čtvrtek 28. července 2016

Svatý Naum - Makedonie

Pokud Vám ta modrá už leze krkem, tak doporučuji nekoukat dál, protože modrý už to bude až do konce. Naše prázdniny na Balkáně jsou v půlce a dnes mám pro Vás poslední zastávku v Makedonii. A protože Ohrid dosáhl naprostého maxima sledovanosti, doufám, že i svatý Naum se Vám bude líbit. Z Ohridu jsme se vydali 9. den na cestu do Albánie.  Klášter svatý Naum, který leží v nejjižnější části Makedonie u Ohridského jezera a na hranici s Albánií, jsme měli po cestě, takže jsme jej nenavštívili jako většina turistů lodí, ale pěkně po souši. Založil ho svatý Naum - žák Cyrila a Metoděje a je to prostě pecka. Ano, byli tu turisté, ale nijak zvlášť narváno nebylo. Najdete tu pláž, restaurace a taky jedno zajímavé místo, ale o tom až za chvíli.







 

Klášter je uvnitř překrásně zdobený freskami, ale bohužel se nesmělo fotit a tak jsem tentokrát nefotila. Alespoň jsme zapálili svíčky. Když se nabažíte kláštera samotného a výhledů na nekonečnou vodní plochu a kopce, můžete zajít do přilehlé zahrady plné pávů a fontánek nebo si zaplatit plavbu loďkou po Černém Drimu. 


Černý Drim je takové zvláštní místo. Je to jediná řeka, která ústí do Ohridského jezera, je asi jeden kilometr dlouhá a protože je to místo chráněné, nesmí tu plout motorové loďky, ale vesluje se tu hezky růčo. Zaplatíte si převozníka, který Vás povozí. Řeka pramení z krasového dna a je to vývěr podzemní řeky vedoucí právě z toho Prespanského jezera, o kterém jsem se zmiňovala minule. To je asi 10 km vzdálené a o 160 metrů výš položené než Ohridské a voda, která z něj teče do Ohridského si razí cestu pod zemí a na několika místech jsou vidět prameny. 





Tento výlet po řece vřele doporučuji, je to opravdu zážitek. Navíc voda má stabilně během celého roku 10 - 12 stupňů, takže přesto, že je velmi horko, v okolí Černého Drimu je příjemně a fresh. Plavba trvá zhruba hodinu a uvidíte nejen krásné vývěry, ale i spoustu nádherných vážek, které žijí pouze 24 hodin, motýlů a taky prý můžete zahlédnout vodního hada. No něco pro mě :-) A až Vás to přestane bavit, doporučuji i místní pláž. 




Tak a tady musím zamáčknout slzu, protože kousíček od svatého Nauma je už hranice s Albánií, kam směřuje naše výprava. Příště nás totiž čeká hlavní město Tirana. To byl pro mě trochu šok. Dokonce přišla i první a jediná krize za celou dobu naší expedice. No ... spíš než krize to byla taková morální kocovinka, protože když jsme přijeli do Tirany, kladla jsem si otázku, co tam vlastně dělám a proč jsem ji chtěla navštívit. O tom ale přístě. 

Good bye, Macedonia ♥


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

17 komentářů:

  1. Modrá je přece dobrá! :-)
    A takhle je úplně nej! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Modrou taky můžu v jakémkoliv množství, ideálně servírovanou létem a na cestách :-)

      Vymazat
  2. Na všech fotkách od moře mě nepřestává fascinovat ta nádherná modrá barva. Chápu, že při úpravě fotek se můžou dělat mžitky, ale je nádherná :-))
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle ještě moře není, i když se tak může zdát. To nás teprve čeká :)

      Vymazat
  3. A pak ze ideal neexistuje, jo, tohle je luxus!!! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro nás ano, tohle byl ideál, obsahoval všechno, co máme rádi. Díky!

      Vymazat
  4. Báro jak se zpívá v jedné písničce - Modrá je dobrá ;) a tahle modrá je nejlepší! Díky za dokumentaci dovolené, pokaždé jdu s chutí číst o další destinaci a prohlížet ty úžasné fotky = ) Nádhera!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to mě těší! Teď chystám konečně tu Albánii, ale je to časově náročné, tak to chvíli ještě zabere.

      Vymazat
    2. Na kvalitu se vyplatí počkat ;) moc se těším! Krásný víkend, Blanka.

      Vymazat
    3. Tak to si budu muset zase nějakou noční :-) Děkuju!

      Vymazat
  5. Černý Drim mě dostal a modrá snad nemůže lézt krkem nikomu, ne? :))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fakt velmi zvláštní místo. Když jsem tam viděla ty vážky, hned jsem si na Tebe vzpomněla, jak tam sedíš na loďce a kreslíš :-)))

      Vymazat
    2. Uplně se tam vidim! :)

      Vymazat
  6. Tak o je opravdu krajina mých snů, jezera, kopce a krásná architektura. Snad najdu parťáka a jednou tam vyrazím!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Nádych a nádherný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nadýchala toho krásna docela hodně, bude z něj dlouho těžit :-)

      Vymazat