pondělí 29. srpna 2016

Petrovac na moru - Černá Hora

Vzhledem k tomu, že prázdniny jsou bohužel nenávratně u konce, je více než příjemné oprášit stále čertvé zážitky a konečně dodělat posledních pár fotek z naší letošní expedice po balkánských zemích. Nebudu zastírat, že konec prázdnin nemám vůbec ráda, ostatně to asi nikdo. Ale ty vzpomínky, ty jsou nejvíc a nenahradí je žádný suvenýr z cest. V Černé Hoře už nám zbývají poslední dvě místa, která jsme navštívili. Tím dnešním je Petrovac na moru. Byla to vlastně taková naše poslední zastávka u pobřeží. Petrovac jsme měli v hledáčku už loni, ale z časových důvodů jsme ho museli vynechat. Ovšem letos to konečně vyšlo. I když byl původní plán koupat se tu, na přeplněné pláži se nám moc nehctělo. Petrovac je hodně turistické město. Takže hurá do přístavu a na loď, která nás vzala na výlet kolem pobřeží. To je tu totiž opravdu překrásné. A měli jsme štěstí, protože cestou tam jsme se plavili úplně sami.






 

Tyhle malé městské pláže přeplněné k prasknutí turisty moc nemusíme. Hlavním důvodem, proč jsem chtěla navštívit Petrovac, byly neobvyklé skály kolem pobřeží, na které upozorňuje průvodce. A nejlepší možnost, jak si je pěkně prohlédnout, bylo z lodi.







A to jsou ony. Petrovac leží v malé zátoce chráněné horami. Tyto fotky jsou foceny z pevniny, ze skalnatého výběžku, na kterém se nachází kromě toho výhledu i zbytky pevnosti ze 16. století.


 

Plavba tam i zpět trvala něco málo přes dvě hodiny. Cesta tam byla luxusní, protože jsme měli loď sami pro sebe. Lepší vítr ve vlasech než se smažit na pláži. Byla to výborná volba. Obzlášť, když nám kapitán lodi říkal, že se zajedem podívat na ostrovy Sveti Nikola a Sveti Stefan, kde jsme se koupali loni. Akorát letos jsme to vzali z druhé strany, takže dušička byla v peříčku.





Ostrov Sveti Stefan je prostě okouzlující!



 



Takže pokud nemusíte dav turistů, doporučuji loď, je to mnohem příjemnější zážitek. I když výhledy z pláže na malé ostrůvky jsou nádherné!



Loni jsem přesně na tomto místě fotila Marťu, letos on mě. Tuhle vyhlídku mám moc ráda. Moře zakusující se do pevniny a vysoké hory, to je prostě úžasná kombinace. Tohle místo bylo poslední zastávkou u moře. Teda pro mě letos ne tak úplně. S Jadranským mořem jsem se sice rozloučila, ale přesně za měsíc letím s kamarádkou k moři Baleárskému. Doufám tedy, že počasí bude i na konci září stále vhlídné a dovolí nám smočit těla na písčítých plážích u Barcelony. A když ne těla, tak aspoň kotníky :-) Příště Vás vezmu do hor. Krásný začátek nového týdne a důstojné rozloučení s prázdninami přeju! 

A nezapomeňte, že už ve středu končí letní cestovatelská fotosoutěž, takže máte poslední šanci poslat fotky.


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

2 komentáře:

  1. Prostě nádhera, ta modř mořská i nebeská - potěšení pro oko! :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné fotky,moc příjemný blog.
    Přeji hezký večer.
    Renča

    OdpovědětVymazat