středa 3. dubna 2013

Start Nordic Walking

Už mě nebaví čekat až se rozpustí sníh a vyschnou lesní cesty. Letos to jaro holt musím vzít do svých rukou a to doslova. Včera jsem vytáhla hole pro  N o r d i c  w a l k i n g ,  stáhla si RunKeeper do mobilu, nazula trekingové tenisky a vyrazila do terénu. Na mojí oblíbené trase ještě leží 30cm sněhu, tak jsem trochu experimentovala a vydala se kolem řeky Svitavy. Pravda, místy je sníh, ale půda ještě zmrzlá. Jen jeden rozbahněný brod. Tento sport mě naprosto uchvátil už loni a to hned z několika důvodů. Pokud Vás zajímá více, čtěte!





Nordic walking nebo-li severská chůze není žádná turistika, jak by si mohl někdo myslet. Nordic walking je ve svojí podstatě aktivní dynamický pohyb s holemi k tomu určenými a věřte, že se při něm můžete pěkně zapotit! Jsou tři tipy chůze - procházková, kondiční (tou jsem teď po zimě začala já) a výkonnostní (k té se dopracuji snda po pár týdnech.)



 Na tomto pohybu se mi líbí to, že ho může provozovat opravdu každý bez rozdílu věku a je vhodný i pro nás, co máme potíže s koleny. Já to svoje mám už několikrát operované, což mě bohužel omezuje při výběru sportovních aktivit a právě tento "handicap" dá-li se to tak vůbec nazvat, mě přivedl k severské chůzi. Spatřuji v něm i další výhody jako je fakt, že při chůzi s holemi nemusíte tupě zírat do zdi či v lepším případě sledovat něco výživného v TV jak je tomu třeba u šlapání na orbitreku.  NW vám nabízí pohyb ve volné přírodě a trasu v krajině si zvolíte sami, navíc se pohybuje na čerstvém vzduchu.  No není to parádní? Výborně se tímto pohybem tvaruje spodní polovina těla jako zadeček a stehna a aktivně zapojujete i ramena a celou horní polovinu těla a zpevňujete bříško. Chůze je pro lidské tělo nepřirozenějším pohybem. A zkuste si dát opravdu svižným  tempem takových 7km a uvidíte, co na to řeknou Vaše hýždě :-)



 Velmi doporučuji stáhnout si do mobilu RunKeeper. Je to takový zcela jednoduchý prográmek na trackování. Jednoduché použítí, měří Vám délku trasy, čas (ovšem nesmíte se zastavovat a fotit jako já), převýšení a další jiné zajímavosti.



Co na závěr? Vezměte si hole a zkuste si to! A pokud se Vám tento sport zalíbí, určitě doporučuji zainvestovat do holí určených právě na NW a vhodného obutí. 


Víte co se říká? Ve zdravém těle, zdravý duch. 
Užívejte si radost z pohybu :-)


6 komentářů:

  1. Báro, co se týká sportu, tak ho hodně zanedbávám... Lyžuji, ale letos jsem se dostala na hory jen jednou a jinak nic... Chůzi mám moc ráda, u mě zatím vítězí ta procházková, ale chystám se i na tu kondiční... Už několik let si chci koupit hole... Tu aplikaci si taky stáhnu. Díky za tip! Jsi dobrá! Hezký den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, já jsem toho sice letos nalyžovala dost, ale pohyb mě prostě chybí. Dneska se chystám na běžky, pokud tedy nebude sněhová kalamita :-) A hole si určitě pořiď! Hezký den!

      Vymazat
  2. Zastávky stály za to...nádherné fotky!

    OdpovědětVymazat
  3. Baru, já si v pondělí dala Nordin walking 13 km a ještě teď cítím:)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó tak na takovou trasu já bohužel nemám přes týden hlídací kapacitu :-)

      Vymazat