neděle 11. prosince 2016

S malým zpožděním

Držím se toho, co jsem si slíbila, takže letos nehrotím vůbec nic. Žádnej úklid, natož lézt v té zimě po oknech. Ještě bych nastydla. Vánoční výzdobu, dá-li se tomu tak říkat, jsem taky rozhodně nepřeháněla, ale to spíš proto, že to mám ráda jednoduše a přírodně. Pár náletových stromků, nechybí svěží eukalyptus, cínový betlém Rýgr, kterému jsme letos pořídili další figurky, nějaká ta svíčka a konečně taky vůně perníčků. Zkoušeli jsme embosovaný váleček. Měla jsem strach, že na perníkové těsto to nebude to pravé ořechové, ale nakonec to dopadlo, myslím, dobře. Ještě chci vyzkoušet váleček na linecké a tím končím, protože cukroví nám peče mamka. 





Vánoce si dělám celý rok tak nějak průběžně, tak jsem si koupila dlouho okukovanou vázu Muuto z DesignVille. Náletový stromek do ní a je hotovo. A taky jsem se na jedné z navštívených výstav zamilovala do překrásné, dynamické kaligrafie od Svena Krause - Moře, takže už jen čekám, až výstava skončí a já si ji přivezu domů. Místo už pro ni mám. Posledním předvánočním plánem je důstojné světlo nad konferenční stolek do obýváku, kde už hodně dlouho visí pouze úsporná žárovka a ještě si udělám radost keramickými objekty od Jany Jano. Na ty se těším nejvíc.



Přírodní materiály letos vítězí. Dřevo můžu ve všech podobách. To živé potom nejvíc. Náletové stromky bych chtěla zkusit po Vánocích zasadit.


Tento cínový betlém máme už třetím rokem a každý rok pořídíme nějakou novou figurku. 


Dva velké svazky eukalyptu jsem doplnila cesmínou a jsem naprosto spokojená. Opět můžu doporučit květinářství na Zámečnické ulici v Brně, kde mají eukalyptu stále dostatek.




Na perníčky jsme vyzkoušeli již zmíněný embosovaný váleček. Pracovalo se s ním docela dobře, ale je třeba malinko přitlačit a raději na menší plát těsta, protože pokud není tlak rovnoměrný, neotiskne se to dobře. Výsledek není ale zase tak špatný. Jo a pozor, pokud by někdo zkoušel na perníčky, tak vynechte závěrečné potírání vajíčkem. A protože jste si na instagramu psali o recept, tady je. Letos mám od kamarádky nový, velmi jednoduchý a dobrý!

CO BUDEME POTŘEBOVAT?
80g másla (doporučuji dát 100g),
200g cukr moučka,
3 polévkové lžíce medu,  
2 vajíčka,
2 vrchovaté kávové lžičky perníkové koření, 
500g hladké mouky
 1 káv.lžička jedlé sody.


JAK SE DOPRACUJEME VÝSLEDKU? 
Máslo, moučkový cukr a med smícháme a na plotýnce na mírném ohni povaříme asi tak 5 minut (nevaříme!) Potom do směsi přidáme dvě rozšlehaná vajíčka a perníkové koření.  Nejlepší je tohle od Kitchenette.  Na vále potom smícháme hladkou mouku se sodou, prosijeme a vlažnou směs postupně spojíme. Těsto necháme minimálně 24 hodin odležet v lednici. Mě tam leželo týden a taky v pohodě. 
 

Tak ať se perníčky podaří a krásné nedělní odpoledne!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

10 komentářů:

  1. Baru krásné:) Letos jsem taky pořídila betlém od Rýgra :).
    U nás zatím bez pečení...ještě se vzpamatováváme z vírózy...
    pa Hezké dny Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaký betlém máte, Marti, barevný nebo vyhrál ten patinovaný? Přeju brzké vzpamatování!

      Vymazat
  2. Krásné a jednoduché. Ten nápad použít náletové stromečky se mi moc líbí. A perníčky vypadají fakt skvěle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Já nějak ty přečančané dekorace nedávám. A perníčky jsou moc dobré i chuťově bez složité přípravy těsta.

      Vymazat
  3. Baru, ty perníčky jsou krásný.Jste šikovní!Všechno to máte krásné-tu jednoduchost v bydlení miluju!
    A na fotky z Prahy koukám pořád.Taky jsem tam byla teď dvakrát,ale do obchoďáků jsem neměla odvahu jít.
    Baru, ten nápis 17.11.je kde?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však my v žádným obchoďáku taky nebyli :-)Doufám, že do Vánoc to ještě jednou zvládnu. Památník je na Národní. Děkuju a krásné dny přeju.

      Vymazat
  4. Krásná vánoční atmosféra :-) Lehce, decentně a je tam :-) Eukalyptus nemůžu nikde sehnat, tiše závidím. Krásný večer D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od té doby, co znám květinářství na Zámečnické v Brně, mám eukalyptu pořád dostatek. Už jen samotná návštěva je zážitek. Kdyby šel posílat, poslala bych :-) Děkuju a krásné dny!

      Vymazat
  5. Máš to pekné, ja som v tom holom režime ako Lucia K.,mám zavesený konár, aby som zamaskovala dva klince po obraze, ale na tom mojom dreve je to krajšie takmer holé a len drôtený stromček, asi ho poznáš a ten je krajší tiež holý. Vetvičky som dala len na zrkadlá a mám dosť.
    Obdivujem ťa ako si vieš držať tých pár pekných kúskov na linke, u nás pri toľkých ľuďoch a varení, teraz pečení, je na linke všetko:kanvica, dózy, čaje, robot, atď a riady od rána do večera.

    Ja som vedela, že valček by bola dobrá investícia, perníčky sú ozdobou sami o sebe:-)
    Dot zanechala školu v Brne, už máme zimné prázdniny- všetci doma, u mňa asi nikdy nebude žiadny minimalizmus!
    Takže ešte zdobenie bŕŕŕ!
    Dot ide do Brna sama, takže nič a ďakujem za tip, Dot tam má tiež vyhliadnutú nejakú industriálnu s cievkami ako stoly....papa, užívaš si pekne, mňa to už zavalilo, hoci pečie hlavne zať!

    OdpovědětVymazat