středa 16. března 2016

Bukurešť - Palác Parlamentu

Onemocnělo mi jedno dítko, tak jsem zrušila všechny aktivity pro dnešní den a vrhla se na další část fotek. Tak jo, jsme tady! To je on, mého srdce šampión. Casa Poporului - Dům národů nebo i Palác Parlamentu. Zkrátka sídlo rumunského parlamentu. Jedná se o největší administrativní budovu v Evropě a druhou největší budovu (hned po Pentagonu) ve světě. A kdyby Vás ta architektura a brouzdání Bukureští už náhodou nudilo, číst nemusíte ;-) A protože je tohle stavba, která si opravdu zaslouží pozornost, připojím i pár faktů. Palác má 21  křídel, z toho jsou čtyři  pod zemí. Více jak šest tisíc místností! Konají se tu politická, kulturní a vědecká setkání. Některé zdroje uvádí, že na stavbu bylo použito milion kubíků mramoru a sedmsettisíc tun oceli. Na výzdobu interiérů padlo devětset kubíků dřeva. Výstavba začala v roce 1984 a budova měla sloužit jako rezidence diktátora Ceaucesca, ale dříve, než byl palác dostaven, jeho vláda padla. Palác je přístupný veřejnosti a je tu i Národní muzeum moderního umění. Z časových důvodů jsem musela prohlídku uvnitř vynechat, což mě teď hodně mrzí, protože ty interiéry musí stát za to. Palác Parlamentu zkrátka musíte vidět, je to podle nejen symbol Bukurešti, ale hlavně Ceaucescovy moci. Kdyby se prý v paláci rozsvítila všechna světla, bylo by město bez elektřiny.







A víte jak vůbec došla k výstavbě? V roce 1977 bylo v Rumunsku silné zemětřesení, které poničilo spoustu historických budov. Toho využil vládnoucí Ceaucesco a nechal strhnout domy v původní městské čtvrti. Tím vlastně vznikl prostor pro stavbu tohoto monumentu a zároveň pro bulvár Unirii - Belevardur Unirii. Ten je hlavní tepnou Bukurešti. Podle informací, které jsem se dočetla, by měl být ještě o metr širší než slavná Champs Elysées. Parlament tento bulvár uzavírá. No a architektura je tu opravdu skvostná. 





Přímo u Paláce Parlamentu můžete vidět náměstí Piata Constitutiei, známé rovněž jako Palácové náměstí, které je zároveň největším v Bukurešti. Je půleno bulvárem Unirii. Je to opravdu krása! Dále budeme pokračovat procházkou po bulváru Unirii zpět do historického centra Lipscani, které si zítra prohlédneme za denního světla.





   

 

Bulvár Unirii ústí do náměstí Piata Unirii. Odtud se zítra vydáme do historického centra, prohlédnout si ho pěkně za světla a taky přidám tip na další místa v Bukurešti, která stojí za návštěvu.  Slíbila jsem Lucii z Luckyblog fotku v její nové super mikině, ale bohužel se mi to nepodařilo. Tak aspoň kožený přívěsek, aby mi věřila, že Luckylimit cestuje se mnou!

Pohodové odpoledne přeju.


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

6 komentářů:

  1. To je něco! Já mám občas tendenci podceňovat ty země, o kterých se nemluví jako o kulturních vzorech, a pak koukám jak blázen, co se v nich vyskytuje za domy (dá-li se tomuto říkat dům) :)
    Jenom poznámka, pokud myslíte ten bulvár v Paříži, píše se to Champs Elysées.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych země východní Evropy vůbec kulturně nepodceňovala :-) A děkuji za upozornění, opraveno.

      Vymazat
  2. To som úplne ohúrená! Krása!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásný slovo! Ohúrená ... Taky jsem byla :-)))

      Vymazat
  3. Já jenom žasnu nad tou nádherou, nemám slov :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem slibovala, že to bude krása. Takový zlatý hřeb prohlídky města to byl :-)

      Vymazat