pátek 5. dubna 2013

Alvar Aalto

"V architektuře vždy existuje nějaký hlubší motiv, který vykukuje jakoby zpoza rohu: myšlenka na stvoření ráje. To je jediný smysl a účel našich budov. Nebudeme-li nosit tuto myšlenku stále s sebou, budou naše stavby obyčejnější, triviálnější a život se stane - tedy, co vůbec zbude ze života? Každá budova, každé architektonické dílo je symbolem, který nám má ukázat, že chceme zde na zemi vystavět ráj pro obyčejné smrtelníky." Alvar Aalto, 1958




 Světoznámý finský architekt a designér  A l v a r   A a l t o  1898 - 1976. Aalto byl nejdříve spíše klasickým architektem, později se přes symbolismus a funkcionalismus dostal až k velmi osobitému stylu skandinávské architektury. Byl mistrem formy a silně uplatňoval funkcionalismus.  Navrhoval nejen velké stavební komplexy, ale i nábytek, sklo a dokonce šperky. Už jsem ho zmiňovala v příspěvku o finském designovém skle. Velmi známá je právě jeho váza Savoy, kterou navrhl v roce 1937 a která se stále vyrábí.




Jedna ze staveb, která je pro Aalta typická, je právě kulturní komplex v Helsinkách. Aalto byl právem považován za génia svojí doby a také často nazývám otcem modernismu.








 
 Moc se mi líbí i jeho nábytek. Servírovací stolek a stohovatelné židle stejně jako úchvatná křesla. Je to tak nadčasové, moderní s čisté!













Za povšimnutí stojí i osvětlení. Alvar Aalto určitě patří k mým oblíbeným architektům a designérům. A už se těším, až si nastřádám korunky na jeho Savoy vázu.


Mějte krásný víkend!


13 komentářů:

  1. Báro, úžasný architekt a designér. Jeho vázy Savoy znám a je až překvapující, jak jsou návrhy současné vzhledem k době svého vzniku. Jenom se kochám... Hezký víkend! Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím! Já jsem si právě dala 8 ranních km NW, takže u mě začal víkend báječně a večer mě čeká divadlo, tak se těším. Tobě přeji taktéž Moni, krásný víkend!

      Vymazat
  2. Děkuju za příspěvek o autorovi snad nejslavnější vázy na světě.) A je dobře, že už na ni střádáš korunky:) Plnění designových snů velmi podporuju!.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iri, sny jsou od toho, aby se plnily, ne? Já děkuju za návštěvu a pěkný víkend!

      Vymazat
  3. Baru,já architektuře a designu vůbec nerozumím, tak mi jen pro představu řekni, kolik stojí Savoy váza?Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tahle ny prvním obrázku http://photographyasmyhobby.blogspot.cz/2013/03/vystava-finskeho-designoveho-skla.html ta čirá stála kome 3 tis korun. Ty barevné jako třeba červená (ta na výstavě nebyla) stojí dvakrát tolik). Ale já bych šla stejně do té čiré. Nicméně teď jsem upřednostnila nové boty na nordic walking, tak váza až .. až :-)

      Vymazat
  4. Hm,tak to je dobrá cena.Já bych šla taky do té čiré, ta se mi líbí.Já teď sháním nějakou hezkou jednoduchou kávovou soupravu-dárek ke kulatinám, zatím jsem nevybrala. Nemáš tip na nějaký obchod?Všude je spoustu věcí, ale nic, co by tě zaujalo "na první pohled". Však to určitě znáš...díky. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak v tomto já bych měla jasno :-) Miluju Nespresso, jak kávu, tak jejich šálky. Záleží, kolik chceš investovat, ale koukni sem https://secure1.nespresso.com/cz_cz_shop/accessories.php?filter=Cups

      Vymazat
    2. Díky za tip, prozkoumám je.Jana

      Vymazat
    3. A teď mě ještě napadlo, že Soňa Malinová má krásnou keramiku http://www.malinadesign.com/eshop/katalog.php?pmi=80 Tak zkus kouknout tam.

      Vymazat
  5. Byl geniální! Mám ráda, jak si uměl pohrávat se zaoblenými tvary. Mimochodem to poslední světýlko si pamatuju z interiéru tohoto domu, který je taky "z pera" Aalta http://kokino-home.blogspot.cz/2012/01/barevna-sedesata-navrat-do-budoucnosti.html
    Je neuvěřitelné jak je stále moderní /až na tu televizi .)/ a domyšlený do detailů - třeba ten toaletní stolek. Hezkou neděli! .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to prostě nadčasové. F. Kramer, A. Aalto, L. Mies van der Rohe ... to mě nikdy neomrzí. A ještě současný Zdeněk Fránek, toho taky miluju :-)

      Vymazat
    2. Myslím, že Fránek má tyhle své předchůdce taky hodně rád a já jeho stavby taky .)

      Vymazat