čtvrtek 21. července 2016

Skopje (Čaršija) - Makedonie

Tak tohle je bezsporu ta zajímavá část Skopje, na kterou jsem byla velmi zvědavá a těšila jsem se. Z internetových průvodců  jsem měla načteno o Bit Pazaru jako o voňavém tržišti a o Čaršii jako o srdci starého Skopje. Návštěva tohoto starého města nebo také Čaršija jak se mu říká, je pro Středoevropana určitě velkým zážitkem. Jestli tak úžasným, jak se někde píše, nevím, ale slíbila jsem můj vlatní názor a pohled na věc. Bit Pazar - spousta malinkých krámků se vším možným, na těch prestižnějších místech jsou to samozřejmě zlatnictví a různé zboží, jen těch řemeslných krámků, které slibovali, jsem tak moc nenašla. Ovšem je to velká přehlídka tureckého stavitelství, malé, jednopatrové domečky, o kterých jsem už psala v minulém příspěvku, přečkali i to silné zemětřesení. Většina jich je původních, s opravami se tu nikdo netrápí. Celou Čaršiji potom zakončuje ono věhlasné tržiště, kde koupíte snad všechno, ale protože jsem měla možnost ho vidět i večer, kdy už tam nikdo a nic není, bylo to trochu ouvej. Přes den bych si tam klidně nakoupila zeleninu a ovoce, ale večer bych se tomuto místu raději vyhnula. Taky se z některých zdrojů můžete dočíst, že v albánské části města není bezpečno. Nevím. Sama bych tam večer nešla, protože jsem si mohla na vlastní kůsi okusit, jak pohlížejí na nás ženy - Středoevropanky. Jednoduché přirovnání bych použila - něco jako hadr na podlahu či ještě méně.  Samozřejmě ne všichni, protože když jsme se bavili s jedním Albáncem, říkal nám, že dnes už je to tak 50 na 50. Ne všichni praktikují islám. Každopádne starou část nesmíte při návštěvě Skopje vynechat! Už pro tu atmosféru, kterou má a to množství linoucích se vůní v celém Bit Pazaru a okolí. Je tu spousta stánků a bister s jídlem, ale i restaurací. Jídlo je velmi lahodné a levné. A tak jsme i mi chtěli okusit jeden večer pojíst na "druhé straně ". Což jsme taky udělali, ale musím přiznat, že pro mě to tedy nebyl takový zážitek jako v pravoslavné části. Jídlo bylo výborné, to ano, ale ten přístup! Jasně mi dávali najevo, že tam nepatřím. Ani jeden ze tří číšníků se mnou nechtěl komunikovat, pouze s panem Božským, když jsem je o něco požádala nebo jsem chtěla jídlo pochválit, ani se mi nepodívali do očí. Při odchodu z restaurace nám neodpověděli na pozdrav. Chtěli jsme zažít Čaršiji, tak jsme ji zažili. Rovněž jsem byla svědkem, jak se muslim chová ke svojí ženě na ulici. Měla jsem sto chutí mu jednu praštit. Takže už se nesnažím jejich mentalitu pochopit, není to možné.





Uličky byly ale úžasné, rozpálené sluníčkem do běla měly zvláštní kouzlo. Využívali jsme každý kousek stínu, protože Skopje je velmi horké město.


Všude zlatnictví.



A jak se říká ... "kdo chce s vlky  žíti, musí s nimi výti" ... no proto cestujeme, abychom poznali a zažili. Nenavštěvuji města kvůli shoppingu, ale proto, abych zažila alespoň malinko mentalitu zdejších. A protože pan Božský nestihl zkrotit svůj vlasový porost ještě před odjezdem, statečně se odvážil navštívit zdejšího kadeřníka. Pánské kadeřnictví, dá-li se to tak na naše poměry vůbec nazývat, je tu na každém kroku a přes den má stále plno. A tak jsme zašli v podvečer. Samozřejmě mám i jeho fotku sedícího v onom retro zařízení. Retro je možná špatný výraz, středověk by odpovídal více, ale musím respektovat to, že nechce, abych jeho fotky publikovala víc, než je nezbytně nutné :-) Ovšem i pro mě to byl zážitek. Nejdříve jsem čekala poslušně venku i s klukama, protože ženu tam neuvidíte, ale asi po 10 minutách nás pan kadeřník vyzval, abychom šli dovnitř. Kupodivu si se střihem opravdu vyhrál a stálo to asi 1,5 eur :-)





 Tady můžete krásně vidět, že z Čaršije je opravdu vidět na ten obří kříž na kopci Vodno.



 Mešita Mustafy - paši.

Jak bych tuhle část města shrnula. Jednoduše. Východní živel zde jednoznačně vítězí a už si tady nepřipadáte jako v Evropě. Nad historickým centrem se zdvíhají monumentální hradby pevnosti Kale, odkud jsou krásné výhledy na město. Pod pevností můžete vidět majestátní mešitu Mustafy - paši. Jedná se o významnou stavbu osmanské sakrální architektury v rámci celého Balkánského poloostrova! V poledním slunci působila tak důstojně, že jsem s respektem fotila jen za plotem. I když jsem s sebou nosila šátek, ani do zahrady jsem se neodvážila. Ženu tam nepotkáte, ani turistku. Nechtěla jsem tak zbytečně provokovat. 





Náš kamzík vyleze na každej šutr, co potká :-)
 
Pevnost Kale je spíše než opravená, znovu vystavěná. Nicméně skýtá krásné výhledy na město.  Obecně ty rekonstrukce tady mi přijdou dost necitelné a na některých místech je vidět, že se s tím moc nepářou. Vstup na pevnost se neplatí, ovšem opět ani tady se nedostanete ani na jednu z vězí, přitom tam mají nainstalované dalekohledy. Prostě Balkán.


 

Pohled na sportovní stadion.








Kluci byli naprosto úžasní. I přes velké horko bez řečí a se zájmem absolvovali naše poznávací výlety. Mladšího jsme občas museli motivovat zmrzlinou, ale i tak, klobouk dolů. Zvládli to výborně.


A tady se s Vámi prohlídkou hlavního města rozloučím. Dále budeme pokračovat směrem na jih, do kaňonu Matka a potom do krásného historického  města Ohrid, zapsaného v Unesco. A bude první koupačka u Ohridského jezera. Makedonie je nádherná!

Přeju prima den a omlouvám se za chyby, které ve spěchu dělám :-)



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

4 komentáře:

  1. Muslimskou povahu bych nedala, rikam rovnou. Rozumim, ze je to jina kultura, ale ta ma taky, takze to k sobe nejde.
    Mista opravdu zajimava. Ja bych se ale asi bala:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejde, opravdu ne. Já se dlouho snažila pochopit, najít něco, co se dá uchopit, ale fakt nelze. Ale zajímavá a krásná místa to jsou a hlavně se rychle mění a za pár let to bude vypadat jinak, narozdíl od takových komerčních míst jako jsou Itálie, Francie apod. V těch turistických místech se podle mě člověk bát nemusí. Ale dobrodružství to trochu je, to zase jo :-)

      Vymazat
  2. Jste úžasní!! Dávám se do čtení, blogger mi vůbec nehlásil Tvoje nové příspěvky a to se na ty z dovolené tak těším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No toto teda! To asi dovolil blogger moc! :-) Cestovatelských příspěvků tam máš spoustu a teprve jsme v půlce, tak příjemné počtení :-)

      Vymazat