středa 2. listopadu 2016

Jehněčí v kotlíku

Včera jsem slíbila recept a tady je. V létě jsem tu psala o tom, že bych ráda vyzkoušela pár receptů z jehněčího masa, které jsme si letos v Makedonii zamilovali. Jenže jsem musela počkat, až ovečka vyroste a včera se konečně zadařilo a já si přivezla domů rovnou celé jehně. Pasené na naší domovině, už naporcované a vykoštěné. Takže jsem se rovnou pustila do toho nejjednoduššího, co znám. Jehněčí v kotlíku (rozumnějte hrnci, pač kotlík nevlastním). Jednodušší už to být nemůže a tak pojďte kouknout na recept. Mimochodem sarmu už taky umím a mám na ni originál naložené hlávky zelí přímo ze Srbska :-)





Jehněčí maso má svoji spefickou chuť. Důležité je, aby jehněčí bylo ideálně  5 - 6 měsíců staré, to je potom to správné masíčko. Netvrdím, že je jednoduché ho sehnat, tedy alespoň u nás na malém městě, ale mocný facebook umí všechno a tak jsem si už v létě dala požadavek, jestli někdo nebude prodávat. A dočkala jsem se. V obchoďácích sice koupíte, ale mražené a dovezené. Já jsem chtěla ovečku od nás, pěkně u nás pasenou a vykrmenou. Jehněčí maso je navíc nízkotučné, je téměř bez tuku a taky vhodné pro malé děti. A pokud někomu nevoní, doporučuje se odblanit ho, protože tu specifickou vůni mívá právě ten loj, i když ho tam moc není. Teda ta naše ovečka, která už se zabydlela v mražáku, žádný neměla. Prostě krásné, čerstvé maso. A na tohle kotlíkové toho moc nepotřebujete. Nebudu uvádět přesné množství, tady není co zkazit a všeho tolik, jak máte rádi. Jen brambor doporučuji dostatek, ony potom jak se částečně rozvaří, tak ten vývar dohustí.



CO BUDEME POTŘEBOVAT?

jehněčí maso (ideálně plec nebo kýtu - já se v tom zatím ještě tolik neorientuju),
jehněčí kost (nebo může být maso už s kostí), 
2 cibule,
3 větší mrkve,
2 větší petržele, 
1/2 celeru,
8 - 10 menších brambor,
sůl,
pepř,
olivový olej. 





JAK SE DOPRACUJEME VÝSLEDKU?

Úplně jednoduše! V Makedonii jsme jehněčí maso v kotlíku jedli vlastně jako takovou polévku.  Maso tam vařili i s kostí. Ale protože jsem měla maso už vykoštěné, nakrájela jsem ho na středně velké kousky a do vývaru přidala samotnou kost. A řeknu Vám, to je tady síla ten vývar! Mezitím si na olivovém oleji orestujete dvě větší nahrubo nákrájené cibule, potom přidáte kousky jehněčího. Zase chvíli restujete, přidáte čerstvě umletou sůl a pepř, podlijete vodou a přivedete k varu. Jakmile začně maso vařit, přidáte na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. A to je celé. Vaří se zhruba dvě hodiny. Já už jsem spěchala, abych nakrmila hladové krky, ale příště nechám ještě o 30 minut déle vařit. Zelenina se uvaří úplně do měkka a brambory způsobí to, že se ten vývar jakoby zahustí. V Makedonii jsme vždycky nejdřív vyjedli vývar a potom si pochutnali na mase se zeleninou. 





Je to fakt velká dobrota a garantuju Vám, že miska bude vyjezená cobydup :-)  Mám ráda tyhle čisté a jasné chutě, které nejsou přeražený spoustou koření a jiných pochutin. Holt minimalista i v kuchyni. Jehněčí má sezónu na jaře a právě teď, tak vyzkoušejte.


Dobrou chuť!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

4 komentáře:

  1. Díky za recept. Jehněčí máme vlastní, takže na to, že maso moc nevařím, ho máme docela často (například vepřové nebo kuřecí nedělám/nekupuju vůbec, to radši králíka z nějakého domácího chovu nebo rybu - teď máme čerstvou z výlovu). Asi na víkend něco vytáhnu z mrazáku, sbíhají se mi sliny :-) Šlo by tohle jídlo i v papiňáku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, tak pokud je zdroj na králíčky, tak to je super. To já taky ráda, jen to není moc často.

      Vymazat
  2. aktualizace - povedlo se výborně. Dala jsem tam nejlepší kus - půlku hřbetu i s kostí, přihodila kosti schované na vývar a srdíčko. Spoustu zeleniny. Mlaskali jsme všichni a olizovali se až za ušima. A zbylo nám dost i na zítřek, juch. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jupíííí! Tak to mám radost! Hřbet s kostí mám nachystaný zítra na pečení. Tak když se zadaří, přidám další jehněčí recept.

      Vymazat