čtvrtek 7. ledna 2016

Ovocný krambl s drobenkou podle Dity P.

V úterý večer jsme s klukama listovali Deníkem Dity P. a chlapečci si vybrali tento dezert. Tak jo, dlouho jsem podle kuchařky nic nezkoušela, tak proč ne. Nejdřív jsem jim udělala smažené kuře se salátem coleslaw podle stejné autorky a vyzkoušela jsem i krambl. Dělala jsem ho vlastně poprvé a byl hodně dobrej. Tak pokud doma nemáte Deník Dity P., přináším recept sem. Jednou za čas podle Dity P. něco udělám a ke kramblu se určitě vrátím!




CO BUDEME POTŘEBOVAT?

3 hrnky jahod,
3 hrnky lesního ovoce (maliny, borůvky, ostružiny),
4 lžíce krupicového cukru (použila jsem třtinový).
Drobenka:
100 g másla,
120 g ovesných vloček,
100 g hladké mouky, 
130 g třtinového cukru, 
1 lžička skořice. 




 JAK SE DOPRACUJEME VÝSLEDKU?

Protože jsem měla ovoce mražené, nejdříve jsem ho rozmrazila. Použila jsem maliny, jahody a borůvky, které jsem vyskládala do velké zapékací mísy a prosypala jsem je 4 lžícemi třtinového cukru. Ze změklého másla a dalších surovin jsem udělala drobenku, kterou jsem posypala vyskládané ovoce a dala jsem do vyhřáté trouby péct. Při 180 stupních jsem pekla 25 minut. Výsledek úžasný. Přístě dám možná malinko méně cukru. Dita P. krambl servíruje se zmrzlinou a šlehačkou, ale to už mně přišlo příliš moc sladké, takže jsem rozdělila do misek a jedli jsme jen tak.




   

Správně crumble je anglosaský zákusek.  Co je na něm kromě chuti úžasné je to, že ho můžete dělat prakticky pořád a stále jinak. Těším se na sezónu ovoce, až ho udělám z čerstvého, právě zralého. Teď si budu muset vystačit s tím mraženým. Ale i tak je to delikatesa.


Mějte se fajn!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

12 komentářů:

  1. Áno, Dita zvíťazila !
    Vieš ja mám asi dva roky nahraté tie TV varenia s ňou a steaky a tento banánový chlebík už máme naučené a mali úspech tak veľký, že ľudia ochkajú :-)
    Denník D. nemám, je to ten kde sú ukážky ich bývania ? Potom by som si ho kúpila.
    A mrazené lesné ovocie sme sa vôbec nenaučili kupovať, holt socialistická myseľ ( a včera som prvý krát použila bio citrón, neboli schopní mi ho skôr kúpiť )
    papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, Deník Dity P. je kuchařka. Jsou tam nádherné fotky, což byl jeden z důvodů, proč jsem si ji pořídila, protože jinak podle receptů nerada vařím :-))) O bydlení to ale není. A když není ovoce čerstvé, tak holt mražené. Něco mám z vlastních zásob, něco jsem holt koupila. Výsledek to ale nepokazilo :-)Bio kupuji, když to jde a když nás to finančně nerujnuje. Když byl prvorozený syn malinký a začala jsem pro něj vařit, kupovali jsme bio skoro všechno. Jenže tenkrát stála půlka čerstvého bio kuřete 365 Kč!!! Můj chlap šílel a výdaje za jídlo byly neúměrně vysoké. Potom přišla školka, která mně vzala všechny iluze, co se dětského stravování týče a tak jsem zvolila zlatou střední cestu. Občas ano, občas ne. Snažím se nakupovat kvalitní suroviny. Co si budeme povídat, zdravá výživa je stále dost drahá.

      Vymazat
    2. Myslím, že Lucia K. spomínala, že v poslednej jej kuchařke je aj foto ich bývania..., že ten byt pozná zo starých Bydlení, ja som si ich tiež v tom čase kupovala, pre mňa sú tie knihy tak drahé, že zvažujem...ešte asi vydržím s tým nahratým archívom jej prvého Denníka...
      Ten bio citrón som potrebovala do zázvoru s medom, zohnali mi ho až teraz, robila som si ho v zime druhý krát ( do medu zaliať nakrájaný citrón a zázvor a potom len po lyžičke zalievať horúcou vodou ) a je to bomba...hlavne, keď prídeme z lesa...a zázvor povzbudzuje, to som nevedela :-)
      Naďa a Dorotka budú mať teraz narodeniny, Nadi som objednávala knihy, je medzi nimi aj kuchárka od mamy s dcérou, nahrádzajú tam rôzne suroviny,obe sú stylistky, napríklad piškóta z mrkvy a drvených mandlí, ja tak nejak už pečiem, lebo som bezlepková, ale chcem vedieť ďalšie možnosti :-)
      A ešte nejaké ďalšie knihy, no a ja som si tam pridala tú Annu Bolavú,niečo o aspergerovi, niečo schizo...všetko beletria :-), niečo na doporučenie...to sú okruhy ! Ani neviem či budem čítať...
      papa

      Vymazat
    3. Alenko, je to možné, já ani nevím, že vyšla druhá kniha, tohle je ta první a přiznám se, že druhou doma asi nutně mít nemusím :-) A k tomu zázvoru, já ho piju velmi často, znám i tuhle variantu citron + med, ale od té doby, co mě moje terapeutka poučila, že podle čínské medicíny právě citron narušuje účinky zázvoru, piju jen zázvor s medem. Zázvor má totiž prohřívací účinky, citron jako citrus, ochlazuje. Tak by se to prý nemělo společně.

      Vymazat
    4. Skúsim a bude mi to asi vyhovovať, ten zázvor fakt stačí v mede :-)Dík !

      Vymazat
  2. Vypada to oprvadu skvostne, snad nezapomenu a udelam, az budu mit dostatek ovoce. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z čerstvého ovoce to bude určitě ještě větší pecka.

      Vymazat
  3. Ten kolac vyzera fantasticky. Prave som videla na jednom blogu podobny, ale tento je este jednoduchsi.
    vela ovocia a malo cesta. Taka som hladna a mastktna, ze sorry musim z tadeto rychlo prec....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednodušší už to opravdu asi nemůže být :-) Myslím, že hladká mouka by se dala nahradit nějakou špaldovou celozrnnou a cukr třeba datlovým sirupe. A bude to ještě zdravější :-)

      Vymazat
  4. Crumbl já mám taky moc ráda. Dělám hodně švestkový s mandlema nebo z rebarbory s jahodama, když jsou čerstvé. Pravda že z lesního ovoce jsem ještě nezkoušela, to stihnu vždycky sníst dřív jen tak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak švestkový bych taky ráda vyzkoušela, protože švestky miluju. Možná bych je zakápla rumem a přidala skořici. Rebarboru mám ráda, ale kluci ji nejedí.

      Vymazat