neděle 24. února 2013

Hi5!

Tak jsem po nějaké době opět vyrazila za  u m ě n í m a navštívila jsem Dům umění města Brna. Lákala mě výstava studentů českých vysokých uměleckých škol s názvem  H i 5 !  I když jsem se opravdu snažila pochopit dnešní moderní umění, některé projekty jsem příliš nepobrala. V podstatě se jedná o takový náhled do videoartu, instalací, konceptuálního umění, digitálních médií a částečně i malby. Ostatně jaký dojem na Vás výstava udělá, můžete posoudit sami prostřednictvím malé fotoreportáže.




 Vybrala jsem samozřejmě to, co se mi osobně líbilo nejvíce nebo to, co ve mě alespoň něco zanechalo. Jedním z projektů byla akční malba Michala Kohúta, ignition 4 (akční malba 2013)




 Hana Čichoňová, Prekérní situace (instalace, objekt, 2012)





Projekt Štěpánky Pasekové, Prarodiče (cyklus fotografií 2008) mě oslovil nejvíce, jednalo se o velmi zdařilé fotografie. Štěpánka Paseková pracuje s identitou a osobní historií.



Jana Butzke, For little ladies (cyklus fotografií 2013). Globalizaci a pop-kulturu zase komentuje Jana Butzke prostřednictvím malé série fotografií. Tahle fotografie pro mě byla hodně zapamatovatelná.




Jakub Gletner, Černý, lesklý, tvrdý (instalace, objekt, video 2011)

Obsah celé výstavy má být výsledkem komunikace mezi pedagogy jednotlivých fakult, přizvanými kurátory a jednotlivými studenty. Každopádně zase něco nového.   V příštím příspěvku Vám ještě krátce představím Terezu Velíkovou, mladou umělkyni zabývající se obrazovou strukturou videa a zvuku. Ale to až příště.


Mějte příjemný start do nového týdne!



11 komentářů:

  1. Ahoj Báro, výstava vypadá hodně nadějně. Miluji studentské práce a v nejbližší době se chystám do Brna, tak díky za tip. Zaujala mě akční malba Michala Kohúta... Jestli se dobře pamatuji, tak jeho práce jsem už na jedné výstavě viděla. Těším se na další umělecké zážitky. Hezký týden. Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moni, tak to se Ti bude určitě líbit. Já mám taky ráda tohle umění, i když ne vše je pro mě pochopitelné. Pěkný den!

      Vymazat
  2. Přiznám se, že tento styl umění nikdy nepochopím,je na mě doslova "těžký".Já jsem hold ten praktik.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, pro mě některé věci taky, ale obecně si ráda rozšířím obzor. Příjemný start.

      Vymazat
  3. To já si teď rozšiřuji obzor Dr.Hauschkou. Vybírám,co si objednám.Jsem moc spokojená,tak bych zkusila i něco na obličej.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to pochopitelně jen a jen chválím. A co zavítat na některou z prezentací? Tam si můžeš všechno vyzkoušet, ovonět, ještě dostaneš testery domů...

      Vymazat
    2. A nebude v nejbližší době nějaká v Olomouci?Jana

      Vymazat
    3. Jani, příští týden 5.3. Ostrava, ale na Olomouci intenzivně pracuji :-)

      Vymazat
  4. Taky se mi zastesklo po umění, tak přemýšlím, že bych vyrazila třeba i v doprovodu jednoho malého pomocníka. Díky za tipy - asi zajdu spíš na studentské práce .)

    OdpovědětVymazat
  5. Báro, zpětně čtu tvůj blog. Já studovala umění teoreticky a prakticky 9 let a taky ten dnešní moderní koncept umění moc nechápu. Takže se ti ani nedivím. I když jsou ti lidé mladí dělají hrozně depresivně a smutně. Všechno je jenom konceptuální, když to nemá trochu konceptu, tak si hned na výšce OUT. Samé videoarty, instalace, kterým člověk ani pořádně nerozumí, protože polovina z nich není dobrá a malby plné smutku, skepse, deprese. Sama jsem to zažila. Na výšce je taková atmosféra, která ti přímo určuje, že tohle máš dělat, tohle se dnes dělá. Já jsem šla proti proudu...Klasická ruční grafika a intimní pohledy do mé oblíbené krajiny...
    Ale ty fotky na té výstavě jsou dobré asi proto, že je to autorčino osobní téma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, napsala jsi to přesně. Já nechci odsuzovat mladé umělce, naopak, snažím se je pochopit, ale některá ta videa byla až bruátální! A to snesu hodně. Nevím, nechápu to. Proto dávám přednost raději grafice, fotografiím, je v nich vždy kousek něco osobního. A ty tvoje se mi líbí moc!

      Vymazat