středa 4. května 2016

Klučičí radost ...

... ze které se raduju i já. Tak konečně hotovo! Jsem moc ráda, že jsme to všechno zvládli a že už kluci bydlí, protože nový pokojíček si opravdu zasloužili. Mě to teda stálo na pár dnů bloknutý záda, ale snad už to brzy povolí úplně :-) Kluci jsou z pokoje pochopitelně nadšení, taky které dítě by nemělo radost? A jak vidíte, je hodně barevný! Taky není pro mě, ale pro ně. A když se řešil návrh, nechala jsem jim téměř volnou ruku při výběru barev i doplňků. Píšu téměř, protože Super Maria jsem na zdi fakt mít nechtěla :-) A teď něco málo k tomu všemu. 


 
  

Pokojíček nám navrhovala Lea Fousková. Tu už tady všichni znáte. Nikdy bych neřekla, že zrovna já si nechám navrhnout pokoj od designérky, ale holt když máte doma omezené prostory a je třeba využít každý centimetr místa, rozhodně to doporučuji. Jsem moc ráda, že jsem do toho šla, protože nábytek na míru je prostě nábytek na míru. Původně jsem bála, že pokoj bude příliš zastavěný nábytkem, protože když jej stolaři přivezli, měli jsme byt totálně plný. Ale výsledek mě překvapil. Pokoj se mi zdá mnohem prostornější, než byl dřív.  Před samotným návrhem jsme měli několik požadavků a  tím zcela zásadním, od kterého se vše odvíjelo, bylo směřování hlav obou dětí do jejich světových stran a nechtěla jsem palandy. Tohle je pro mě základ, aspoň něco jsem z toho feng shui využila, i když skloubit vše se prostě v reálu nedá. A za ty roky to mám ověřeno, že to opravdu funguje. Dalším požadavkem byly dostatečné úložné prostory na oblečení a hračky, protože třeba sportovního vybavení máme hodně. A potom taky zachování světlosti prostoru. Jenže jak jinak, naši chlapečkové mají barvy rádi. Marťa modrou, Víťa miluju žlutou a oba požadovali červenou. Za normálních okolností zavírám dveře a odcházím. Jenže tohle je prostor, který vznikl pro ně a asi bych jim nikdy neudělala to, že bych jim nechala navrhnout pokojíček v severském černobílém stylu, i když se mi to tuze líbí. Jejich názor byl pro mě důležitý. Dostat barvy do interiéru zvládla Lea bravůrně. Nábytek slonová kost v kombinaci s bukem, protože psací stoly zůstaly zachovány, decentně doplnila modrým laminem a červenou se žlutou ponechala na doplňky. Tohle dám i já!










Dalším přáním byl koutek, resp. alespoň malý prostor pro každého z nich. Oba kluci jsou velkými čtenáři a starší brácha už čte i Vítkovi. A rád se s knížkou "zašije". Takže vznikl spací prostor s knihovnou u okna a malým nočním stolkem, který si přál Marťa. Vítek chtěl naopak postel vysokou. Celý prostor mezi postelemi potom odděluje knihovna, kam si můžou kluci odkládat knížky nebo jiné drobnosti. Vítek má za hlavou malou ukrytou poličku na plyšáky. Rozumějte spací plyšáky. On je totiž miluje a má jich opravdu mnoho. Vystavení jsou pochopitelně jen někteří. No a ty lampičky s klipem ty jsem tam chtěla já, aby si kluci v případě potřeby mohli lampičky přemisťovat. Každá postel má navíc pod sebou velké úložné prostory.







Posledním přáním bylo, aby zůstal zachovaný prostor na hraní a byla tak trochu oddělená pracovní část. Myslím, že se to povedlo na výbornou! Pracovní stoly jsme zachovali původní, protože ty nám dělala stejná firma necelé tři roky nazpět. Jen se vyměnily úchytky. Jednotlivý prostor na práci je oddělený poličkami, kde jsou zatím vystaveny drobnosti, ale nebude trvat dlouho a prostor zaplní opět knížky. Druhou knihovnu má Vítek vedle svého pracovního stolu, aby neřekl, že brácha má a on ne.Nad oběma stoly jsou další úložné prostory, nad kterými vznikl prostor pro malou obrazovou galerii, protože oba kluci chodí do ZUŠ na výtvarku. Jenže abychom mohli obrázky měnit, rozhodli jsme se, že je nebudeme vrtat, ale zatím je necháme volně opřené o zeď. Marťa teď pracuje na dalším výtvoru, takže ten přijde doprostřed. Červený židle jsou moje práce. Původně JITRO v přírodním buku jsem za tři dny redesignovala na červené. Se smirkováním mi pomáhal Marťa, nátěr tři vrstvy červeného Balakrylu a dvě vrstvy podlahového laku, aby se hned neodřely.




Úložných prostorů je dostatek, po celé jedné stěně je šatní sestava, která přesahuje až nade dveře, kde tvoří otevřené skříňky takový tunel nad vstupem. Ty jsou zatím volné a já vyčkávám, až objevím vhodné krabice do nich. Alespoň jednu bych totiž ráda polepila tapetou, kterou mají kluci za postelí. S výsledkem jsme velmi spokojená a nejen já. O návrhu samotném si můžete přečíst více tady. Poděkování patří všem, kteří se na realizaci podíleli. Šikovní byli všichni, ale jmenovitě děkuji Lejce Fouskové za návrh dle našich představ, Ondrovi Sloukovi a jeho týmu šikovných malířů, byli úžasní, čiští a precizní. A nakonec taky stolařům, kteří nábytek vyráběli a montovali, v čele s panem Františkem Mikoulou. Díky všem, že se nám bydlí zase o kousek líp. A příští rok ložnice!

Návrh a realizace: Ing. Leona Fousková
Výroba nábytku: AZ Nábytek
Výmalba a tapeta: Ondra Slouka
Foto © Barbora Grünwaldová


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

24 komentářů:

  1. At se tam klukum dobre dari, myslim, ze pokoj je pro deti a ne realizace mamincinch snu, takze urcite dobra volba:-). M.

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je přesně to dávkování barevnosti, kterou mám taky ráda. A ony ty barvičky nakonec i více vyniknou, než v nějakém šíleném pelmelu... Moc příjemný pokoj. A vypadá to, že pokoj je typově podobný jako náš, takže díky i za inspiraci...;-). Ať se klukům krásně bydlí! Už za sebou mají první noc?:-). P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, v sobotu měli premiéru :-) Však se na Tebe asi brzy obrátím, potřebovali bychom ještě nějakou pěknou malovanou krabičku na kapesníky, šlo by to? Díky!

      Vymazat
    2. Ale jistě, mileráda...;-). P.

      Vymazat
  3. Moc pěkné, to se povedlo. Nedokážu najít ta správná slova. Ty barevné akcenty jsou super. A pro vývoj oka jsou dobré i jiné barvy než jen černá a bílá. :-) Děti to ví nejlépe. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, dětičky si řeknou co a jak, i když u těch mladších ročníků by to mohla být dost velká divočina :-) Děkujeme!

      Vymazat
  4. Úžasná voľba!
    Som za čisté kompaktné jednoliate plochy úložných priestorov a jedinečné doriešenie detailov a tie sa mi veľmi páčia, aj farby, najmä boxy a police v tyrkys-modrej aj jedinečné žlté hodiny, deti sa vôbec nemajú podceňovať v nárokoch na estetičnosť!
    No a foto a obrazy sú naj (aj tapeta):-)A je dobré, že ste vpustili aj signálne farby:-)
    A poodchýlené dvere do obývačky môžu byť teraz stále:-) Biele korpusy na seba nadväzujú! No, radosť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pootevřené už může být! Doteď jsem zavírala, raději :-) Děkujeme moc.

      Vymazat
  5. Vypadá to moc pěkně! Líbí se mi to policové zázemí kolem psacích stolů, páč co si budeme povídat, to je papírů a notesů a tužek a školních věcí.... Tohle jsem u holčiček podcenila a stále se snažím vykoumat...
    Postele a policové regály jsou fakt domyšlené na chlup, bezva!!! A barevný lad nemá chybu, sama se žluté a červené vyhýbám a v tomto množství to vypadá krásně hravě a vesele.... Ať se klukům krásně bydlí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšeš, máme navíc spousty různých barev, pastelů, štětců a dalších výtvarných potřeb. To jsem navíc vyřešila tak, že jsem je dala do košíků, aby se to nikde nesypalo a je vyhráno. Žluté a červené je tak akorát na chlup, takže proč ne. Děkujeme, Lucko!

      Vymazat
  6. Opravdu moc hezké. Ať se v něm klukům hezky bydlí :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Odpovědi
    1. Prostory jsou ještě i volné, ale nemám strach, že by se nezaplnily :-) Díky!

      Vymazat
  8. Ahoj Baru, pokojík je parádní! Nijak přehnaně barevné mi to nepřipadá a navíc, promyšlenou barevnost já mám ráda, krásně na sebe vše navazuje, máte to promyšlené do všech detailů. A to, že si takhle velcí kluci budou mluvit do toho, jak má vypadat jejich pokoj, mi přijde jako úplně samozřejmá věc;-).
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No u toho pětiletého by to byl trochu boj, v době návrhu měl čtyři a naplácal by tam všechno, ale barvy si vybral a má je tam. Mě osobně se líbí ty severské čisté pokojíky, ale potom je mi těch dětí líto, že jsou vlastně postavený před hotovou věc podle představ rodičů. Mně by se taky asi víc zamlouvala ta druhá varianta návrhu, kteru má Lea na stránkách tady http://www.atelierfouskova.cz/fotoalbum/navrhy-a-realizace-2016/letecky-pokoj-pro-bariny-kluky/ ale volba kluků byla jasná. Díky!

      Vymazat
  9. Podle mě je to moc hezký. A dostatek úložných prostor je skvělý tah. Supr!

    OdpovědětVymazat
  10. Baru,
    také mě se moc pokojík kluků líbí !
    Rozměry pokoje s fotek vypadají velké.
    Opravdu jste využili každý prostor a barevně mu také nelze nic vytknout :-)
    Tak ať se klukům v něm krásně hraje a žije !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On poměrně velký je a když se to dobře uspořádalo, tak ten prostor ještě vynikl. Díky!

      Vymazat