sobota 23. července 2016

Kaňon Matka - Makedonie

Zdravím Vás při sobotním večeru. Mám pro Vás připraveno další virtuální putování Makedoníí. Tentokrát do přírody tak opravdovské, že Vám tam lezou pod nohama želvy. Jen 15 km od Skopje leží překrásný kaňon Matka nebo chcete-li Mother lake. Azurově modrá voda a nádherné skály. O výhledech ani nemluvím! Takový zelený kus oázy, kde se dá strávit skoro celý den, tak jak jsme to udělali my. Samozřejmě jsme po příjezdu nešli tou nejkratší cestou po asfaltce, ale pěkně jsme si vyšlápli ke klášteru sv. Nikoly ukrytého v kopci. Výstup byl zhruba hodinový a za horkého počasí docela náročný, ale s malými pauzami jsme to zvládli. Je to nádherné místo ukryté mimo civilizaci a hádejte, koho jsme tam potkali. Dvě české studentky, stážistky ze Skopje. To vždycky potěší, když v cizině uslyším rodnou řeč a já se vždycky hlásím :-)





Cestou nahoru na kopec. Dole to malé  je dolní část Matky. 


Zdolali jsme první cíl naší výpravy na Mother lake.


Kluky opět chválím a jsem ráda, že nejsou žádní peciválové. Sice byla zmrzlina před i po, ale to se na dovolené musí :-) Od čokoládových zmrzlin máme zničené nejedno tričko. 


Klášter Sv. Nikola. Nikde nikdo, kdo by se tam taky ve 40 stupních drápal, že jo? 




Pokračovali jsme docela strmou cestu dolů k přehradě, kde jsme si pomocí gonku přivolali převozníka. Sice nepřijel hned, ale po 15ti minutách jsme se přece jen dočkali. V Dolní Matce je opět krásný kláštěr, tentokrát Sv. Andreja a hned vedle něj úžasná restaurace, kde připravovali úžasná jídla. Doporučuji navštívit! Potom jsme vyrazili na plavbu loďkou, spojenou s návštěvou jeskyně.








Jak říkáme u nás doma, krása střídá nádheru. No a následovaly kajaky. Ovšem jen v mužské sestavě. Já už dělám jen to, co mě doopravdy baví (vodní sporty to rozhodně nejsou) a tak jsem se s chutí zašila do již zmíněné restaurace, kde jsem si v klidu usrkávala vychlazený aperol a kochala se výhledy.


Přehrada byla posledním místem, kde jsme se zastavili než jsme vyrazili na cestu. Čekají nás tři noci v Ohridu, zábava u jezera a historické město. Moc se mi na naší expedici líbilo, že města střídala přírodu a tak jsme si užili opravdu všechno. Dobře jsme si to naplánovali, musíme se pochválit. A jestli Vás cestování baví, tak se budu těšit zase příště!

Krásný večer i zbytek víkendu.



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

11 komentářů:

  1. Jo, tak tohle by se mi mooooc libilo:-). M.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé reportáže ... ale ten dnešek mi dostal... to by se mi moc líbilo.. jste dobrý - v tom vedru...
    Těším se na příště a přeju krásné dny ! ☼
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  3. Voda a skály! Jsem v ráji!

    OdpovědětVymazat
  4. Celý čas ťa čítam a strašne rada....aj si pri tom oddýchnem:-)
    Všetko dobré vám!
    DM drogéria má svoje DM prášky, aj špeciálne na škvrny:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to je dobře! Oddchychové tempo jsme nasadila 30.6. a držím si ho stále! Používám spoustu věcí z DM, do jiné drogerie nechodím už hodně dlouho a to jejich žlučové mýdlo vypralo i část triček od čoko zmrzlin :-))) Děkuju! Krásné léto!

      Vymazat
    2. Jojo, taky jsem chtěla doporučit žlučový mýdlo z DM :))...

      Vymazat
  5. Tak tohle místo vypadá opravdu překrásně.

    OdpovědětVymazat