středa 14. prosince 2016

Vytištěno, pověšeno

Když jsem dala na internet poprvé tutu fotku z Pražákova paláce, napsali mně hned tři zájemci, že by ji chtěli mít doma jako velkoformát. Jsem zvědavá, kolik z nich si fotku opravdu koupí :-) Nechci, aby tento příspěvek vyzněl jako obhajoba ceny, za kterou si stojím, ale aby si spíš každý uvědomil, proč ta cena je taková jaká je. Fotografie je tištěná a adjustovaná (nalepená) na gata desku. O té už jsem se tu zmiňovala mnohokrát, přesto kdyby někdo nevěděl, dočte se v popisku zboží v eshopu. I když je to dražší varianta způsobu tisku, nehodlám v tomto dělat kompromisy ani na přání. V porovnání s kapa deskou totiž nemá konkurenci. Je  jednoznačně lepší a i přes vysokou výrobní cenu, tisknu nejraději právě na ni. Jenže nabízené zboží není jen o pořizovací ceně samotné, která je konkrétně u těchto velkoformátů opravdu šílená. Je to taky moje práce, za kterou chci být odměněna, protože stejně tak jako ostatní lidé i já pracuji za finanční úplatu. I já musím za rohlíky v obchodě zaplatit. Ale to není všechno. Do ceny musím zahrnout kromě výrobních nákladů rovněž takové drobnosti, jako je daň a zdravotní i sociální, na které si musím do kasičky z prodeje odložit. Potom jsou to nějaké náklady s reklamou, byť je to třeba jen čas, který tomu věnuji. Ale ten na tom všem ostatně nejdražší. Kde máme vybavení a jeho amortizaci, kde máme další položky, které je třeba zahrnout. Nikde. Tohle prostě není činnost, na které by se dalo vydělat, jak se mnozí z Vás domnívají. Ale nesmí se ani prodělávat, to by potom nemělo smysl. Takže apeluji na všechny z Vás, kteří se budou opět zastavovat nad cenou a budou mi psát, že je to krásné, ale drahé, tak všem těmto předem píši, že není! Nekupujete si totiž obraz z IKEA, ale originální autorskou fotografii v limitovaném počtu. Dělat práci jen pro radost a za náklady,  to buhužel nelze.







Jestli se Vám fotografie líbí, je k dispozici. V interiéru jak ji mám nafocenou, je v rozměru 105 x 70 cm. V oběhu je dvacet kusů, vlastně už jen devatenáct a každý z nich bude signován. Pokud by chtěl někdo přece jen ušetřit, nabízím možnost napsat si o fotografii přes mail, protože potom Vám budu moct nabídnout cenu nižší o provizi, kterou musím zaplatit Fleru za každý prodaný kus. Tak a to je vše. 

Přeji všem krásný zbytek dne!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

5 komentářů:

  1. Báro, dobře jsi to napsala!
    To mi připomíná, co už jsem taky párkrát četla: "Kolik že stojí ilustrace na přání?" "...." "Aha, a nenacpete jich na tu A4 víc najednou?" :D :D :D Nenacpu.

    OdpovědětVymazat
  2. Není třeba vysvětlovat těm, kteří nakupují v letákových akcích. Koupí ti, co vědí a chtějí mít. Netřeba se omlouvat. Každé zboží si najde svého kupce a je lepší neprodat, než prodat pod svou cenou. Přeju prodej těm, kteří vědí :-) jb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiří, já se vůbec neomlouvám, jen chci vysvětlit cenotvorbu těm, co si myslí, jaký vývar na tom člověk má, protože už mi došla energie stále čelit dotazům slev apod. Není třeba se lidem zavděčit, je třeba vážit si sám sebe. Děkuju!

      Vymazat
  3. Tak, přesně tak. Hezky napsané.

    OdpovědětVymazat
  4. Jednoducho krása....

    OdpovědětVymazat