pondělí 14. prosince 2015

Velké vzory

Miloš Budík. Přiznám se, že až donedávna to bylo jméno, které mi nic neříkalo. Obrovská škoda! Ale už jsem to napravila. Zaujala mě upoutávka na výstavu fotografií k jeho životnímu jubileu v Domě umění města Brna a program na sobotní odpoledne byl jistý. Dopoledne kultura pro dětičky v podobě divadelního představení Čertův švagr, potom oběd a káva v Café Plazcek a nakonec jako třešnička na dortu tahle nádherná výstava. Život Miloše Budíka je spjatý s Brnem, V Brně se narodil a v Brně taky působí. Vystavené fotografie jsou z jeho osobního archivu a jsou úžasné! Přesně takové jaké podle mě mají fotografie být. Žádné "omalovánky", kterých je dnes všude přehršel, ale skutečné fotografie! Čisté, syrové a úžasně vypovídající. Uměl dokonale vystihnout a zachytit náladu a atmosféru daného okamžiku. Smekám před tímto panem fotografem a řadím jej na seznam mých velkých vzorů. Já se k tomu analogu stejně jednou vrátím :-) Pokud máte rádi černobílé fotografie zajděte na výstavu, rozhodně Vás nezklame. Najdete tu tvorbu z 50. a 60. let, i několik fotografií z let 70. a to až do 7.2.2015.


 

 


Miloš Budík fotografoval například i ve vile Tugendhat, kde tenkrát cvičily děti s vadou páteře. Naprosto úžasná fotka! Tu asi poznáte sami. A tahle poslední, na které je chirurg, který jako první Evropan operoval na otevřeném srdci nedomykavost chlopní u dětí. Velmi silná fotka. Tak neváhejte a zajděte se pokochat těmito nádhernými a skutečnými fotografiemi a třeba se na chvíli zastavit v tom šíleném předvánočním kalupu.

Pohodový začátek nového týdne!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

6 komentářů:

  1. Baru, já bych zašla ...:)) ČB fotky miluju, taky dobré čb filmy, které pozoruju záběr po záběru a říkám si, jaké by to byly skvělé fotky. Krásné adventní dny přeji, dlouho jsem tu nekomentovala, ale snad to teď bude lepší ....:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné dny i Tobě, Jani! Fotky by se Ti určitě líbily :-)

      Vymazat
  2. Zase jsi mi rozšířila obzor - díky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za málo! I sama sobě. A tu krásnou knihu, co tam prodávali ... tu si budu muset nutně pořídit :-)

      Vymazat