pondělí 14. března 2016

Bukurešť - Piata Revolutiei

Příjemný začátek nového týdne! Pondělní start byl rychlý až překotný. Ale co už, lepší práce hodně, než málo. Slíbila jsem Vám další procházku Bukureští a tak jsem dala dohromady pokračování. Raději to rozdělím, ať se v tom neztratíte. Alespoň Vy, co máte v plánu Bukurešť navštívit. Dnes Vás zavedu na překrásné Náměstí revoluce nedaleko historického centra Lipscani. Na jednom místě tu najdete hned několik významných budov a zajímavých staveb. Tak pojďte kouknout.





 
Náměstí republiky je rušnou tepnou a nese název podle revoluce z roku 1989, kdy byl svržen nechvalně známý diktátor Ceausescu. Přesto, že nemá příliš dobrou pověst, myslím, že o pár chvályhodných věcí se zasloužil, alespoň co se stavitelství týká. Třeba takový Dům národů. Ale o tom až příště, to je kapitola sama pro sebe.





Jednou ze zajímavých staveb je určitě tento zvláštní dům, na který jsem dostala doporučení. Jeho spodní část je původní, ale protože horní část domu byla rozstřílená a nebylo možné ji zachovat, poradili si s její dostavbou takto a vyrostl tak Dům architektů. Elegantní řešení, nemyslíte? A hlavně nápadité. Mohla jsem na něm oči nechat. 







Další významnou budovou, která sice není přímo na Náměstí revoluce, je Athenaeum. Z náměstí je ale skoro vidět a najděte ji hned vedle na Piata Enescu. Něco jako naše Národní divadlo v Praze. Athenaeum bylo postaveno z dobrovolných příspěvků, budova je krásně zdobená a od roku 1888 je to nejprestižnější koncertní síň v Rumunsku a taky zde sídlí rumunská filharmonie. Najdete ji v malém parku, který už byl zcela jarní, stromy kvetly a Bukurešť tak ukázala svoji přívětivou tvář. Možná se Vám zdá, že fotky nejsou focené ve stejný den, ale je tomu tak. Některé jsem fotila ráno, než jsem zalezla do Národní muzea umění, kde jsem se pravda zdržela déle a když jsem vylezla ven, bylo nádherně jarně.







 
A tohle už je zmiňované Národní muzeum rumunského umění. Ano, šla jsem dovnitř, abych alespoň letmo nakoukla do historie této země. I když je moje angličtina stále stejně mizerná, něco jsem si přece jen přečetla a hlavně jsem koukala. Ta historická část je zajímavější, tu doporučuji, moderní umění byly v podstatě jen obrazy a pár soch. I tak návštěvu nevynechejte, už jen proto, že vstupné je pouhých 15 lei na oba okruhy, což je asi 90 Kč. Za focení si malinko připlatíte. Pokud by někoho zajímaly interiéry muzea, vydržte, taky budou, jen co se k tomu prokoušu.





Hned vedle muzea potom najdete kostel Kretzulescu z roku 1722. Určitě nakoukněte i dovnitř. Má užasně tajemnou atmosféru a voní samozřejmě kadidlem. Fotit se tu nesmělo ani za příplatek a vstup je volný.




A poslední zajímavou budou je Národní knihovna. Myslím, že na jedno náměstí je toho tady opravdu hodně. 


Ten prostřední dům! V něm bych klidně bydlela :-)


A naše cesta bude pokračovat po Calea Victoriei k nejdůležitější památce Bukurešti, Domu národů nebo chcete-li Casa Poporului - sídlo rumunského parlamentu. Cestou nás ale čeká ještě pár zajímavých odboček, krásných domů a staveb. Teď jsem dost zasekaná pracovními fotkami, takže na ty z Bukurešti musíte ještě chvíli počkat. 

Přeju krásný den!




Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. Ďakujem za krásne foto.Bukurešť bolo pre mňa exotické mesto ale po Vašich fotkách sa mi čoraz viac páči.Veľa cestovateľských zážitkov želá Vaša čitateľka Marianna

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezká reportáž. Zajímavé fotogenické stavby ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty nejhezčí teprve přijdou. Hlavu jsem si mohla vykroutit :-) Děkuju, Danko!
      PS: marně pátrám po Vašem blogu, přes google se na něj nemůžu dostat, pošlete mi odkaz? Děkuji!

      Vymazat
    2. Tak to už jste druhá :-) a můžeme si tykat? :-D
      odkaz: http://triplusjedna.blogspot.cz/ hezký večer, nebo den

      Vymazat
    3. Jasně, můžeme! Na blog ráda kouknu :-)

      Vymazat
  3. Milá Báro, to je krása! Moc děkuji za zprostředkování. Píšu si Bukurešť na seznam ;).

    OdpovědětVymazat