čtvrtek 11. srpna 2016

Ada Bojana - Černá Hora

Aneb deltou řeky Bojany. Pokud Vás ještě nepřestal bavit náš cestovatelský deník, mám pro Vás ještě pár posledních míst, která jsme o prázdninách mohli navštívit. Jedním takovým velmi zvláštním a až magickým místem je delta řeky Bojany. Místo, kde se čas líně vleče, vítr spí a slunce pálí. Místo, kde se ani rákos nepohnul. Ada Bojana. Je to vlastně ostrov v deltě řeky Bojany na hranici mezi Černou Horou a Albánií, na břehu Jadranu, který si svojí deltou vytvořila řeka. Tato oblast byla dlouho uzavřenou pohraniční zónou a díky tomu se zde zachovala prý unikátní příroda. My jsme viděli jen vážky, pár motýlů a spoustu ryb, což mně vcelku stačilo, protože klikaté čáry vlnící se v písku mezi rákosím, mi naháněly hrůzu. Bojím se hadů. A těch je tu v Montenegru prý velmi mnoho. Naštěstí jsme neměli tu čest. Dnes je delta Bojany známá svojí 3 km dlouhou nudistickou pláží a taky rybolovem. Nudistickou pláž jsme nenavštívili, protože 1) děti a 2) jsme si chtěli užít tu deltu jako takovou.




 
Vyrazili jsme hned ráno a snídani jsme si dopřáli u řeky. Delta je přímo obklopená letními domky a restauracemi na vodě, takže jsme si mohli vybírat. Snídaně se protáhla skoro až do oběda, protože posezení na břehu řeky s nádherným výhledem bylo více než příjemné.
 



Tady se opravdu všechno tak líně vleklo, že se nám odtud vůbec nechtělo. Nicméně všechno jednou končí a tak jsme vyrazili podél řeky až k samotné deltě. Slunce nehřálo, ale pálilo, tak jsme se těšili, že na zpáteční cestě se svezeme lodí. Jelikož je břeh řeky téměř nepřístupný, pokud tam tedy nemáte chatu nebo restauraci, šli jsme písčitou cestou nedaleko. Občasná  klikatice od hada mně přidávala do tempa. 








Nakonec jsme přece jen dorazili do místa, kde se Bojana vlévá do moře. Písek byl tak horký, že se v něm nedalo vůbec jít a blízkost Albánie tu byla cítit na sto honů. A mně se to strašně líbilo. Nespoutané, divoké a nádherné i s těmi odpadky kolem. Mám tohle místo tak hluboko pod kůží, že na ně stále intenzivně myslím, ani vlastně nevím proč. Možná pro tu jedinečnou chvíli samotnou, možná pro ten adrenalin, že každou chvíli potkám hada a podělám se strachy. Prostě pecka. Najít motorový člun, který nás odveze zpět, nebyl žádný problém. Člun tu má každý. 






Tak sbohem Bojano, stýská se mi a v tomto poněkud podivném létě ráda vzpomínám na zdejší horké klima. No a naše cesta směřuje do finále. Ještě nás čeká nádherný Petrovac a potom na zpáteční cestě dva dny v horách. Ale nebojte se, cestovat se na blogu bude ještě i dál. Příští týden máme s panem Božským jednu krátkou dovolenou bez dětí (jupííí) a já už konečně studuju tu Barcelonu, kam poletíme s kamarádkou na konci září. Takže pořád je na co se těšit! Cestování je pro mě voňavým kořením života a i když to není možné pořád, doufám, že intenzita se bude zhušťovat a jednou se dopracujeme k tomu, že se to otočí a budeme více cestovat než pracovat :-) Krásná vize, ne?

Prima víkend!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

6 komentářů:

  1. Baru, mne stále tyhle příspěvky moc baví :-) a už se těším na ty další :-) měli jste opravdu krásnou dovolenou. a ta vize- je moc krásná, moc bych Ti přála, aby se naplnila :-) a brala bych ji také, protože bez cestovní a poznávání si život nedovedu představit :-) já plánuji na září Šumavu a už se nemůžu dočkat :-)
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Šumavu jsme hodně jezdili, když byl Marťa malej. Tam je nádherně! Hned bych jela znovu. Nejen na Šumavu :-)) Děkuju a krásný zbytek léta.

      Vymazat
  2. Báro tak to je náhoda,my jsme tam byli v červenci,právě v FKK,tahle pláž tam byla nejklidnější a nejčistší ze všech.Prolezli jsme co jsme mohli.Zajeli na trh atd.Fascinovaly mě ty různé hospůdky.Nejraději jsem to měla v hospodě u moře v FKK,kde jsme si dávali obr talíř nakrájeného melouna:))ten čas tam tak letí.Ještě,že jsme měli sprej predátora proti komárům těch tam bylo opravdu hodně:))Dovolená to byla nádherná.Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhody neexistují! :-) My byli taky v červenci, jen to ještě nemám všechno zpracovaný. Na Ada Bojana jsme byli přesně 12.7. Tak jsme se někdy míjeli?

      Vymazat
  3. Další nádhenré místo.
    A s vizí teda určitě souhlasím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, vize, sny ... to všechno se plní. Já si počkám a věřím, že se dočkám :-)))

      Vymazat