pondělí 11. ledna 2016

Salmův mlýn

Někdo považuje za krásné úplně jiné věci, já vidím krásno i v tom, co se na první pohled zdá hrozné. Někteří z Vás, kteří mě sledují na facebooku, mi občas napíší, jak je Blansko škaredé město, jak je to či ono takové a makové. Asi ano, asi mají pravdu, ale u mě v tomto narazí. Já jsem od přírody optimista a snažím se vidět svět jinýma očima. I v těch zdánlivě obyčejných věcech se dá najít jiný úhel pohledu, i když někdy to opravdu zabolí. Tak jako u tohoto starého mlýna. Jeho historie sahá prý až do středověku. Ovšem tato stávající budova pochází z 2. poloviny 19. století. V mlýně je funkčí elektrárna s Francisovou turbínou. A já bych si moc přála dostat se do interiérů budovy. Z volně dostupných informací jsem se dočetla, že budova, leč vypadá velmi zchátrale, se těší dobré statice a že do ní nezatéká. Otázka proč tedy chátrá? Jeden z důvodů může být nevyjasněný vlastník objektu. Mlýn momentálně patří městu, ale v rámci restitučního řízení se Salmovou rodinou se jedná o vrácení původnímu majiteli. Jenže jak známo, tyhle soudy se vlečou a docela chápu, že dokud nebude jasný majitel, město do toho peníze sypat nebude. O to víc je to smutné. Nádherná secesní stavba s vodním dílem si tohle opravdu nezaslouží a myslím, že nejeden milovník architektury musí zaplakat.








Zakladatel a původní majitel mlýna byl kníže Hugo Salm. Pokud má někdo nějaké další informace, jak to vypadá s restutičním řízením, ráda si je poslechnu. Docela by mě to zajímalo. Elektrárna zde fungovala snad až do 40. let 20. století. Turbína je dodnes funkční a vyrábí elektřinu. Ovšem stavba samotná chátrá, jak vidíte na fotkách.


 


Moc by mě zajímaly i dobové fotografie, pokud se nějaké dochovaly. Existovalo snad a možné ještě existuje nějaké sdružení Stará fronta zítra, která měla zájem mlýn využívat ke kulturním účelům, ovšem podle stavu jejich záměr zřejmě úspěšný nebyl, když mlýn vesele, resp. smutně chátrá dál. A tak je to se vším, co za něco stojí. Všechno pěkné s hodnotou jde do kytek, místo toho se staví moderní baráky a nákupní centra. A takových staveb musí být spousta. Možná by měl někdo začít víc přemýšlet o zachování nějakého odkazu, který nám byl dán a taky přemýšlet o tom, co tu zůstane po nás. Jestli už není pozdě ...

Příjemný start do nového týdne!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

18 komentářů:

  1. Ta černobílá je nejvíc!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černobílé je mám všechny, protože je miluju, ale pro lepší představu jsem zde ponechala v barvách. Děkuju.

      Vymazat
  2. Krásna nesmírná! Já myslím, že neexistuje žádné místo, kde by se nenašlo alespoň něco hezkého.
    U nás na severu Čech je takových míst strašná spousta a podle mě jsou mnohem hezčí, než třeba malebná zakoutí jihočeských vesniček :)))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si to myslím! A pro mě jsou rozhodně hezčí takováto místa než jak píšeš "malebné vesničky" :-)))

      Vymazat
  3. Za mladi ma takéto pohľady skľučovali, zrelá vnímam bytelnosť podstaty, ktorú ukáže obnaženosť, surovosť a mám vo vnútri blaho...prajem, aby sa podarilo zachrániť !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jsi to napsala! Cítím to úplně stejně. Ale obávám se, že dokud nebude u konce restituční řízení, nestane se nic, kromě toho, že si bude dál pochutnávat zub času.

      Vymazat
  4. Ta atmosféra!!! Uplně takové magické místo, čiší z něho zvláštní klid. A ty to na těch fotkách umíš dokonale zachytit.
    T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska už jsem to někomu psala na fcb, ale píšu znovu. Každá emoce, kterou fotka vyvolá, se počítá :-) Děkuju, Terko.

      Vymazat
  5. Hezké místo...
    U nás, kde jsem vyrostla, jsme měli schátralý zámek. Ve stylu neogotiky. Nevýznamná stavba. Chodila jsem tam ráda. Jen tak snít. Byl to zastavený čas. Nadšení obyvatelé se snažili obnovit starou tradici hudebních festivalů, které se tam kdysi pořádali ( dnes vážné hudby a folkloru). Rozjelo se to hezky, začali jezdit zahraniční interpreti. Zámku se město zbavilo za cenu bytu v paneláku. I se zámeckými zahradami a oborou. Nový majitel, bez vztahu k městečku ani regionu, si ho opravil za dotace z města, kraje a EU. Dnes tam festival není. První, co udělal, napařil městu nereálný nájem a podmínky. Takže žádný festival. Žádné procházky po cizím pozemku. Strašně mi to vadí... ale zámeček je dnes velmi velmi malebný. :-) Rusové by ho brali...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, taky máme nedaleko od Blanska zámek, který se dostal do rukou soukromé osobě. Sice jej postupně opravuje, ale tak necitelným způsobem a kýčovitě, že ty původní skoro ruiny byly mnohem lepší :-) Někdy by bylo fajn, kdyby ty chátrající budovy někdo zakonzervoval a ponechal tak :-)

      Vymazat
  6. Milá Barborko, zkuste si někdy zajet do Žatce, tam si zařádíte....já miluju ta stará města, manžel se mi posmívá, že mám ráda ,,bouračky,,.
    A že těch měst a zajímavých starých staveb u nás je hodně...hlavně v pohraničí....továrny i vily, mnohdy k pláči....
    ale my holky s fantazií to vidíme jinak...
    těším se na vaše fotky příští.
    zdravím: Jiřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem pár takových míst navštívila i uvnitř. Naposledy jednu slavnou textilku nebo bývalý muniční sklad. Zvenku je to legrace, ale uvnitř je to někdy pěknej adrenalin. Má to dokonce svůj název - urbex. Lidé, kteří se sdružují v těchto skupinách a urbexem se zabývají, navštěvují různá opuštěná místa a za jistých pravidel je fotodokumentují. Teď právě vychází stejnojmenná kniha, možná si ji pořídím.

      Vymazat
  7. Barbora krasne fotky ako vzdy. Ja ked nieco take vidim, tak myslim na ludi ktori tam zili a aky mali osud. Inak na mna posobi budova trochu strasidelne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promítá se mi hlavou něco podobného, akorát já v tom vidím spíše než strašidelnost, tajemno a záhadno. Děkuji!

      Vymazat
  8. Dobrý den,jsme prostě jedna krevní skupina....já tyto stavby miluju,kdybych na to měla,hned všecko nechám opravit!!! máte pravdu,budují se nákupní centra,mizí obyčejné obchůdky,všechno,co vybudovali naši předkové nenávratně mizí a další generace budou o tuto nádheru ošizeny. je s podivem,že se nad tím kompetentní lidé či úřady nepozastaví a vše nechají chátrat...je to smutné. kéž by někdo dostal rozum a začal se tím zabývat.
    z Moravského Slovácka zdraví a hezké zážitky na ještě hezčích místech přeje Helena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, myslím, že toho mizí mnohem víc a nejen toho hmatatelného. Škoda. Děkuji za návštěvu a i Vám přeju spoustu zajímavých míst a zážitků.

      Vymazat
  9. U nás takhle zchátral pivovar a teď už je bez střechy a chátrá a chátrá. Chtěla jsem si ho taky vyfotit, ale je to celé obehnané vysokým plotem a nedá se tam dostat ... škoda :-)) Mně se moc nelíbí dokonale opravené budovy, líbí se mi právě ty se zubem času, ale aspoň trochu péče, aby nespadly, by to tedy chtělo ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, zakonzervovat, aby nespadly. Pivovar musí být pecka. Ale v každém plotě se najde díra nebo aspoň místo, kde se dá přelézt :-)))

      Vymazat