čtvrtek 5. ledna 2017

La Sagrada Família

Nevzdala jsem to! A kdo si počkal, ten se dočkal slibovaných architektonických orgií z této naprosto fascinující neogotické katedrály. Být v Barceloně a nenavštívit Sagradu uvnitř, je veliká chyba! Vstupenky zakoupíte předem, frontu stát skoro žádnou nemusíte a ten zážitek je prostě nepopsatelný. Hlavně si zaplaťte i věž, protože ty k Sagradě neodmyslitelně patří. A v neposlední řadě si vyhraďte dostatek času, protože my jsme se tu vydržely s Evičkou kochat skoro tři hodiny. Myslím, že tento příspěvek není třeba nijak zvlášť komentovat, kdo si potřebuje dohledat více údajů, může kouknout sem. Teď už se jen kochejte a pokud možno, nechte se unášet. Když jsem vstoupila dovnitř, měla jsem na krajíčku. To je něco tak dechberoucího! Budete se tady cítit přesně jak to Gaudí chtěl, jako v palmovém lese. Spojeni s přírodou, vesmírem a Bohem. Ať už věříte nebo ne, tohle je opravdu povznášející zážitek, který stojí za to zažít. Však taky La Sagrada Família znamená Svatá rodina.



 

 
 
 
 

 


 










Uvnitř je zkrátka nepopsatelná. I když už se staví více než 100 let, stále není dokončena a její krásu zvenčí malinko kazí jeřáby, ale to jí na majestátnosti rozhodně neubírá. Pokud se dobře pamatuji, má být dokončena roku 2026 a já si slíbila, že až bude opravdu dokončená, tak se vrátím.  








I ve věži se dají najít zajímavá místa a krásné výhledy.






 
 
Nevím jestli byl Gaudí šílený nebo spíš geniální, ono je to vlastně jedno, ale to, co po sobě zanechal, je fascinující. A Sagrada je jeho vrcholným dílem. Držím jí pěsti, aby brzy opravdu spatřila světlo světa. Koho zajímají i další místa, která jsme v Barceloně navštívily, může kouknout do této složky a na příště dodělám La Pedreru, což je další nádhera.

Krásný den!

Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

21 komentářů:

  1. ...byl šíleně geniální:-) Je to opravdu estetický zážitek!!! Díky:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Baru, děkuji, děkuji, děkuji. S mužem máme v plánu jet do Barcelony na jaře. Moc se tam těším. Petra z hájenky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je krása! Moc si to tam užijte, Barcelona je úžasná!

      Vymazat
  3. Ano, na tyhle fotky jsem se těšila a dočkala se. Nádhera. Snad se tam brzy taky podívám...

    OdpovědětVymazat
  4. Je to ohromující! My tenkrát nedali tu frontu před katedrálou - ale teď už vím, že se dají koupit lístky předem, tak při případném dalším výletě si to dáme naživo. Ale na Tvých fotkách je to neskutečné! Líbí se mi ty záběry na detaily, "kousky skutečnosti" - člověk to aspoň vnímá jednotlivě, protože v reálném měřítku a všechno dohromady je to pěknej maglajz :-) Mě to děsí i fascinuje zároveň :-) Genialita a šílenství v jednom díle, v jednom mozku, v jedné duši :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ty detaily mám asi najraději. Je pravda, že jako celek to působí ohromujícím dojmem, ale tak nějak čistě a kompaktně. Jako by člověk věděl, co tím chtěl autor říct. Fronty byly všude, to je pravda, ale s těmi vstupenka zakoupenými předem, je to velká výhra. Nečekaly jsme nikde. Děkuju!

      Vymazat
  5. Nemám slov, žasnem, povznáša ma to...je vidno, že je rozdiel medzi sakrálnou architektúrou a architektúrou, aj keď je moderná...tá krása aj v tom modernom naviazaní na klasiku...žasnem ako moderne dokázali vyjadriť to, čo sa začalo pred toľkými rokmi a ten tvar, svetlo, klenby...kameň, schody, sochy, Kristus (bez bedernej rúšky...)....neskutočne fascinujúce, príťažlivé a príjemný ten kameň...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mě to velmi povzneslo a i když teď s odstupem více než třech měsíců koukám na fotky, pořád z toho mám husí kůži! Navštívily jsme i muzeum, kde bylo vysvětleno podle čeho vlastně navrhoval ty klenby a tvary, které jsou inspirovány v přírodě. Prostě dokonalý jedním slovem. Děkuju!

      Vymazat
  6. Úchvatné fotky. Šťastný nový rok prajem. Zita

    OdpovědětVymazat
  7. Málem jsme si tam zas naplánovali poslední týden pobytu... Ale pak jsem si včas řekla, že po čtvrté za sebou už by to bylo fakt ujetý a jsou tu i jiný města. :))))
    Barcelona je jak magnet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-))))) To asi jo. Ale proti gustu ... naprosto Ti rozumím.

      Vymazat
  8. Baru,krásně zachycené, poutavé, ostatně, jako vždy u Vás :)Renata

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, předně děkuju že sdílíte nádherné fotky i užitečné informaca z cest, tak moc mě Barcelona nalákala, že vyrážím :-)....Prosím neporadíte v jakém časovém odstupu si objednat věže od začátku vstupu do Sagrady? děkuji Tereza z Brna

    OdpovědětVymazat