pondělí 10. prosince 2012

Když se bytem line vůně lineckého ...

Ještě pár let nazpět patřilo linecké cukroví k mým nejméně oblíbeným druhům. Vlastně mi vůbec nechutnalo a nejedla jsem ho. To se změnilo v okamžiku, kdy jsem získala recept, který se dědí z generace na generaci a linecké podle něj je zkrátka luxusní. Tak bych se ráda podělila i s vámi.... Nevěříte? Vyzkoušejte!


Jelikož linecké patří u nás doma k těm nejoblíbenějším kouskům cukroví, chtěla jsem letos udělat alespoň malinkou změnu a proto jsem se rozhodla vykrajovat jen hvězdičky. Prochu minimalistické, nemyslíte? :-) Vlastně jsem ani nevykrajovala já, ale můj syn, který nesmírně rád pomáhá při pečení.  A zde je recept:

POTŘEBNÉ PŘÍSADY 

480g hladké mouky, 
320g másla, 
150g moučkového cukru, 
4 žloutky, 
marmeláda 

Marmeládu jakou máte rádi. Správně se má slepovat rybízovou, ale u nás děti milují šípkovou, tak jsme slepovali šípkovou.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z uvedených přísad vypracujeme těsto. Nejlepší je, když nejdříve zpracujeme máslo, žloutky a cukr a nakonec přidáme mouku. Já mám doma ještě jednoho pomocníka, domácí pekárnu, takže ta těsto udělala za mě :-) Vypracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme přes noc do lednice odležet. Druhý den vyválíme plát těsta cca 2-3 mm tlustý a vykrajujeme tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Já pekla cca 13 minut, záleží, jakou máte troubu. Upečené necháme vychladnout a slepujeme oblíbenou marmeládou.




Vůni lineckého cukroví nenahradí žádná jiná byť přírodní esence. Je to vůně, která k Vánocům neodmyslitelně patří! A příště vám přinesu recept na mrkvové sušenky, těšte se! Jsou totiž úžasné!

A jestli už jste přeslazení, tak se osvěžte novým příspěvkem na mém druhém blogu  :-)


Krásný voňavý den a úspěšný celý týden!

10 komentářů:

  1. Já na cukroví vůbec nejsem, ale když se vůně rozléhá po bytě, to jsou ty pravé Vánoce :-)

    Velká Vánoční Giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím. Já pěču hlavně kvůli dětem a manželovi, sama bych se bez toho taky obešla, ale ne bez té vůně, protože bez ní by nebyly Vánoce :-) Pohodový adventní čas.

      Vymazat
  2. Pro někoho je linecké obyčejné, já ho mám ale také ráda. Moc krásné fotky Báro!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, děkuju! I linecké může mít neobyčejnou chuť :-) Ale chápu, že někdo ho nemusí.

      Vymazat
  3. Moc hezký,voňavý,hvězdný a minimalistický příspěvek.Spolu s bydlením mé nejoblíbenější.....a k tomu Vaše dokonalé fotky. Nádhera, Baru, opět velká pochvala. Kolik plánujete druhů cukroví?Pěkný den.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky moc! Letos plánuji jen 5 druhů. Dopracovala jsem se k tomu postupně selektivní metodou, každý rok uberu ty druhy, které zůstanou na talířku nejdéle :-) Pět druhů podle mě stačí, nemám ráda vánoční obžerství :-) Mám upečené tři druhy, ještě včelí úlky a nepečené kuličky a hotovo. Pěkný den i Vám!

      Vymazat
  4. Baru, já ty Vaše příspěvky doslova hltám :-)a vždy se těším na další. recept máme odzkoušený a už také nepečem jiné linecké, než to od Vás, velké díky. a ty fotky, to je potěšení oka :-) vůbec bych nevěřila, jak nápaditě se dá nafotit linecké cukroví, přeji hodně dalších vydařených fotografií.
    Hezký večer bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, děkuji moc, tolik lichotek! A jsem ráda, že linecké taky pečete a že chutná! S focením se bavím, však víte :-) Ještě jednou díky a krásný den!

      Vymazat
  5. Přidávám se k předchozímu komentáři-já taky příspěvky doslova hltám a vždy se těším na další.
    Je spoustu blogů, ale tenhle je pro mě luxusní a inteligentní.Díky za něj, Baru.Hezký den. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je pro mě veliká pocta, moc si toho vážím a děkuji!

      Vymazat