úterý 26. února 2013

Tereza Velíková

Podívala jsem se doprava a bylo tam ticho. To je název  v ý s t a v y  jejíž kurátorem je František Kowolowski. Výstava probíhá v Domě umění města Brna. Jedná se spíše o videoart. Tereza Velíková patří mezi nepřehlédnutelné české umělkyně, pracuje s obrazovou strukturou videa a zvuku, který odkrývá příběh či sociální přítomnost.


Videoinstalace v Domě umění města Brna pracuje s tématem manipulace. Je "zasažena" zvuková stopa videa, ale divákovi se proměňuje i obraz. Můžeme tak pozorovat dialog dvou lidí. Zvuk je upravený tak, že slyšíte pouze některá slova z řeči jednoho či druhého aktéra a tato slova dávají dohromady jiné věty a tudíž jiné významy. V podstatě se jedná o absurdní dialog.



Tereza Velíková k tomu dodává: "Chci znejistit divákovy asociace a nechat mu prostor pro domyšlení příběhu, který se možná děje, ale možná taky neděje na scéně či za scénou. Chci, aby si každý přišel na jádro pudla, pouze do té doby, než mu toto přesvědčení rozmělní další z neurčitých asociací..."


Podívala jsem se doprava a bylo tam ticho.



A pokud z této videoinstalace budete na rozpacích, můžete si zajít alespoň na výbornou kávu do zážitkové terapeutické kavárny přímo ve foyer Domu umění - Café v Domění.


Tolik moje víkendové art zpravodajství. Mějte prima den!


4 komentáře:

  1. Velice zajímavé reportáže! Obzvlášť mi teď přijdou vhod(jsem právě v období, hledání vlastní inspirace, pro nový projekt), i když se do Brna nepodívám.
    Díky:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že art příspěvky přišly vhod. Ať se nový projekt zadaří!

      Vymazat
  2. Báro, děkuji! Já už se do toho Brna musím vypravit :) Chtěla bych to slyšet (dialog) i vidět. Moc zajímavá instalace. Hezký večer! Monika

    OdpovědětVymazat