sobota 14. ledna 2017

La Pedrera

Přiznám se, že na páteční večer jsem měla úplně jiné plány než dělat fotky z Barcelony, ale člověk míní a děti mění. Víkend jsme měli strávit na horách. Měli jsme zarezervovaný hotel v Říčkách a já už se těšila, že si užijeme čerstvý povětří, sníh, lyže a horké alkoholické nápoje. Jenže když jsem k večeru začala balit věci, přišel za mnou junior, že je unavený a jeden pohled mi stačil na to, abych věděla, že v balení nemusím pokračovat. Horečku pozná asi každá matka i bez teploměru a tak jsem s povzdechem začala věci zase vracet zpět. A tak jsem večer sedla k počítači a dodělala jsem Barcelonu. Hurá! Mám pro Vás tedy poslední zastávku - La Pedrera nebo chcete-li Casa Mila. Přesto, že vrcholným dílem Gaudího je Sagrada Família, tohle pro mě bylo natolik fascinující a dojemné, že jen co jsme vyšplhaly na střechu, normálně jsem se rozbrečela. No jo, asi to bude věkem, že se nad spoustou věcí dojímám, ale tohle byl pro mě neopakovatelný úžasný zážitek. Dodnes cítím tu zvláštní energii, která prostupovala celým domem. Ale půjdeme postupně, protože i přízemí Pedrery rozhodně stojí za to. Kochejte se!








 


Opět jsem se pokusila zachytit Pedreru i jinak než typicky. A protože jsme chtěly nasát atmosféru celého domu, vyšly jsme si nahoru pěšky. Jednak stála na výtah fronta líných turistů a za další bych si přece nenechala ujít schodiště Pedrery. I když nebylo ničím zase tak zvláštní, ta atmosféra tam prostě byla stejně jako v celém přízemí. Ovšem jakmile poprvé vstoupíte na střechu, připadnete si jako ve StarWars :-) Komíny připomínají bojovníky a všechna ta mozaika a detaily jsou prostě šílené. Šíleně krásné! Mimochodem Pedrera v překladu znamená kamenolom, což pochopíte, když se na celou stavbu podíváte zvenčí. Oficiální název je Casa Mila. Více informací si můžete přečíst třeba tady.



 





Jediná společná fotka s Evuš, kterou mám. Teda když pominu noční selfíčko na ruském kole po pár skleničkách červeného :-)









 




Až se nabažíte výhledů ze střechy a všech těch zákoutí na ní, můžete si projít muzeum, které je součástí prohlídkového okruhu a taky neméně zajímavé interiéry nebo navštívit některý ze shopů se suvenýry. Neodolala jsem a přivezla jsem klukům (mimo jiné) velkou sadu nádherných pastelek a obrovský plakát Pedrery, který společně po večer vykreslujeme. 





 







A tady je vlastně konec! Konec naší holčičí dovolené v Barceloně. Sice mám ještě několik momentek od Casa Batló,  potom z naší čtvrti, kde jsme bydlely, z tržnice, z několika obchůdků, ale tohle bylo to stěžejní, čím jsem Vás chtěla do Barcelony nalákat. A jestli jste byli doposud na vážkách, tak neváhejte a leťte! Nebudete litovat, protože Barcelona je čistý zásah do srdce. Tedy alespoň v mém případě. A já se sem vrátím ... nejpozději v roce 2026, ale možná taky dřív. Doufám, že jste si to virtuální cestování se mnou alespoň trochu užili a v záložce Barcelona můžete vidět vše, co jsme viděly my. 

Krásný víkend všem!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

6 komentářů:

  1. Povznieslo ma to ako modlitba....umenie lieči...to blaho:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Fantasticke, nadherne, krasne.

    OdpovědětVymazat
  3. Já vlastně vůbec nechápu, když někdo stojí frontu na výtah... pokud teda neni na vozíku nebo něco podobnýho. A koukám, že některý místnosti jsem vůbec neviděla. Možná tenkrát nebylo všechno dostupný, třeba na kuchyň si vůbec nepamatuju. A jsem ujetá na koupelny, vždycky mě to fascinuje, jak vypadalo splachování u záchodu, kohoutky, topení.... :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Po schodech nešel skoro nikdo! Koupelny jsou taky moje slabost, prošly jsme celé patro, bylo toho tam spoustu, ale přiznám se, že ty interiéry pro mě nejsou tak zajímavavý jako ta architektura samotná. Jo a já jsem ještě ujetá na kličky u oken a kování, to je vždycky první, co mě zajímá :-)))

      Vymazat