pondělí 11. září 2017

Porto forever ♥

Jakýsi bacil v důsledku vyčerpání zahnal mě do spárů peřin a tak jsem si řekla, že je na čase sepsat další příspěvek z Portugalska. Ano, hádáte správně, tímto tempem to do Vánoc nedokončím :-) Ale co už. Září je pro mě každý rok nejnáročnějším měsícem. Ať už po stránce pracovní, protože je toho zkrátka hodně a taky tzv. "sklízím  ovoce" svojí práce během celého roku. No a ta druhá stránka, ta je snad ještě náročnější, protože rozdivočená Bára se zase musí vyklidnit. A to je pro jednoho úkol nelehký, natož pak pro mě. Úžasné prázdniny ale jednou musely skončit a tak malinko trpím, zmítám se ve vlastních prožitcích a zavzpomínat na Portugalsko mi přišlo vlastně vhod. Dneska to může znít jako osobní zpověď, ale snad to dáte. Ovšem zpět k cestě do Portugalska. Poslední příšpěvek, ve kterém jsem vás vzala do nádherné Coimbry, může vlastně hned navázat na Porto, protože z Coimbry jsme jeli rovnou tam. Na Porto nikdy nezapomenu. Vzpomínky na něj mi může vzít snad jedině případný Alzheimer, protože jinak se Porto navždy a nevratně zarylo hluboko uvnitř mě.  Jestli se mi jinde pletou zážitky a místa, tady ne, tady prostě vím. I bydlení tu bylo fajn. Asi tři minuty chůze od našeho bytu byla skvělá kavárna, kam jsem vždy hned po ránu běžela pro svoje oblíbené ristretto. Jen coffeeloveři pochopí, že dobrá káva po ránu musí bejt. Nebo i  dvě. Jen tak, pro tu chuť i pro jistotu, že později tak dobrá nebude. Byla to kavárna, kde turistu nepotkáte a taky jsem se s panem baristou okamžitě skamarádila. Chodila jsem tam jak je mým dobrým zvykem třikrát denně. V Portugalsku je káva obecně velmi dobrá téměř kdekoliv a to i na čerpacích stanicích. Takže jsem nikterak netrpěla a hojně si užívala svoje kofeinové orgie. Tak se pojďte pokochat, protože Porto je prostě nejvíc!








První seznámení s Portem a jeho úchvatnými mosty. Zamilovala jsem si je. Některé fotky už jste asi viděli i jinde, tak se omlouvám, beru to jak to přicházelo. Samozřejmě projít si město je fajn, ale vidět ho musíte hlavně z lodi! Výlet lodí po řece Douro musíte absolvovat, i když je to čistě turistická záležitost. Cena pro 4 člennou rodinu byla 45 eur, což si myslím, že je přijatelná price a za výlet to rozhodně stojí. Nemluvě o tom, že v době naší návštěvy bylo opravdu pekelné horko a tak jsme se na lodi aspoň příjemně osvěžili. Zvu vás tedy na malou prohlídku Porta ať už z lodi či po souši.


 




Ta rozmanitá poslepovaná architektura plná barev, je prostě úžasná. I když jsem milovník strohých linií a krabiček, tohle je prostě paráda, která se oku jen tak neomrzí.




 Aby bylo jasný, že tam s náma taky byli. A ještě nezbytné výhledy z mostu Luis. Jen pár fotek, protože jinak jich mám fakt spoustu. Nedokázela jsem se toho pohledu nabažit.









 


Ponte Dom Luis - dominanta celého města. Jeden den jsme si dali Porto zespodu, druhý den pěkně shora. Oboje mělo svoje kouzlo. Ze spodního patra mostu se skáče do řeky Douro, která ústí do Atlantiku právě v Portu. Skákání z mostu jsem ovšem zatrhla hned první den. Jistě chápete, že mít zkaženou dovolenou už na začátku, nebylo žádoucí.  A co si budeme povídat, ONI by skočili!







Památky jsme příliš nehrotili, spíše jsme nasávali atmosféru města a taky portské, protože kde jinde než v Portu, že jo? Tato závislost mi zůstala až doteď a už bych s tím vážně měla něco udělat :-) I když do tohoto počasí je sklenička portského jako stvořená! A příště už se přesuneme do pohoří Serra da Estrela, což je jediné místo v Portugalsku, kde padá sníh. Cestou se ale ještě zastavíme v jedné parádní soutěsce Passadicos do Paiva. Nejdřív jsem trochu mrčela jako že hory máme v plánu na docela dlouho, ale nakonce musím uznat, že soutěska se mi líbila asi víc než celý hory. Tak příště!


Dešti zdar!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

6 komentářů:

  1. Báro díky ze jsi zpet. PoradiS kde se sežene dobre portske v ČR? 😉 díky Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží, co považuješ za dobré portské? Dá se koupit láhev za 4500 a taky za 350. Asi záleží na stáří, jestli Tawny beo Ruby. Tawny je sladbší, ale já mám raději Ruby, je víc "plnotučný" :-) Moc to nehortím, pač jsem ochutnávala i 10 let staré a žádný zásadní rozdíl jsem v tom nenašla :-) Nejlepší bylo to, co jsem si dovezla právě z Portugalska, ale to dááavno není.

      Vymazat
  2. Úžasné fotky-to jsem se pokochala- miluji" města na vodě"

    OdpovědětVymazat
  3. Srdiečkové mesto:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně free a svobodný a to se mi na tom líbí asi nejvíc.

      Vymazat