdo by mohl odolat a neskočit do spíže a začít mísit na tu dobrotu?!
    Ještě akorát chybí čas:-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Noo tak to focení nestojí za řeč, to byla rychlovka. Tak až Ti to vyjde, upeč, třeba Tě mile překvapí :-)

      Smazat
  7. Barunko, vypadá nádherně .... a ta zdravá verze ... neodolám .... děkuju ta recept i inspiraci ... Marki

    OdpovědětSmazat