středa 24. srpna 2016

Chrudim II.

Můj včerejší stav přetrvává a tak jsem v návalu zlosti měla chuť všech fotky z Chrudimi smazat, protože ve skutečnosti byla Chrudim mnohem působivější než mám zachyceno na fotkách. Samozřejmě je dobré, být poháněn vlastní nespokojeností, ale já mám vztek. Nejraději bych se vším praštila, někam zalezla nebo lehla pod strom a přemýšlela o nesmrtelnosti brouka. A nutně potřebuju vidět výstavu Andy Warhola v Olomouci, ta mi snad udělá dobře. Nicméně jsem slíbila, že Chrudim bude pokračovat, tak tady je další část. Snad udělám tipem na návštěvu krásného města aspoň někomu radost. 









Hlavnímu chrudimskému náměstí dominuje hned několik krásných staveb. Je to opravdu pastva pro oči. Jednak je to stará radnice (hned první foto), která byla postavena v polovině 15. století. Nepřehlédnutelný je i kostel Nanebevzetí Panny Marie ze 13. až 14. století a taky sloup Proměnění Páně s kašnou. Tohle vše a ještě mnohem víc najdete na Resselově náměstí.



Pokud se vydáte jednou z bočních ulice z náměstí, přijdete k nádhernému Mydlářovskému domu. Nachází se v Břetislavově ulici a jedná se o původně gotický dům , který byl přestavěn na renesanční s arkádovým průčelím s krásnými gotickými reliéfy. Nyní se v budově nachází Muzeum loutkářských kultur. I ze zadní strany je dům velice zajímavý, musíte ho ale obejít, sejít po ulici Široké až dolů k Chrudimce a tam ho uvidíte z druhé strany.


Mimochodem řeka Chrudimka, která protéká městem, je velmi pěkně zkulturněna. Podél vody můžete spočinout na obrovských kmenech, mají tu rybí přechod a v řece hojně ryb. Když půjdete stále podél řeky, dojdete až k bývalému Koželužskému mlýnu (ul. Čs. Partyzánů).




Dnes slouží mlým ke komerčním účelům, ale můžete tu vidět zrekonstruovaný středověký náhon. Podél řeky potom pokračujte až k divadlu Karla Pippicha, které je jedno velké ach! Nemohla jsem se nabažit.







Naprosto čistá forma ve stylu civilního konstruktivismu, což je jakási ranná forma funkcionalismu. Prostě tohle mě oslovilo. Víc než cokoliv jiného miluju tento architektonický směr a vlasně nejen v architektuře mám ráda čistý styl. Dokonce až tak moc, že jsem si musela navrhnout svoji vlastní kabelku, protože nabídka na trhu mě příliš neoslovila. Všechno je moc cingrlátkový a to já nemusím. Tak snad mi ji pan brašnář ušije přesně podle mých představ. Konec vsuvky. Škoda, že zrovna byly  divadelní prázdniny, protože něco mi říká, že uvnitř to bude velká paráda stejně jako navenek. Snad příště!




Další zajímavostí ve městě je tzv. myší díra, též Tmavá fortna, kterou najdete ve Štěpánkově ulici nedaleko rodného domu Jana Nepomuka Štěpánka. No a blížíme se do finále. Ovšem Chrudim má spoustu dalších krásných uliček a zákoutí.

 Pohled od našeho hotelu z ulice Fortenská na budovu staré radnice zezadu.

 Pohled z Břetislavovy ulice od Mydlářovského domu na Resselovo náměstí .

Pohled nahoru kdesi v jakémsi podloubí. 

Ty oprýskané staré domy jsou stejně nejvíc. V kontrastu těch zrekonstruovaných památek mají obrovské kouzlo a mě přitahují jako magnet. Už jsem dlouho nepodnikla žádný urbex, nechtěl by se někdo přidat?




Ovšem i ta úplně prachobyčejná místa mají velké kouzlo. Mám ráda tyhle retro zastávky, kde se zastavil čas. A samozřejmě to nejdůležitější! Kde se dobře najíst a v klidu si vychutnat šálek ristretta či dva?


Na jídlo jednoznačně a bez kompromisů doporučuji restauraci U Paluků. Jsem mlsná huba a tady jsem neměla sebemenší výhradu. Snad jen to, že mi jedna slávka ze smetanové omáčky přistála v klíně na bílých šatech, ve kterých jsem potom šla do divadla. Ale jsou horší věci na světě. A ten creme brulee byl fantastický! Příjemná zahrádka na terase domu, odkud máte výhled na muzeum. K tomu Chardonnay a jste v nebi. Doporučuji tohle nebe rezervovat předem!


 

A kam na kávičku? První kavárnu, kterou jsem navštívila a kam jsem se potom vracela, bylo Atrium Café na Resselově náměstí 12. Všechno tu měli dobré, nejvíc kávu, ledové čaje a Campari s džusem. A taky knihovnu, takže jsem neměla problém si tu víc než hodinu číst na atriové zahrádce, když byl pan Božský běhat. Švejk nikdy nezklame! Navštívila jsem i kavárnu U čerta, ale tam jsem se otočila na podpatku (vlastně v žabkách), protože nemám ráda, kde je moc nahuleno. A pro milovníky umění mám tip na krásnou galerii Art gallery ve stejné budově jako Atrium Café. 




Galerie je opravdu velmi vkusně zásobena českými i evropskými autory. Najdete tu Adolfa Borna, Jiřího Anderleho, Josefa Čapka, Olbrama Zoubka, Maxe Švabinského, Františka Kupku, Jana Zrzavého a spoustu dalších. Navíc tu teď v gotickém sklepení ze 14. století probíhá výstava soch Igora Kitzberga. Doporučuji! No a to je z Chrudimi téměř všechno. Jelikož jsme s sebou měli kola, podnikli jsme i cyklo výlet do blízkého okolí a tak se pokusím připravit ještě třetí pokračování. Tyto příspěvky jsou časově opravdu velmi náročné a tak to neslibuji na sto procent. Každopádně na prohlídku města si rezervujte dva dny. Já měla v plánu ještě Kotěrovu vilu, Ptačí ostrovy a další místa, ale to mám překazil déšť. I když on ten postelový relax v neděli dopoledne taky nebyl k zahození. 

Prima den přeju všem!




Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

10 komentářů:

  1. Baru,
    jé Chrudim :-)
    Ty jsi byla s panem Božským na víkend v našem kraji ;-)
    Moc krásné fotky, vůbec nemusíš mít pocit marnosti !
    Já sice nerozumím technickým věcem kolem focení, ale laickým okem se mi právě tvé fotky moc líbí !
    Já nakonec místo cestování a dovolenkování celý srpen marodím, takže bych dala všechno jen za zdraví !
    Ani nevím, zda nějaké mám a zvládnu ti poslat fotky do fotosoutěže :-(
    Měj se moc pěkně !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, udělali jsme si prodloužený víkend bez dětí. No technika někdy neplní moje představy o tom, jak by to mělo vypadat. Ale ona za to nemůže :-) Myslím, že to bude rukama. Děkuju a přeju brzké uzdravení!

      Vymazat
  2. Vzdyt je to krasa, ale chapu, clovek se nekdy presyti, nebo neni uplne stopro rozpolozeny z ruznych duvodu, a uz ho veci tak netesi. Takze, Baru, vypnout, pod strom a chvili relax, zase se vse vrati do obvyklych koleji;-).
    PS: Porad se chystam poslat fotky do souteze a porad nenachazim dost energie nebo ceho, abych ten posledni krok udelala,i vyber uz mam hotovy, tak snad to stihnu:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak nějak to asi bude. Já si teď užívám s klukama poslední dny prázdnin a čekám, až mě to přejde :-) Soutěž trvá do 31.8., tak máš ještě chvíli čas.

      Vymazat
  3. Zdravím, Vaše fotky prostě miluji. A teď díky jim asi miluji i Chrudim (musím se tam někdy juknout). A přimlouvám se za třetí post o Chrudimi. Přeji pevnou ruku. S pozdravem Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věro, to je krásné a moc děkuju. Momentálně mám spíš nechuť než chuť a nic se mi nechce. Vystačím si s mobilem :-) Ale třeba to dodělám, jen se mi musí začít chtít. Nemám ještě ani fotky z dovolené :-( A do Chrudimi se určitě vydejte, je tam nádherně i v okolí! Krásný zbytek léta.

      Vymazat
  4. Víš, komu máš zavolat v Olomouci :-) pudr ještě stále používám ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, že jsem si vzpomněla, když jsem jela kolem ...

      Vymazat
    2. No tak šup šup :-) dveře máš dokořán !

      Vymazat
  5. Chrudim neznám, ale dost mne nalakala. Měli jste se uzasne. Mam moc ráda tyhle příspěvky, vsak víš:-)? Bara

    OdpovědětVymazat