pondělí 26. listopadu 2018

Zaanse Schans - Holandsko 2018

Ty fotky z cest mi jdou jako psovi pastva, přiznávám. A protože jsem měla minulý pátek nastoupit na zákrok a  protože moje tělo pět hodilo protest  a protože jsem měla naplánované dva týdny na rekonvalescenci, mám teď aspoň čas se zase vrhnout na fotky z léta. Takže poslední část našeho výletu do Holandska. Skanzen Zaanse Schans. Bylo to teda takový spíš turistický než cestovatelský, ale i tak to orzhodně stálo zato. Malebná vesnice s ukázkou řemesel typických pro Holandsko. Výroba dřeváků, sýrů a třeba čokolády. Zaandam, kde se skanzen nachází, leží asi 20 km od Amsterdamu a můžete si sem koupit výlet autobusem přímo z Amsterdamu, jako jsme to udělaly my dvě. Najdete tu spoustu mlýnů a dobových stavení, které sem byly převezeny z celého Holandska. Každý mlýn nese svůj název a v jednom z nich můžete třeba navštívit pilu. Dřeváky jsem si odtama sice nepřivezla, protože jsem si je koupila raději už před odjezdem u nás, ale zato jsem vezla sýry, protože jsme navštívily jejich výrobu spojenou s ochutnávkou a tak jak mléčné výrobky vlastně skoro nejím, tyhle byly vážně moc dobrý. Počasí, jak jinak, jsme měly objednáno přesně tak akorát, aby nebyla obloha ani moc šedá, ani moc modrá, ale taková akorát dramatická!














Kdybych měla shrnout jedním slovem tento výlet, použila bych slovo úžasný. Škoda, že Holandsko neleží více na jihu a klima tak není o něco teplejší, protože tohle by byla beze sporu země, kde bych chtěla žít. Jenže já potřebuju víc sluníčka a větší horko. Jinak je to země mimořádně kultivovaná, vkusná a plná milých a vstřícných lidí a to si troufám tvrdit, i když jsem byla jen v Amsterdamu a v Zaandamu. A určitě to není tím, že jsou všichni zhulení :-) Amsterdam je prostě voňavej! A protože letos se mi v cestování mimořádně dařilo, můžete se těšit na další místa, jako třeba ostrov Capri, Neapol a Pompeje, který jsem s Bárou a dvěma jejími kamarády navštívila v září. A protože jsem si již zcela jistá, že jsem se narodila, abych cestovala, v lednu letíme do Portugalska. Když jsem tam byla minulý rok, ani jsem netušila, že se tam tak rychle vrátím. A těším se úplně nejvíc! A pokud jste neviděli poslední příspěvky z Holandska,  najdete je tady.


Mějte prima dny a jestli máte rádi Vánoce, užijte si nadcházející advent. Já je ráda nemám a respektuju je jen kvůli dětem a tak se hodlám do ledna 2019 pročíst. Na mým instagramu pod hashtagem #kdonecteadlouhospihovnovi, najdete moje knižní tipy.  A ten hashtag si neberte osobně! Já tady ráda dlouho spím!




Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

2 komentáře:

  1. Marcela - Nordic Passion26 listopadu, 2018

    Krasa. Nezvykle barevne fotky, jako že tu obvykle nachazim černobílé. Ne že jsou neobvykle barevne. To jsem se do toho zamotala:). To cestovani v dobrem zavidim. M.

    OdpovědětVymazat