pondělí 19. října 2015

Nedělní kultura

Víkend byl pro mě pracovní. V sobotu jsem fotila letos poslední svatbu a protože jsem neměla o víkendu mužskou část posádky doma, udělala jsem si i pracovní neděli a rovnou jsem se vrhla na zpracování pěkné spousty fotek. Jenže jsem tak nějak neměla stání a nechtěla jsem opět porušit pravidlo č.7 z patnáctera pravidel práce z domova (o víkendu alespoň jeden den nepracuj) a tak jsem odpoledne vyrazila za kulturou do Brna. A jsem ráda, že jsem to udělala, protože ... Daniel Piršč! Poprvé jsem jeho jméno zaznamenala ve spojistosti s 3D porcelánovými tapetami. A když jsem zjistila, že má právě výstavu v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně, plán byl jasný. Prošla jsem si hned dvě expozice, ale o té druhé až zítra. Daniel Piršč působí v Mikulově, kde má svůj ateliér. Jeho tvorbu není třeba příliš komentovat. Myslím, že je čistá a krásná. Na výstavě je sice jen pár porcelánových objektů, ale o to působivější jsou. Zamilovala jsem se do lebky s ručně vyřezávaným vzorem. Určitě ji přidám na svůj art wishlist, na kterém už je například mísa Republic od Maxima Velčovského, svícen Little Joseph taktéž od Maxima nebo váza Savoy od Alvara Aalta.  A teď pár obrázků z výstavy.


 Svítidlo Yellow hat a váza Filigrián.


 Lampa Nightfall.


 Lebka a váza Cara mia.

 Svítidlo Aladin.

 Svítidlo Aladin.


 Lampa Buddha.


Překrásná atmosféra dodává porcelánu zvláštní kouzlo. Ona už samotná budova Uměleckoprůmyslového muzea stojí rozhodně za návštěvu. Mám to tam ráda. A zítra Vás tam vezmu ještě jednou! 

Pohodový start nového týdne a prima den!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

6 komentářů:

  1. Zrovna ve čtvrtek jsem v Praze v jedné galerii obdivovala ty filigránové lampy a u kasy měli i tu "polstrovanou" lampičku, která mne pobavila. Budha se mi líbí moc. Domů by se nám nehodil, ale do nějaké velkého bohémského prostoru by byl uplně boží! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně bohužel taky ne, ale přesně jak píšeš, úplně ho vidím u nějakých bohémů. A já chci prostě tu lebku! Příští rok mám v plánu předělat konečně ložnici a udělat si nový pracovní kout, tak ji úplně vidím na svém stole :-)))

      Vymazat
  2. Fakt krásné, celkově.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajděte si, Galino, stojí to za to. A v prvním patře je výstava Věci a slova. Chtěla jsem o ní napsat i sem, ale nestihla jsem. Užité umění a design, úžasné retro a moc pěkně uděláno.

      Vymazat
  3. Baru, díky, prima tip. Máme doma úlovek přímo z Mikulova - solničku ve tvaru vzducholodě, dělá mi každý den radost. A u mě vyhrávají filigránové vázy.

    OdpovědětVymazat