pondělí 29. července 2019

Itálie 2019 (začínáme v rakouském Salzburgu)

Ani nevím, jak začít, aby to nevyznělo blbě, ale Salzburg je prostě drahý město. Tedy alespoň pro čtyřčlennou rodinu. Původní plán byl strávit zde dvě noci, ale okolnosti tomu chtěly jinak. Odjezd na rodinnou dovolenou nebo spíše expedici, se z pracovních důvodů (opět a jak jinak mého muže) krátce posunul. Což nakonec nebylo na škodu, protože na Salzburg Vám opravdu stačí necelé dva dny, potažmo jedna noc. Pokud vyrážíte ve čtyřech a chcete tu přespat, připravte se, že budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Ubytování je tu totiž poměrně drahé. Nechci tu dělat konkrétní výčet, co nás kolik stálo, protože low cost cesta to nebyla a nerada bych někomu kazila klidné spaní. Pakliže ale budete mít zájem, určitě Vám ráda poskytnu tip na přespání za přijatelný peníz v dochůzkové vzdálenosti centra. A protože jsem nic neočekávala, Salzburg mě velice mile překvapil. Multikulturní a živé město, kde jak známo se narodil W. A. Mozart. Hurá, tak to bychom měli první rodný domek. To je u nás takový výraz pro kulturu obecně. Rodné domky a balet, to frčí. Asi Vám tu nebudu vypisovat přesné názvy a místa, která jsme navštívili, bo si to stejně už nepamatuju přesně, ale spíše Vám příblížím atmosféru města. Ostatně poslední dobou už spíše vyhledávám stinná zákoutí pěkných kaváren a restaurací, pač na našich cestách moc paštiky nemažeme (pardon) a prostě rádi jíme a ochutnáváme. To ostatně k poznávání patří. Mimochodem najíst se tu můžete od 50-60 EUR až po částky daleko vyšší, kdy v krásné panoramatiké restauraci venku pod hradem při západu sluníčka (velká romantika!) musíte vytáhnout více než 100 EUR. Volba je na každém z nás a než mě zase ukamenujete názory, že to se někdo má, tak Vás předběhnu a ujistím, že na začátku všeho jsme jezdili do kempů a pod stan, mazali jsme si již zmíněné paštiky a byli rádi, že někde jsme. Všechno se ale nějak vyvíjí a zaplať pánbůh za to. 











Už chápete, proč miluju ty výhledy? Kdo by je nemiloval. Dominantou města je dle mého názoru hrad, odkud jsou ty božské výhledy na Salzburg a cesta k němu vede příjemnou procházkou podél řeky Salzach, která městem protéká a kolem níž to na nábřeží pěkně žije. Hojně tu posedává omladina, piknikuje, popíjí, hraje hudba a vládne taková ta letní pohoda.





Jak už jsem zmínila, Salzburg je rodným městem Mozarta a kolem jeho rodného domu půjdete okruh směrem k hradu. Všude jsou suvenýry s jeho podobiznou, od známých Mozartových čokoládových koulí, které jsme snědli dřív, než jsme vylezli kopec až po bizarní žluté gunové kačenky viz foto na IG.  Komu se nechce chodit, může se k hradu nechat vyvézt lanovkou, ale v tomto případě to není nic tragického, co by se nedalo vystoupat. Už si sice nepamatuju přesný čísla, kolik jsme denně nachodili, ale vím, že to byly docela slušné vzdálenosti. Např. v Benátkách 18 km. 





Do rodného domku W.A. Mozarta jsme sice nešli, ale v Salzburském dómu jsme nějaký čas strávili. Moc doporučuji, i když jste třeba ateista, protože ta atmosféra uvnitř byla nepopsatelná a my jsme to trefili zrovna, když se sluníčko sklánělo k obzoru. Všude vonělo kadidlo a zrovna probíhala zkouška nějakého hudebního tělesa, takže jsme to měli i s kulturním zážitkem (v překladu byl balet). 





Fakt je to nádherný město a už asi stárnu, ale ty západy sluníčka mě letos hodně berou. Tohle všechno a ještě víc se dá zvládnout za jedno odpoledne a večer. Druhý den po snídani jsme ještě vyrazili na zámek Mirabell, resp. do jeho nádherných zahrad, schovat se před horkým sluncem a kam jinam, než do zámecké kavárny ve stínu starých líp.



A tady Salzburg končí. Po prohlídce  a zahálce v zámeckém parku se vracíme do naloženého auta a pokračujeme směr Riva del Garda, města, které leží v severní části Itálie u jezera Lago di Garda, kde strávíme čtyři noci. A až zvládnu udělat zase pár fotek, budeme pokračovat.

Mějte krásný týden!

PS: omluvte případné chyby a překlepy :-)


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

2 komentáře:

  1. Leto krásne,Salzburg krásny,fotky krásne - čo viac si môže cestovateľ priať ?Ďakujem za krásne cestovanie s Vami Marianna

    OdpovědětVymazat
  2. Dekuji za Vase zapisky z cest, jsou inspirativni a fotky krasne, Martina Vitova

    OdpovědětVymazat