čtvrtek 3. prosince 2015

Konečně Vánočně

I u nás už to voní po Vánocích, i když s výzdobou to rozhodně nepřeháním. Minulý víkend jsme si s klukama na jedné moc fajn předvánoční akci umotali adventní věnec. Je úplně jednoduchý, základ tvoří smrk dozdobený dalšími druhy větviček, ořechy a šiškou. Voní, už i opadává, ale na bílém kychyňském stole vypadá moc pěkně. Klasický kulatý věnec jsme neměli ani nepamatuju. Svícen máme totiž mobilní. Oprášila jsem čtyři svícny z Ikea, které už mám delší dobu, přidala zelenou větvičku a svícení je hotové. Letos to máme obzvlášť jednoduché, což ale neznamená, že to není vánoční :-))) V úterý večer jsme s klukama upekli první dávku perníčků. A po několika letech jsem se rozhodla vyzkoušet recept podle Kitchenette, aby byla nějaká změna. Recept najdete zde.
 






Přiznám se, že s těstem jsem trochu bojovala, protože je dost lepivé. Padlo do něj totiž kilo medu :-) Stačí ale mouka a trocha trpělivosti a jde to. Teď jsou ještě tvrdé, mají změknout, tak jsem sama zvědavá. Chuťově jsou moc dobré, použila jsem do nich speciální směs čerstvě namletého koření přímo z eshopu Kitchenette a takovou vůni jsem ještě nezažila! No ještě na nás čeká druhá polovina těsta v lednici. Bez zdobení se mi minimalisté rozhdně obejdeme a nejraději bych nechala perníčky tak jak jsou. Ale kluci chtějí mít perníčky nazdobené, tak si je ozdobí sami podle sebe. Letos u nás vede kůň. Dříve jsem byla perníkový maniak, pekla jsem chaloupku, vláček, dokonce i betlém a tak nemáme o vykrajovačky nouzi.






Letos budeme dělat ještě včelí úly, protože po těch se vždycky jen zapráší, takže je dělám z několika dávek. Proběhne totiž výměnný obchod! Perníky a úly směním za jiné cukroví od mamky a tím pádem máme skoro napečeno. Není potřeba se přejídat, že jo? A jak jste na tom s pečením Vy? Pečete, nepečete, baví Vás to nebo ne? Ať už tak či onak, přeju Vám klidné přípravy a pamatujte, že  Vánoce budou i bez vanilkových rohlíčků a umytých oken :-)

Prima den!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

7 komentářů:

  1. Baru, máš je krásný, já se teprve chystám, peču bezlepkově, vyzkouším tyto asi : http://receptydetem.cz/recepty/pernicky-s-karobem/ A bez zdobení by jsi je mohla mít, kdyby jsi je třeba vyválela tím embosovaným kitchenette válečkem ;) Chtěla bych to tak někdy vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle musí změknout, tak snad tomu tak opravdu bude. No na tom válečku jsem mohla oči nechat! Pořídím si ho na příští rok, kluci chtěli letos vykrajovat :-) Tak ať se dílo podaří!

      Vymazat
  2. Já ty fotky " žeru", s perníkama obzvlášť. Už se těším, až začnu péct.

    OdpovědětVymazat
  3. Neviem či som ti neposlala rozpísaný koment :-) : že si super !..., ja som spela celé dospelé dospievanie :-) k tomu, aby som piekla od začiatku adventu, teraz sa mi to darí so zaťom,a tento advent napiekol s Naďou,bola som preč....dávame tam mleté vlašáky, takže chutia trocha ako švédske kekse :-)
    Tie tvoje , pečené s láskyplnou horlivosťou, so synmi, tak skoro, si super !
    O úľoch som počula, ale ešte som ich nejedla....jasne,namixuj si s mamou..,ja by som z toho pečenia nemala nič jesť !...do konca roka mám rest vo váhovom úbytku (každý rok mínus 10 kg, tento rok mi nejakých pár chýba...), som bezlepková a pohľad na ne stačí :-) !

    OdpovědětVymazat
  4. Alenko! Ty jsi super! :-))) Tomu, že peču od začátku adventu, vděčím práci, protože mám všechny víkendy až do Vánoc pracovní a neměla bych to kdy dělat. A taky trochu proto, že tyhle perníky vyžadují změknutí a kluci už byli neodbytní, kdy že začneme s pečením :-) Vlašské ořechy miluju, ale ne v cukroví, takže já je spíš přikusuju :-)))) A o konzumaci raději pomlčím, protože i mně by měl stačit pohled na ně, přesto neodolám. Úly jsou nepečené a docela rychlovka. Tak ať se Ti pečení daří! Přijdu nakouknout :-)

    OdpovědětVymazat