pondělí 23. listopadu 2015

Café Placzek podruhé

Poprvé jsem tu o Café Placzek psala v lednu 2014. Už tenkrát jsem věděla, že si tahle kavárna získá moje srdce nejen svým interiérem. Ovšem netušila jsem, že mě o více než rok později osloví paní Plačková - majitelka kavárny a nesmírně příjemná a milá žena a požádá mě o nafocení. Pokaždé, když tuhle kavárnu navštívím, neodpustím si foto alespoň na mobil a teď jsem měla oficiální příležitost a hlavně zcela volnou ruku. Zadání bylo jasné. Nafotit kavárnu tak, aby bylo vidět, že je tu živo. A jako správný kavárenský povaleč mohu potvrdit, že živo tu je opravdu pokaždé, když do Café Placzek zavítám. Kavárna byla otevřena v prosinci 2013 a její interiér se zkrátka nedá okoukat. Je čistý, nepřeplácaný, dokonce ani teď, před Vánocemi, kdy se některé kavárny ve vánoční výzdobě snad předhánějí, zůstává tu lehkost a elegance 30. let v lehce funkcionalistickém duchu, který já miluji. Pokud Vás zajímají více informací z historie, čtěte zde!










Ovšem kavárnu kavárnou nedělá jen příjemné prostředí, ale především taky její personál. A nemůžu opomenout zmínku, že baristé a čísníci jsou tu opravdu velmi příjemní a milí. Doporučí, poradí, krásně se usmějí, takže vlastně není divu, že tu o hosty nemají nouzi. Bydlet v Brně, jsem tu snad denně. 






A těch dobrot, co si tu můžete dát! Těžké je vždy rozhodování. Dokonce tu můžete i poobědvat nebo si dát palačinku z celozrnné mouky či limonádu domácí výroby. Zakládají si na kvalitním výběru surovin a nejen kávě tu rozumí. Kromě jednodruhových káv mohu doporučit vlastní směs Café Placzek, která obsahuje 80% arabicy a 20% robusty. Tu mám nejraději. A s výběrem vína si tu taky dají práci. Sommeliér pro Vás vybírá jen ta nejlepší. Musím přiznat, že naposledy jsem tu byla na svatomarstinském a bylo naprosto výtečné. Prostě Café Placzek, co chcete řešit víc? :-)


 








A na závěr bych chtěla poděkovat paní Plačkové, která mi dala důvěru a volnou ruku, na základě kterých vznikla série fotografií nejen této úžasné kavárny , ale snad i života v ní. Děkuji za souhlas s publikováním reportáže a příště se třeba potkáme právě tady!

PS: a nesmím zapomenout ani na svoji skvělou asistentku a kamarádku v jedné osobě, která v tom má taky prsty  - Evu Jelínkovou. Jí patří rovněž moje poděkování, protože je součástí týmu.


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

18 komentářů:

  1. Baru, krása! Příjemná atmosféra a stylová čistota je opravdu povznášející. Navíc,kromě toho, že jsou číšníci milí a šikovní, jsou opravdu velmi šarmantní, takže strávit tam hodinku/dvě je lahodné pro všechny smysly. Pěkně zachyceno, jako vždy!

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký místo, zdá se mi. A hrozně mě baví ten výhled na kostel, způsobuje to spolu s interiérem kavárny krásný kontrast.
    Pár pěkných míst máme v Praze taky, kam se dá jít na kafe/čaj, ale tohle tu nemáme :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten výhled je úžasný. Celý to místo má velmi zvláštní energii. A aspoň máme něco, co vy v Praze ne :-)))

      Vymazat
  3. Také mám tuto stylovou kavárnu ráda. Sama jsem spíše čajový typ, ale ráda sem chodím posedět s přáteli při dobré kávě a výborném zákusku. Zážitek pro všechny smysly je zaručen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba se tam brzy potkáme! I když se asi uvidíme v sobotu v Rudce :-)

      Vymazat
  4. ...já taky. Mimo jiné, kavárna má takový design, že pak stačí jen lehké gesto k potřebné tématické dekoraci!
    Tak snad jednou v tomto příjemném prostředí spolu na kávě:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Stačí málo :-) A věřím, že jednou nám to vyjde a když budeš na Moravě, vezmu Tě právě sem!

      Vymazat
  5. Baru, díky za krásné fotky, Café Placzek je má brněnská oblíbená!
    Už se těším, až si tam zase s holkama zajdeme ...
    A nejraději vždycky sedávám právě v tom patře u okna - s tím magickým výhledem na kostel sv. Janů ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, pamatuji si, že jsi o tom psala. Taky je to moje oblíbené místo :-) Děkuju!

      Vymazat
  6. Moc povedené, fotky i kavárna!

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý tip na posezení s kamarádkami. Myslím nebo si snad i pamatuji, že zde kdysi prodávali látky...a na to, že mám Brno kousek, tak jsem tu ještě nebyla...určitě napravím :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to rozhodně napravte! Určitě se Vám tam bude líbit. Já už si ani nemůžu vybavit, co tam dřív bylo, ale někde to určitě bude k dopátrání.

      Vymazat