úterý 2. srpna 2016

Krujë - Albánie

Tak moje představa udělat každý den dvacet fotek z dovolené, se rozplynula jako pára nad hrncem a ač jsem si slibovala "flákací" léto, nějak se mi to nedaří. Aneb jak se říká, od odříkaného chleba největší krajíc. A tak si jedu samé pracovní věci, na rodinné výlety už ani foťák neberu, protože bych to neměla kdy zpracovat a vzala jsem za vděk mobilem. Ovšem tyhle fotky z mobilu nejsou. Ráno jsem si musela přivstat, abych jich konečně zase pár udělala. Posnídala jsem černou kávu jak je mým dobrým zvykem (vyznavači zdravé stravy nečtou nebo nekomentují, prosím) a je tu Krujë. Krásné městečko na jihu Albánie, které mě přesvědčilo o tom, že to zase taková špinavá díra není, jak jsem psala v předchozím příspěvku. Je hodně zaměřeno na turisty a přesto tu téměř žádní nebyli. V průvodci se uvádí, že to je to nejlepší místo pro nákup suvenýrů v zemi. A taky že jo, takže jsme si něco málo koupili. 



Už při příjezdu do města a stoupání do kopce můžete vidět pozůstatky hradeb, který byly naším hlavním cílem v Krujë. Nedaleko hradeb je placené parkoviště, odkud je to pouze malý kousek až úplně nahoru, kde Vás kromě hradeb a muzeí čekají i krásné výhledy na město a okolí. Bylo jasno, takže byla vidět i Tirana a Jadran. Vstupné na hradby se neplatí žádné.






Historické muzeum (Skanderbegovo muzeum)  bylo postaveno podle návrhu Hodžovy dcery. Naproti tomuto muzeu můžete navštívit i etnografické muzeum, které najdete v jednom ze starých domů. Nenavštívili jsme bohužel ani jedno, byť mám tyto instituce ráda, protože s pětiletým Vítkem by to byla spíše oprava než zábava. Na druhou stranu, co je víc? Být zalezlý uvnitř nebo se kochat těmito úžasnými výhledy?







Nahoře na hradbách si nás odchytil místní Albánec (autor naší společné "středovky") a dal nám docela slušný výklad v angličtině. A protože nemám ráda to šílený český vyžírkovství a je to chudá země, rádi jsme mu věnovali nějaké to spropitné. Je tu nahoře taky několik restaurací, kde se Vám naskytnou úchvatné výhledy do údolí.



Kdo by se honil a běhal po muzeu, když od talíře božského žrádla můžete pozorovat tuhle nádheru?


 


No a až Vás to kochání přestane bavit, můžete se na zpáteční cestě zastavit v překrásném bazaru. Dřevěné krámky i dláždění Vás uvedenou do tak trochu jiného světa. Uchvátil mě stánek s handmade výrobky z olivového dřeva, takže volba suvenýru z Albánie byla jasná.  Najdete tu ale i plstěné zboží včetně tradičních čapek, které někteří místní ještě nosí, dále ručně tkané koberce, starožitnosti a spoustu dalších suvenýrů. Hlavně Vás tu nebude nikdo otravovat nákupem. V klidu si tu můžete jen projít. A tohle byla bohužel naše poslední zastávka v Albánii. Vím, je to málo, ale aspoň nám něco zůstane na příště. Albánie je totiž stále na našem cestovatelském seznamu. Příště už moře a krásná Černá Hora, kde se pár dnů zdržíme. Vlastně týden. Budeme se koupat u moře, navštívíme několik krásných měst a taky se zastavíme v horách. A nezapomeňte, že můžete stále soutěžit o fotopolštáře, prostírání, plakáty a pohlednice!

Mějte prima den!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

12 komentářů:

  1. Dokonale vyhledy. Ty suvenyry ze dreva me zaujaly taky:-). A jen by me zajimalo, zda jist v techto castech je "bezpecne", myslim tim bez strevnich nasledku. Vim, jsem trochu rozmazlena, ale nejak mina te cistote proste zalezi:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Albánie byla jedinou zemí, kde jsme trochu víc přemýšleli nad tím, kde se najíme. Tudíž jsem tu vyhlásila naprosté embargo na pouliční stravování. V Tiraně jsme si vyžádali doporučení na nejlepší restaurace v okolí a tady v Krujë nahoře v areálu hradeb úplně bez obav. Je to tu dělané pro turisty. Břišní tyfus se v Albánii sice vyskytuje, ale stejně tak ve všech zemích řekněme s nižším hygienickým standartem a proto jsem kluky pořád honila, aby si umývali ruce, nic neochmatávali a nestrkali si je následně do pusy :-))))A měla jsem s sebou definfekční ubrousky. Ani ne proto, že bys se tak bála, ale nechtěla jsem si pokazit dovolenou. Bylo by to zbytečný.

      Vymazat
  2. Jsou to moc zajímavá místa k navštívení, aspoň takhle zprostředkovaně. D.
    PS: Máš po ránu skvělé zvyky :-))) Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou zajímavá i na živo. Mám ráda svět, kde se na nic nehraje.

      PS: nejsem schopna nic pozřít dříve než v 10 hodin, tak snídám ristretto :-)))

      Vymazat
  3. Interesantný, optimistický, milý, rázovitý príspevok!
    V detstve som čítavala rozprávky z tohto kraja a vždy začínali:išiel Hodža na mule a na hlave mal tú plstenú čiapku, taký kopček...:-)
    Kraj je krásny:-)
    Trh tiež, ty drevo, ja trúba, ta najväčšia, pokrčená plechová:-)
    A káva ráno s poriadnym pohárom vody je zdravá, doporučuje sa aj pred ranným behom a na lačno.
    Spúšťa metabolizovanie, serotonín a je vhodná pri hrozbe migrény...a pre mňa je aj balzam na dušu!
    pa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak proto netrpím na migrény! Já to říkám pořád, že je to otázka pohledu na věc. Pro mě je káva exilír :-))) A ty čapky tu opravdu nosí i dnes, ale už jen ti staří lidé.

      Vymazat
  4. ...a je prevenciou pred degeneráciou mozg.buniek:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý večer, ráno,
    v neděli se chystáme do Rumunska. Přes počáteční: to je hrůza, to nedáme přes,jsou v EU, nic se nestane, je návštěva Vašeho blogu osvěžující. Vím, že Rumunsko je něco jiného (a je?), ale Albánie mi přijde ještě "dobrodružnější". Jedeme se třemi dětmi (holkama) do kempu. Snad to bude stejně krásné. Nadchla jste mě tou Makedonií. Uvidíme.
    Krásné fotky, samozřejmě.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, Rumunsko je jiné než Albánie a velmi krásné. Teda ... byla jsem tam jen dvakrát, naposledy letos na jaře v Bukurešti. Je to Balkán, i když tohle označení nemají Rumuni rádi. Myslím, že se Vám tam bude líbit. Kam máte namířeno? Jestli máte v plánu Bukurešť (doporučuji), koukněte do záložky Balkán u mě na blogu, najdete tam pár tipů na co kouknout. Krásnou dovolenou a pošlete foto do soutěže!

      Vymazat
    2. Vybrala jsem pohoří Bucegi (Babele), hrad Bran, a důl Salina Turda. Bukurešť si žádá nejstarší dcera, ale je to dalších 100 km a my jsme omezeni časem. Drakuluv hrad je přáním nejmladší a prostřední vybrala ten důl. Je náročné zkombinovat rodinou dovolenou pro věk 11-17 let když chceme, aby starší holky trávili část prázdnin s námi. Letošní cesta je takovým "nástřelem". Pokud se nám vše vydaří, příští rok bychom vybrali jiné rumunské pohoří a dojeli až k moři. Těším se a trochu bojím, ale více se těším. Na podmínky soutěže kouknu, ale nejsem příliš dobrý fotograf.
      Hanka

      Vymazat
    3. Tak to chápu, to bude asi náročný. To my naštěstí ještě neřešíme a plány máte krásný. A nebojte se nic, bude to paráda! Strach nás všechny příliš svazuje a v cestování je kus nádherné svobody. Tak ať Vám to vyjde podle představ a užijte si Rumunsko! Podmínky soutěže nejsou žádné, jen poslat fotky. Vůbec nemusíte být dobrý fotograf, naopak! Budu se těšit!

      Vymazat