středa 30. listopadu 2016

ART IS HERE

Tu svoji myšlenku, že se budu v prosinci věnovat galeriím a výstavám místo přelidněných adventních trhů, jsem myslela vážně a proto jsme na první neděli adventní vyrazili do Pražákova paláce Moravské galerie v Brně. A pokud si myslíte, že se tu budou vaše děti nudit, tak se mýlíte! Nebudete se tu nudit ani Vy. Velkým tahákem pro děti je totiž obří skluzavka a moc fajn herna, takže nakonec odtama nebudou chtít ani jít. A protože zastávám heslo, že všechno má být vyvážené, je třeba sportovní vyžití mého týmu doplnit kulturními zážitky.  Takže náš dvent nebyl o vánoční výzdobě, adventním věnci ani jiných vánočních dekoracích, ale o společně stráveném čase v galerii. Mimochodem letos vůbec nemám chuť se účastnit žádného předvánočního šílenství a tak jsem místo adventu, který jsme neměla chuť tvořit, vytáhla keramický svícen, který dělal Marťa už loni v rámci ZUŠ. A taky to šlo :-)





Vidíte to nadšení do umění, jo?




Pražákův palác je překrásná neorenesanční budova, kterou nechal postavit Alois Pražák původně jako nájemní dům a je krásný zvenku i uvnitř. Moji slabost pro schodiště a zábradlí asi znáte (nemám těch slabostí příliš mnoho?). A ta skluzavka jede fakt hodně rychle, bacha na to! V budově je umístěna stálá expozice ART IS HERE. V prvním patře najdete umění po roce 1945 - uměleckou sbírku Jiřího Valocha, v patře druhém potom tvorbu české moderny a meziválečné avantgardy. Netvrdím, že všemu rozumím a všechno znám, naopak! Některé věci stále nechápu a jiné mi docházejí postupně, ale snažím se nasávat informace. Dějiny umění jsem bohužel nikdy nestudovala a zřejmě trpím nějakým nedostatkem, proto se snažím předat dětem to, čeho se mi v dětství ani v dospívaní nedostávalo. Každopádně si myslím, že to svoje si tu najde každý. Milan Knížák, Adriena Šimotová, Marian Palla, Jan Zrzavý, Josef Čapek a mnoho dalších. Pojďte nakouknout alespoň obrazem.












Adriena Šimotová - 1986 expresivní figura  Úzkost,  1984 fragment hlavy.


Marian Palla 13 minut, 17 minut, 61 minut, 24 hodin.


 Milan Knížák


Vítka to samozřejmě ještě nezajímá, ale chci, aby si zvykal, že je to součást vzdělávání se a  návštěvy galerií k tomu rozhodně patří. Jednostranné zaměření neschvaluji. Je třeba je vést ke všemu a v tomto ohledu to máme doma velmi dobře rozděleno. Marťa už se zajímá a ptá. Musím říct, že u geometrických abstrakcí jsem mu nedokázala ani pořádně odpovědět. Kubismus je pro nás oba hodně líbivý. Některé exponáty ho vážně zaujaly a překvapilo mě, jak se zajímal o obrazy.



 


 Sochařský ostrov zpracovaný Maximem Velčovským, prezentuje mimo jiné i plastiky Otty Gutfreunda.


Zaujal však i Josef Čapek.


A samozřejmě Jan Zrzavý. Toho mám ráda moc.



To nejlepší nakonec. Samozřejmě dětská herna. A plány na příští týden? Tančící dům v Praze s Janem Kaplickým a konečně Museum Kampa. Těším se moc.
Mějte fajn den!

Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. Super.tam bych taky rada nakoukla :). My s Ruzenkou chodime na vystavy uz od briska :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady by se vám holky líbilo! Dobře děláte, proutek se má ohýbat dokud je mladý :-) Až budete na Moravě, dejte vědět!

      Vymazat
  2. Tak na postřehy z Kaplického se moc těším, taky se tam chystám. A díky za tip, až příště budeme v Brně, tak zařadíme do programu. Krásný advent! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám ráda Kaplického i Tančící dům, krásná kombinace, tak jsem taky natěšená! Děkuji a krásný advent i Vám.

      Vymazat
  3. Krasa, ale to schodiste! Nadhera! Tak prima dalsi zabavu🙂. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy mám pocit, že ty baráky jsou pro mě víc než to uvnitř, ale tady se to nesmírně krásně doplňuje. Schodiště je stejná úchylka jako podlahy. Jestli já jsem v minulým životě nebyla aspoň jednou architekt :-))) Díky, Marci.

      Vymazat
  4. Těším se na reportáž z Tančícího domu a Kampy, my byli vloni na Toyen a bylo to moc fajn.
    Minulý týden jsme navštívili NM Noemovu Archu a Retro výstavu a moc doporučuju.
    Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že Toyen na Kampě taky potkám. Něco málo bylo i v Pražákově paláci.

      Vymazat