pondělí 22. srpna 2016

Chrudim I.

Chrudim mě překvapila, velice. I když jsem na ni dostala tip, raději jsem žádné očekávání neměla, o víc jsem byla potěšena. A začnu tam, kde jsme začali my. U Fortny. V hotelu Fortna na Fortenské ulici jsme totiž bydleli. Původně jsem sice měla v merku Penzion U Paluků, ale byl plný a tak jsme vzali za vděk hotelem. K Palukům ale doporučuji zajít alespoň na večeři. Výtečná kuchyně, výhled na Muzeum a krásné prostředí. Rezervaci předem! Ale i v hotelu jsme byli spokojeni, až na malé výhrady ke snídaním z mojí strany, přece jen ty mohly být pestřejší, protože já ten snídaňový repertoár mám značně omezený. Hotel je příjemný, čistý a voňavý, s příjemným personálem a přímo v centru, v klidné ulici v budobě s historií.




Fortna je totiž původně spjatá s Ceregettiho domem ze 14. století. Vedle něj byla v 15. století zřízená branka pro pěší, tzv. Pardubická fortna. V domě - dnes hotelové restauraci je nádherný štukovaný strop z poloviny 18. století, který je podle všeho dílem malíře Josefa Ceregettiho. Ten jste mohli vidět jako koláž na instagramu, který jsem bohatě zásobovala.



Když projdete fortnou po schodech dolů a zabočíte doprava, dostanete se podél zbytků hradebního opevnění ke klášterním zahradám s baštou Prachárnou a kapucínskému klášteru s kostelem sv. Josefa na Školním náměstí. 



Klášterní zahrady jsou součástí komplexu bývalého kapucínského kláštera. Součástí je i bašta Prachárna, kde se momentálně nachází expozice o městském opevnění. Tu jsme navštívili v noci, jako součást krátké večerní prohlídky, která byla zase součástí úžasného divadelního představení v rámci Letní barokní scény 2016. Vstupenky jsme si koupili na sobotní večer, kdy byla na programu barokní pantomima s prvkami opery i baletu. První kus, který jsme shlédli, byl Arion podle režie Tomáše Hanzlíka z olomouckého souboru Ensemble Damian. A následoval Georg Friedrich Händel - Alchymista. Byl to úžasný zážitek! Vše se odehrávalo v kostele sv. Josefa, kde je dnes Muzeum barokních soch.




Barokní kostel sv. Josefa je ze 17. století a je součástí kapucínského kláštera budovaného od roku 1656. Je to nádherné místo a Letní barkoní scéna do něj překrásně zapadla. Výborná akustika a herecké výkony zasloužily aplauz ve stoje a samozřejmě jsem musela pískat. Byli totiž úžasní! Kostel je dnes již odsvěcený a slouží jako Muzeum barokních soch a jsou tam pořádány koncerty a výstavy. Pokud Chrudim navštívíte, určitě si tam zajděte. A další, malinko ukrytý kostel je hned kousek odtud.




 

Pozdně gotický kostel sv. Michaela se zachoval v téměř původné podobě. Po vnějších stěnách nese zazděné náhrobky, které pocházejí ze zrušeného hřbitova, který byl původně kolem kostela. Některé z nich jsou renesanční z druhé poloviny 16. století. Hřbitov byl zrušen v roce 1881 a nyní je z něj park. A tuhle naši první procházku Chrudimí zakončíme krásným městským parkem.





Cestou budeme míjet komplex muzejních budov, tzv. Muzeum. Tvoří ho dvě budovy, které byly postaveny podle návrhu architekta Jana Vejrycha . V odpoledním sluníčku jim to moc slušelo. 



No a potom ještě přejdeme řeku Chrudimku, která mi v těchto místech připomímala pražskou Čertovku. Ani nevím proč, snad tou atmosférou, kterou odpoledne měla. Vůbec, to dopolední zlatavé světlo od sklánějícího se sluníčka mám na focení nejraději.





A tady, v krásném městském parku, naše první procházka Chrudimí končí. Příště se koukneme dominantní historické památky a taky Vám dám tipy kde se dobře najíst a kde posedět v příjemné kavárně. Přeju příjemný začátek nového týdne!




Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

4 komentáře:

  1. Hezky jste si uzivali, tesim se na ty restaurace a kavarny, to u me k vyletum neodmyslitelne patri:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty mám jen z mobilu, pač mě už děsně neba pořád v kavárnách fotit :-))) Ale budou, vydrž.

      Vymazat
  2. Veľmi sa mi páčia Vaše reportáže z ciest.Ako keby som tam bola s Vami cez tie texty a fotky.Ďakujem a želám veľa zdravia a chuti do cestovania(a tiež písania a fotenia ).Pozdravuje Marianna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marianno, děkuji velmi pěkně! Opravdu mě to moc těší a přeji krásný zbytek léta.

      Vymazat