neděle 28. února 2016

Nedělní pohoda

Nevím, jestli je neděle opravdu od slova nic nedělat, ale já to mám dnes v plánu! Část mužského osazenstva vyrazila časně ráno na hory provětrat běžky a mě dnes čeká odpočinek a troufám si napsat, že zasloužený. Odpoledne zajdeme s Vítkem do kina a oběd vyřešíme nejspíš v naší oblíbené restauraci. Leden a únor považuji obvykle za nejklidnější měsíce roku, ovšem tyto letošní se naprosto vymykaly. Byly velmi hektické, pracovně náročné a taky jak už jsem tu psala, ve znamení vzdělávání se. Takže jsem ráda, že na dveře ťuká březen. A i když se to mnohým může zdát jako naprostá prkotina, pro mě je to velký posun a jsem ráda, že to, co jsem před sebou tlačila víc než dva roky, jsem konečně zdolala. Raw mi sice musí ještě sednout, ale myslím, že po včerejším celodenním workshopu s Honzou Dvořákem není důvod vracet se ke starým zvyklostem. Z nostalgie si samozřejmě PhotoFiltr ještě chvíli ponechám, ale fotit budu už jen do rawu. Nebylo to sice moje první setkání s tímto formátem, ale konečně vím, co s ním a jaké jsou možnosti zpracování. I když moje fotky zřejmě budou vždycky táhnout nejvíc do reálu a žádné úpravy navíc či kolorování v plánu nemám, změnil se mi tím dost pohled na fotku jako takovou. To, co mi dřív připadalo dobré, už mi dobré nepřipadá a nároky na kvalitu fotky rostou. Pořád miluju fotky černobílý a čím víc jsem pronikla do tajů Photoshopu, tím víc se vracím ke svému původnímu přesvědčení, že zásahů do zdrojové fotky budu dělat co nejméně. A protože se stále umím radovat z maličkostí, jsem ráda, že jsem udělala ten zanedbatelný krok pro lidstvo, ale velký pro mě. Miluju focení a vždycky snad budu. Je to pro mě vášeň, které nelze odolat. A jak řekla fotografka Dorothea Lange, "Fotoaparát je nástroj, který učí lidi jak vidět bez fotoaparátu". A abych pořád jen nedřepěla u počítače, což jsem teda poslední měsíce dřepěla, udělala jsem si radost novým kobercem  a začala si jarně tunit byt. Oblíbená gypsophilia, pár větviček borůvčí a eukalyptus mi ke štěstí bohatě stačí. 







Přeju všem krásnou a pohodovou neděli!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. Tak prece jen ten Tchibo koberec na tebe nekde pockal? Na fotkach vypada uzasne, a presne tyhle kyticky taky muzu:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V ten okamžik, kdy jsem to u Tebe četla, jsem klikla na Tchibo a měli zrovna dopravné zdarma :-))) Sice je to ta menší velikost, ale na jaro mi to vyhovuje, trochu to odlehčilo naše malému prostoru.

      Vymazat
  2. Pěkné zátiší :) Přeji vám klidné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Klidné dny nastanou až pokořím ten zatracenej raw :-)))

      Vymazat
  3. Říkala jsem si, že jsem ten koberec už někde viděla :-))) Moc hezké ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Víš, že Ti děsně fandim???

    OdpovědětVymazat