úterý 5. dubna 2016

Náměšť nad Oslavou

V sobotu jsme měli trochu kultury v podobě výstavy Maxima Velčovského a v neděli jsme vyrazili na výlet do Náměště nad Oslavou. Vše na popud fotografa Taka Tuka photo, který tam vystavuje fotografie, které nafotil pro Domov bez zámku. Výstavu s názvem Jako ty najdete v kavárně Pohodička, ale k tomu se ještě dostaneme. Teď přijměte pozvání na virtuální procházku Náměští, protože je to opravdu malebné městečko. A začít můžeme rovnou v centru na náměstí, odkud jsme se procházkou vydali na zámek. 




Kostel sv. Jana Křtitele. Kolem něj s největší pravděpodobností půjdete, pokud se chcete dostat na jednu z dominant Náměšti a tou je bezesporu barokní kamenný most .






Barokní most vedoucí přes řeku Oslavu pochází z 18. století a zdobí jej 20 soch. Je nádherný a pohledem na něj se můžete kochat klidně celé hodiny. u řeky jsou lavičky, takže tam můžete posedět nebo si udělat piknik. A kousek za mostem už se zvedá kopec, na kterém stojí další krásná dominanta - zámek. 





Oprýskaný, ale nádherný. Tyhle stavby s omšelou fasádou mám rozhodně raději než ty opravené, ani nevím proč. I když byl zámek již otevřený, dovnitř jsme nešli, protože jsme si chtěli užít krásného počasí a procházku zámeckým parkem, který je překrásný. Všechno se teprve probouzelo ze zimního spánku a nikde ani noha. Což náš výlet okamžitě posunulo o level výše.



 

Někde není snadné udržet s nimi krok, ale snažím se!







Občas by se  miláškové samou láskou sežrali a občas bych je sežrala zase já. Což může pochopit jen ten, kdo má aslespoň dvě děti, protože jak já s oblibou říkám, jedno dítě = žádné dítě. A smekám před všemi, kteří mají dětí více. To bych asi skončila v blázinci :-) Už těm dvěma nefalšovaným klukům se opravdu nic nevyrovná. To je někdy uragán. A když se do toho přidá i to největší dítě, které už by mělo věkem dosahovat dospělého člověka, to je teprve něco. A jako téměř náš každý výlet se ani tento neobešel bez tvrzení, že zážitek nemusí být příjemný, hlavně že je intenzivní! Čtete dál, poradím Vám i kam rozhodně nechodit.



 


Procházku zámeckou zahradou si užijete. Momentálně tam můžete narazit na modré ladoňkové koberce, bílé sasanky a vůbec jak se to celý probírá k životu, je to prostě nádhera! Po procházce zámeckým parkem jsem se nechala zlákat na toulky kolem řeky Oslavy. No jo, to byste ale nesměli mít doma takovýho šílence jako mám já. Nejdřív se to zdálo jako fajn procházka cca na 5 kilometrů kolem krásného koryta řeky Oslavy. Jenže cesta najednou skončila a místo toho jsme se drápali nahoru jakýmsi lesním korytem po čtyřech, prosím. Jinak se to vylézt skoro ani nedalo. Takže jsem musela převzít opratě já (ano, už se začínám orientovat v mapě a hlavně ať žije navigace pro pěší). Oprášila jsem hlínu ze svým světlých tenisek a vydali jsme se zpět směr centrum. Došli jsme na místo určení a poučení pro příště, nechodit cestou, která určitě (možná) někam vede. A to nejlepší nakonec. Kavárna Pohodička. To Vám byla ale opravdu luxusní pohodička. Strávili jsme tu více než hodinu.



Místo, kde má člověk prostor se zastavit a hlavně zamyslet.  Je to nádherné místo, ne proto, že je to nějaká designová kavárna, ale pro ty lidi, kteří tam pracují. Kavárna Pohodička je vlastně taková sociálně terapeutická dílna, kde pracují lidé s mentálním postižením. A můžu Vám říct, že tak báječně jsme se v kavárně už dlouho necítili. Ti lidé jsou tak skromní, snaživí  a úžasní, že se nám odtama ani nechtělo. Když pominu nejlepší jahodový cheesecake domácí výroby, výtečnou kávu (dala jsem dvě) a skvělé limonády s bylinkama, je to právě obsluha kavárny, která Vám udělá den krásnější. Člověk se tam i zastydí, když si uvědomí, jak jsme všichni nevděční, rozežraní, pořád si něco vymýšlíme a ustavičně si na něco stěžujeme. Chybí nám pokora a vděčnost, všem. Takže až budete mít cestu do Náměště, sem si zajděte, vychutnejte si místí dobroty a zamyslete se. Někdy to není škodu. Jako bonus tu můžete vidět i velkoformátové fotografie Taka Tuka photo, které jsou plné emocí a chuti do života.




A ještě něco ... tohle není PR článek ani jiná placená reklama. Já tyhle příspěvky píšu snad ze všeho nejraději, i když jsou časově velmi náročné. Ráda dávám tipy na místa, kde se nám líbilo a byli jsme spokojeni. Občas mi do mailu posíláte fotografie z míst, která jste navštívili zase Vy a tak přemýšlím, že letos udělám nějakou letní cestovatelskou soutěž. Něco v tom smyslu, že Vy mi pošlete fotografii z Vašich výletů a cest a já po prázdninách vyberu tři nejhezčí a nějak je odměním. Co vy na to? Líbilo by se Vám to?

Užijte si krásný jarní den!





Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

16 komentářů:

  1. Baru,úžasný napad a výlet!Díky ti za něj!Protože u nás se necestuje,ale už druhý měsíc marodi:-0Momentalne Šíma 40citky a první antibiotika.A mas pravdu,podobná kavárna s obsluhou je i v Neratove:-)Já jsem momentálně nenáročná nebo asi náročná,protože si přejí jen pro nás pro všechny zdraví!

    OdpovědětVymazat
  2. V Náměšti jsem byla jako malinká, když tam byl strejda na vojně, a pak už nic. Díky za výletní tip, zakončení v takové kavárně naláká obzvlášť.
    A k cestám, které nikam nevedou - já tak chodím ráda, nablind. S dětmi tomu říkáme průzkumná výprava. Zrovna v neděli jsme takhle brouzdali lesem, cíl dobyt, takže se to povedlo. Ale v létě jsme regulérně zabloudili, to už mi začínalo být ouvej (chvíli před setměním, v maličkých nohách už dost kilometrů, skoro vybitý mobil bez internetu), naštěstí nás muž po telefonu podle mapy ve stolním počítači donavigoval na značenou stezku, domů jsme došli za tmy, ale zážitek veliký. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do lesa taky nepotřebuju mít plán, ale když jedu někam na výlet, tak jsou předem naplánovaná místa, která bych ráda viděla :-))) No ... a to přesně ono. Zážitek nemusí být příjemný, hlavně že je intenzivní. Na některé takové se prostě nezapomíná :-)

      Vymazat
  3. Určitě dávej typy na výlety. Když už se tam člověk nepodívá osobně, je fajn vidět kousek světa aspoň takhle. Taky se o něco takového snažím :-)) Občas je těžké najít to správné kafíčko. Párkrát se nám to nepovedlo, že jsem to i vzdali a odjeli na známé místo po cestě domů ... takže vědět o příjemných kavárnách i s bonusem, o kterém píšeš je dobré. V Ostravě na stejném principu funguje Mléčný bar Naproti http://www.naproti.com/ a my jsem tam jako doma, protože mají dětský koutek, domácí zákusky a prvotřídní kafe :-) Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý kafe je základ. Já mám na tohle asi šestej smysl :-) Ale vědět předem kam zajít, taky není k zahození.

      Vymazat
  4. Chlapi jsou podobneho razeni :-D:-D.To znaam...neco jko pojedem na kolo..cca 40km a jakonec 96km jen to fikne. Asi zklamal orientacny smysl nebo co :-D. Moc pekne si to napsala. My si v so uzili cele dopo venku..na trzich i spolecne ranni kaficko s dcerou. Je to jaro nadherne. Soutez super rada se pridam ;-) M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Důvěrně znám! Nikdy nezapomenu na takový plánovaný "pohodový" výšlap v horách loni v Srbsku, nakonec z toho byla slušná adrenalinová túra. Holt některý cesty fakt nikam nevedou :-))) Tak si užívejte jara!

      Vymazat
  5. Baru, moc vám přeji ty krásné zážitky, v Náměšti jsme byli několikrát, ale na rozdíl od vás bez velkého výletu okolo, most je opravdu překrásný, fotogenický...mohu potvrdit...mám plno fotek.
    Obvykle se tam zastavujeme při cestě jinam.
    Hoši na snímku jsou pěkní a milí lumpíci...
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasný nápad! Cestovatelská soutěž, my jezdíme na dovču po české republice, ale zatím jsme byli vždy strašně daleko a zjišťujeme, že své blízké okolí vůbec neznáme :-)
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však soutěž by se vztahovala i na cesty po ČR! Něco vymyslím, mohlo by to být fajn :-)

      Vymazat
  7. Moc krásné ,jen pro nás z Děčína trošku z ruky,ale možná někdy...a Vás zveme zase k nám,do severních čech...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čechy máme projeté spíše jižní, ale třeba někdy dojde i na sever :-) Děkuju!

      Vymazat
  8. Ahoj Baru,
    tak to je mi opravdu líto, že jsem nevěděla, kam se chystáte. Určitě bychom s Vámi zašli na kafe či pizzu.
    I když chápu, že rodinný výlet je čistě rodinný. Krásné fotky, jako vždy.
    Romana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Romčo! To byla taková hurá akce, žádné velké plány předem. A kafe s váma by nám určitě nevadilo. Tak třeba přístě. Děkuju!

      Vymazat