úterý 29. prosince 2015

Cizrnový hummus

Nevím jak vy, ale já jsem po všech těch pečených kačenách a krůtách úplně přejezená! Plánovala jsem si, tak to hned po Vánocích proložím sportem, jenže beru antibiotika, takže to zatím nehrozí. Měla jsem ukrutnou chuť na něco lehčího, zdravého a i když jsem měla v plánu připravit hummus až na Silvestra, vyzkoušela jsem ho hned. No co kdyby se náhodou nepovedl, že jo? Navíc nerada vařím krok po kroku podle receptů a tak jsem si jich pro jistotu pročetla více a udělala jsem si výtah toho, co bude nejlepší pro nás. A tady je ... cizrnový hummus s česnekem a římským kmínem. 


 

CO BUDEME POTŘEBOVAT?

Cizrnu (já byla nedočkavá a tak jsem použila sterilovanou plechovku 400 g, ale na Silvestra si ji uvařím sama),
3 lžíce tahini (sezamová pasta),
1/2 stroužku česneku,
olivový olej cca 2 lžíce,
sůl,
špetka pepře, 
špetka římského kmínu mletého, 
1 lžíce citronové šťávy.
Příloha: špalíčky zeleniny (mrkev, kedlubna, řapíkatý celer)
nebo třeba žitný chleba.






JAK SE DOPRACUJEME VÝSLEDKU?

Zcela jednoduše. Cizrnu s olivovým olejem a tahini rozmixujeme na hladkou kaši, pokud se nám nedaří úplně hladký krém, opatrně přidáváme studenou vodu. Potom přidáme zbývající ingredience - římský kmín, sůl, pepř, rozmačkaný česnek a na závěr můžeme dozdobit petrželkou a zakápnout olivovým olejem.





Úžasně chutná se zeleninovými špalíčky z mrkve, celeru řapíkatého a třeba kedlubny. 
Já jsem říkala, že v té nové kuchyni mě to bude zase bavit :-) A hlavně mě to baví, když nemusím. Tak dobrou chuť!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

Žádné komentáře:

Okomentovat