neděle 11. listopadu 2012

Jan Kaplický - užitné umění

Dnes trochu moderny. V interiérovém centru Soho v Brně právě probíhá výstava užitného umění designéra a architekta Jana Kaplického. K vidění je zde kolekce stolovacího servisu navrženého pro italskou značku Alessi. Kolekce zahrnuje příbory, sklo a porcelán.


Jan Kaplický (18. dubna 1937, Praha – 14. ledna 2009, Praha) - architekt a designér, diskutovaná ikona, kterou každý zná. Někdo méně, jiný více. Někomu se jeho návrhy a dílo líbí, jinému ne. Je představitelem high-tech architektury. V posledních letech se zabýval organickou architekturou, která se inspiruje přírodními tvary. Spolupracoval s předními světovými architekty například s Richardem Rogersem či Normanem Fosterem. Nechci tu dlouze vypisovat jeho životopis, ten si každý může najít na netu, tak se pojďte raději podívat na tu kolekci!



Čajová souprava FUTURCAF by Alessi, autor Jan Kaplický.


Kolekce skleniček BETTINA by Alessi, autor Jan Kaplický.  Zdroj

Sklenička Bettina na červené víno. Tak takovou sadu bych si opravdu nechala líbit. Ale věřím, že přání se plní, tak si počkám, protože kdo si počká, ten se dočká :-) Set se prodává po dvou kusech.
Zdroj 


Sklenička Bettina na likér. 

 





Jídelní sada Bettina vychází ze studie, která začala v roce 1999 ve spolupráci s britskou architektonickou kanceláří Future Systems  během projektu „Tea and coffee towers“.





Tento design se nemusí líbit všem, ale já bych touho jídelní sadou rozhodně neopovrhla :-)





Jak se líbí Vám kolekce Bettina od Jana Kaplického?


9 komentářů:

  1. Milá Báro, až mi z té krásy oči přecházejí. Do obchodu Accessories bych musela mít vstup zakázán, jinak bych tam rozfofrovala celou svou "živnostenskou" vejplatu. ;-) A ty dobře víš, že ta obvykle padne za kosmetiku (hmm...a taky za mističky a vázy a čokoládový dortíky a za CD a za knížky a...a vůbec...já nějak moc utrácím, co?) ;-).
    Nádherná výstava, děkuju, že jsi nás vzala virtuálně s sebou.
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vivi, no však já se taky držela hodně zkrátka a koupila jsem si jen jeden skleněný svícen :-)Spousta krásy v podobě ASA, Broste a dalších značek. A samozřejmě kolekce Bettina, ach .... A víš co, když je z čeho utrácet, tak utrácej! Pěkný večer :-)

      Vymazat
  2. Jsem překvapená.Já myslela,že architekti dělají vyloženě těžkou modernu, kterou já moc nemusím.Ale tohle od Jana Kaplického se mi líbí-ty skleničky, příbory,áááách, to by byl pěkný dárek.Jen se vůbec neodvážím tipovat cenu pořízení. Baru, možná mi poradíte,sháním taky svícen na úzkou vysokou svíčku (např.adventní), aby se svíčka neklátila a pevně držela.Nenarazila jste na nějaký, já nemůžu najít.Děkuji za výstavu,krásné fotky.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak třeba set dvou skleniček na červené víno tuším 1100Kč, pod obrázkem je odkaz na eshop, kde se dá pořídit. Mě se tedy líbí strašlivě moc, buď začnu šetřit nebo napíši Ježíškovi :-) Ale ty bych vážně moc ráda měla :-) Na svícen, o kterém píšete, jsem bohužel nenarazila a myslím si, že se vždy nechává vyniknout právě ta svíčka, kdybyste ji postavila do něčeho vyššího, tak se prakticky ztratí. Zkuste ji napíchnout na vyšší hrot, co se prodává na svíčky.

      Vymazat
  3. Krásné! Zajímavé, jemné. Moc se mi to líbí.
    Děkuji, Barunko, za typ na zajímavou výstavu. Vůbec by mě nenapadlo, že p. Kaplický navrhoval jídelní sady.
    Monika

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý večer Báro,
    rád se podívám na váš blog...,sdílím Vaši oblibu pro bydlení i architekturu, jen mně napadá jedna poznámka k p. Kaplickému...Zaznamenala jsem, že byl sice známější, a proto v jeho stínu zůstala jeho první manželka arch. Eva Jiřičná, která je prý právem považována za lepší ve svém oboru..Jestli sdílíte podobné informace, uvítala bych srovnání těchto dvou význačných osobností české architektury...

    OdpovědětVymazat
  5. Eva Jiřičná rozhodně nezůstává ve stínu Jana Kaplického, to v žádném případě. Ale tento příspěvěk byl věnovaný výhradně výstavě užitkového umění Jana Kaplického, tudíž jsem neměla potřebu o paní Jiřičné psát. I v úvodu píši,že záměrně nechci vypisovat životopis Jana Kaplického, protože na netu je obrovská spousta informací. Zde šlo jen a pouze a doplňky jakožte užitné umění. Ale třeba se jednou dostanu i k paní Jiřičné, kdo ví :-) Děkuji za milý komentář a přeji pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den paní Báro, pravidelně navštěvuji Váš blog:))líbí se mi Vaše fota,pana Kaplického velice obdivuji určitě si pořídím nějaké sklo z jeho kolekce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší! Pan Kaplický je pro mě taky neustálým objektem obdivu. Děkuji za přízeň a budu se těšit na více Vašich komentářů :-)

      Vymazat