neděle 25. listopadu 2012

Magdalena Dobromila Rettigová

Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých  a postních pokrmech pro dcerky české a moravské.


Jméno Magdaleny Dobromily Rettigové zná u nás snad každý. Přesto jsem se rozhodla představit Vám její kuchařku, která už jen vzácně slouží svému původnímu účelu. Čtenáře určitě překvapí i tím,
jak tato příručka, psaná pěkným a plynulým jazykem, usilovala o povznesení domácího a společenského života. Připojený je i výbor z básní a povídek Rettigové, překlad jejího německy psaného vlastního životopisu  a ukázky z její korespondence, která velmi připomíná korespondenci Boženy Němcové.



Domácí kuchařka tak může být zařazena do dvou knihoven najednou. Do té, která je určena pro kuchařské příručky a do té, kterou vyhrazujeme krásné literatuře. Já si knihu do knihovničky pořídila nedávno v iAntikvariatu, kde poslední dobou moc ráda nakupuji. Knihy z antikvariátu mají svoje "ochmatané" kouzlo.





UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE KUCHAŘKY:
Rozhodnete-li se Domácí kuchařky prakticky použít, nahlédněte laskavě u předpisů, které jsou označeny, do Návodu k použití Domácí kuchařky v dnešní kuchyni na str. 516. Názvy surovin, které již dnes nejsou běžné nebo jsou zcela neznámé, najdete ve Slovníčku na str. 538, míry a váhy lze převést s pomocí tabulky na str. 542. Moje poznámka: bez toho totiž zřejmě neuvaříte :-)

 Dvojportrét M. D. Rettigové a J. S. Rettiga - kopie perokresby J. P. Novopackého.


Přesto jsem se osmělila a rozhodla se podle Rettigové vyzkoušet recept svíčková pečeně s omáčkou. Řekla bych, že svíčková je vrcholným umem zdatných kuchařek a i já se snažím se ji konečně naučit. Ale chtěla jsem vyzkoušet nějakou opravdu zajímavou, protože ta klasická se mi naposledy moc nepovedla. Zde je výsledek: 

 Popravdě řečeno, zapotila jsem se! Pokud jako výsledek očekáváte pokrm, který znáte z nynější doby, tak je tomu jinak. Nezapomeňte, že M.D. Rettigová se narodila 31.ledna 1785, tudíž její svíčková má s nynější svíčkovou pramálo společného, ale rozhodně doporučuji vyzkoušet! Sama jsem musela malinko improvizovat, protože původní recept je laděn tak trochu do kysela, takže jsem použila trošku karamelu, aby to pro dětičky bylo sladší, jinak jsem dodržela původní postup.


A ještě recept v původním znění.


Vlastně si nejdříve musíte přečíst pojednání o hovězím mase a potom se propracovat ke svíčkové pečeni s omáčkou. Tak hodně štěstí!


A na závěr jeden výrok, který mě zaujal :-)

Já kdybych nyní opět děvče dvacítileté byla
a nynější zkušenost a předložení měla,
spíš bych se z nejvyšší skály
do nejhlubší propasti než manželovi vrhla.
Tam bych nalezla okamžitou smrt,
kdežto v manželstvě znenáhla,
tak jako by jen denně
jedným špendlíkem upíchnutý,
člověk umučen umírá.
M.D.Rettigová V. Vášovi (23.7.1836)


2 komentáře:

  1. Moc hezký příspěvek,zase jste se trefila do mého "gusta".Baru,děkuji.Je pravda,že tuto knihu jsem si prohlížela několikrát v knihovně i obchodě a nikdy mě nenapadlo,že bych ji mohla mít doma.Už musím knihy hodně vybírat,nemám na ně dostatek místa.Vy máte knihy jen v obývacím pokoji? Svíčková vypadá moc dobře, chválím.A ten výrok je hodně zvláštní,asi to musela být nešťatná žena,která to kompenzovala kuchařským uměním.Co myslíte? Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já si ji spíš než kvůli kuchařce pořídila do knihovničky jako takovou raritu. V mnohém mi připomíná právě B. Němcovou a ta zrovná šťastnou ženou dle mého názoru nebyla. Otázkou je, kdo z obrozenecké doby byl. Jinak knihy mám na více místech, v kuchyni v komodě, v ložnici v pracovním koutě v policích, které čekají na nová dvířka :-) No a většinou se mi hromadí na pracovním stole. Teď tu čeká Ernest Hemingway - Komu zvoní hrana, ale ten si ještě chvíli počká :-) Těším se, až budu mít jednou velkou uzavřenou knihovnu a všechny knihy pěkně pohromadě. Pěkný večer!

      Vymazat