čtvrtek 10. prosince 2015

Vánoce čisté jako vůně eukalyptu

Tak přesně takové budou letos u nás! Chápu, že většina z Vás bude namítat, že to vlastně nemám vůbec vánoční, ale pro mě nejsou Vánoce symbolem kýče a všeho moc. Naopak. Loni jsem (ani nevím jak) zabředla do červené a asi právě proto jsem to všechno musela uklidit ještě před koncem roku. Cítila jsem se jako toreador na býčích zápasech. Takže je mi jedno, co se kolem mě rojí za vánoční pozlátka, u nás je to čisté a voňavé. A kdyby si někdo myslel, že tím trpí děti, tak netrpí, protože ve svém pokoji si to kluci vyzdobili podle svého gusta. Mně stačí jen zavřít dveře :-) Mám místo dekorací pouze jmelí a eukalyptus doplněný snítkou nevěstina závoje. Kdybyste náhodou nevěděli, kam zajít na eukalyptus v Brně, doporučuji úžasné francouzské květinářství Fleurs & Décoration na Zámečnické ulici. Tam to eukalyptem přímo přetéká, mají tam nádherné přírodné věnce a ležérní květinové vazby. Přesně jak to mám ráda. Žádný soby a nevkusné vánoční cetky ... nic podobného tam nenajdete. Cítila jsem se tam jako v ráji a už vím, kam budu jezdit pro čerstvě řezané květiny. 






Letos jsem se nebála zkombinovat moderní geometrický vzor s noblesou prvorepublikového porcelánu a na stůl jsem dala nové prostírky Geometry. Myslím, že jim to společně sluší. Jemné zelené proužky na porcelánu zase ladí s eukalyptem a to mi lahodí. Navíc tohle prostírání je tak trochu nadčasové bez ohledu na roční období. Původně jsem sice měla v plánu použít jako hlavní vánoční dekor prostírky a polštář s motivem stromu, ale polštáře se vyprodaly během dvou dnů. Takže pro všechny z Vás, kteří jste mi psali dotaz na dostupnost, určitě budou, ale až v lednu. Nicméně polštář Mlha v lese taky evokuje zimní čas, tak opět přišel ke slovu.


 



Namíchala jsem těch stylů víc. Oprášila jsem i léta zapomenutý masivní kovový svícen v orientálním duchu a všechno to nakombinovala dohromady. Já jsem spokojená a o tom to je. Jediné, co už nám opadalo, je věnec, který jsme s klukama umotali čtrnáct dnů nazpět. Byl totiž ze smrkových větviček. Takže ten si uděláme ještě čerstvý, jen použijeme větvičky tůje, přidáme eukalyptus, jmelí a nevěstin závoj. Koneckonců jmelí je další okrasou letošních Vánoc. 



 



Jsem zvědavá jak dlouho mi eukalyptus ve váze vydrží, protože jak jsem se bavila s floristkou, v bytě je na pěstování velice náročný. Tak aspoň řezaný, voňavý a svěží do vázy. A adventní svícení? Jednoduché a prakticky mobilní. Čtyři stříbrné svícny doplněné kytičkou a přírodním lýkem.



 

A to je všechno! Řídím se heslem, že v jednoduchosti je krása. A teď si konečně můžu začít užívat klidu, protože po hodně dlouhé době mě čeká volný víkend! Takže jdeme s klukama do divadla, zajdeme na vánoční trhy v Brně a zkrátka budu jen lenošit a užívat si. Je to fajn pocit, že konečně nic nemusím. I Vám všem přeju pohodový adventní čas.



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

20 komentářů:

  1. Baru, nádhera... moc se mi to líbí.
    Hezký víkend, užijte si to.
    Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Baru me se to moc libi...ten porculan libezny. ja letos snad nic nenafotim...maximalne detaily. U me jasna volba zelena a bila..nic vic. prirozenost venkovni snehobile atmosfery..dokud teda neprijde ;-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto Ti rozumím! Porcelán mám ráda, teď byla v kurzu hodně porcelánová konvice od Pelcla, ale tuto sadu mám celou a krásně se k eukalyptu hodí :-)

      Vymazat
  3. Baru,
    u nás doma by na tebe té červené bylo moc ;-)
    U tebe doma si to, ale jinka než máš ani neumím představit!
    Je fakt, že i já čím jsem starší, tím těch dekorací tahám z krabice méně a méně a aranžuji jednodušeji a přírodněji.
    Eucalyptus mám moc ráda i jeho vůni !
    Už jsme kytice i věnečky obdivovala u Jany at home.
    Škoda jen, že není běžně dostupný v květinářstvích !
    Taky snad po 14 dnech manželových střevních viróz budeme mít klidný a rodinný adventní víkend!
    Užij si ho i ty dle tvých představ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není a je dostupný. Zkuste si říci. Já jsem u nás (Ostravsko) oběhala skoro vše a akorát výmluvy a kyselé obličeje. Pak jsem v Hodoníně šla a tam měli, takže jsem se dala s paní do řeči, protože jsem stále byla v úžase a ona zase, že já žasnu. Tak jsem si dala druhé kolečko u nás a opět stejné výmluvy, tak jsem se zeptala, proč ten samý řetězec v HO má. Tak další výmluvu. NO, nakonec v dalším květinářství od stejného řetězce (bývají v Albertech či Tesco)jsem našla ochotnou vedoucí a nejen, že ochotnou. Řekla, že má eukalyptus ráda, tak ho prostě objednává a on jí chodí. Tak mám doma a v pátek si jdu pro další. :-)

      Vymazat
    2. Krásné fotky i styling. U nás je to podobné. Jmelí a eukalyptus, ale červená se pak trochu objevuje na polštářích. Já mám barvy ráda a tak mi barevnost o vánocích nevadí, přestože to doma máme umírněné, tak ráda se pokochám jinde, kde to mají v jiném stylu. A neřeším, co je a není kýč. Každý to má tak, jak mu to vyhovuje. Ráda se pokochám vším. Jen jsem viděla obrázek stromečku, který byl samá, obrovská mašle, tak jsem zjistila, že i já mám limity. To už bylo na mě moc. :-)

      Vymazat
    3. Ili, já letos z krabice nevytáhla téměř nic, kromě soviček pod jmelím a svícnů :-) Ale každému podle jeho gusta. A s tím eukalyptem máš pravdu, je ho málo a člověk musí hledat. Já už svůj zdroj konečně mám :-)

      Olive, děkuju. Já mám teda limity značné :-))) Co mi nevyhovuje, tím se nekochám a toho vánočního, co se mi líbí, je opravdu poskrovnu. Ale ať si to každej udělá jak je mu libo :-))

      Vymazat
    4. Mám štěstí, že "můj" květinář tady u nás za rohem má eukalyptus taky moc rád, takže ho mám při ruce pořád (květináře i eukaplyptus):-).
      No jo, dřevo, bílá, šedá, ach...:-). Hezké je to u vás;-). Zaujala mě aromalampa!
      Krásný, klidný a voňavý víkend!
      P.

      Vymazat
    5. Děkuju! Aromalampa je z Tchiba a mám ji už několik let.

      Vymazat
  4. No,tento čas príprav ma zase otestoval,na všetko idem cestou ,,vnútornou,, :-) a tá zatiaľ dovolila len papierový svietiaci les z IKEA, ktorý máme celú domčekovú éru a to som si pred 7 rokmi myslela, že ako som investovala ,,do okien,, !
    Bombuľky sú Tchibo (nechcené...ale chcené-žiarovčičky z ND mi teraz prišli-môj darček sebe a domu :-)a elektrifikácii domu, ktorá má veľké medzery )
    Potiaľ si to s ,,cirkulárkou,, videla, no a ešte som vyložila nad šporák prútený holý veniec a drotársky čierny stromček na stenu....teraz uvidím, kde ,,zakotvia,,. Viac vo mne vyvoláva neurózu .
    Plechové konvy,ktoré mám stále vyložené, plnia medovníčky a trubičky, zásoby sú u nás ako pre regiment.
    Ten úchvatný svietnik a kov vôbec u teba navodzuje,,odlievanie olova,, na Vianoce a s drobnosťami,elegantným porcelánom je to úplne krásne Vianočné !!
    Och, zelené u nás doma, to je téma sama osebe....už som nejaké vetvy tuje pratala von a brečtanové liany sú na studni,čakajú či ich naviažem na veniec,ale už teraz im padajú listy...ostatná zeleň by musela byť zaliata do nerozbitnej , trebárs živicovej formy, aby prežila, žiadna sklenená vázička na stole teda nehrozí :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou neurózou to naprosto chápu. Akorát já nemám zásoby absolutně žádné, perníčky, co byly napečené, už jsou pryč a dneska jsme pekli ještě z druhé dávky. Jsem KO a už chci konečně klid :-) Zavírám krám jak se říká. Cirkulárku jsem viděla, je super!

      Vymazat
  5. ..máte to moc krásné,jednoduché a hlavně nepřeplácané,tak to mám ráda....mějte krásný adventní víkend...Jitka

    OdpovědětVymazat
  6. Je to krásné, jemné, elegantné, veľmi príjemná atmosféra, ešte aj perníčky jednoduché, koníky. Kochám sa tou spustou eukalyptu a bielych kvietkov. Keby som nechodila na cudzie blogy, ani neviem ako vyzera a ze je tento rok naj vianocnou rastlinkou.

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkné, jemné a uklizené! :-)
    S dětmi jsme se dočetli, že svíčky na adventním věnci (i "věnci") se zapalují proti směru hodinových ručiček, tak to letos poprvé dodržujeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to slyším poprvé! A z jakého důvodu to je, víte?

      Vymazat
  8. Moc pěkné. Líbí se mi kombinace porcelánu a prostírky - nádraží. Překvapivé, jasně, že se k sobě hodí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Někdy se k sobě zdánlivě různorodé věci opravdu hodí.

      Vymazat