pondělí 28. září 2015

Polička

Krásný začátek nového týdne, i když je ještě volný den. Dnes mám pro Vás opět jeden tip na výlet. Vlastně poslední dobou na blog dávám jen příspěvky z výletů, cest a pracovní, všimli jste si toho? Každopádně v sobotu jsem spojila příjemné s užitečným a protože jsem potřebovala předat klientům z Poličky velké fotoplátno, vyrazili jsme společně s rodinkou na malý výlet. Já tyhle velký fotoplátna fakt strašně nerada posílám poštou. Když pominu délku balení, jsou to potom docela nervy, jestli to pošta doručí v pořádku. Před nedávnem jsem pro klienta dělala dvě fotoplátna ve velikosti 90 x 135 cm a to byla teprve legrace, nedostala jsem je ani do auta . A tak když to jen trochu jde, ráda předávám osobně. A musím říct, že to byl výborný nápad, protože Polička je krásné malebné městečko  Českomoravské vrchoviny a velmi mile mě kulturně překvapilo!

  



  
Polička má bohatou historii a spoustu dochovaných památek. Byla založena v roce 1265 Přemyslem Otakarem II. Její historické centrum dodnes obepínají mohutné hradby ze 14. století. Výzmanou dominantou města je potom kostel sv. Jakuba, kde se narodil významný hudební skladatel Bohuslav Martinů. Ale postupně.



 
 


Bohuslav Martinů se narodil v malé světničce ve věži kostela sv. Jakuba. Ten je postaven v novogotickém slohu po velkém požáru, který zničil ten původní gotický kostel. Světnička je přístupná veřejnosti a když zdoláte věžní schody, čeká Vás i krásný výhled na Poličku. Mimochodem, slavný skladatel tu žil 11 let, z toho prvních 6 let se vůbec nedostal ven! Pouze na věžní ochoz. Na věži to pořádně fouká a tak není divu, že byl jako malé dítě pořád nemocný a tak ho drželi doma, aby se zbytečně nevyčerpával chůzí po schodech. Je až nepochopitelné, že v tak malé světnici žilo pět rodinných příslušníků. 






Samostatně si můžete zajít i na městské hradby, které jsou sice přístupné jen z části, ale určitě stojí za návštěvu. Začaly se budovat ve 14. století a celé opevnění dosahuje délky 1220 m. Po ochoze je devatenáct bašt a celé hradby patří k nejzachovalejším ve střední Evropě. Nedochovaly se pouze čtyři vstupní brány, které byly zbořeny z důvodu lepší přístupnosti centra města, ale stejně i dnes se do centra dostanete pouze čtyřmi vstupy, kde tyto brány původně stály. 



Na náměstí stojí krásná baroktní radnice z poloviny 18. století. 





Projít se můžete úzkými a malebnými uličkami, kterých je tu opravdu dost a na hlad doporučuji zajít třeba do restaurace Na Parkánech.  Tak jestli budete mít cestu kolem, určitě doporučuji.

Užijte si volný den!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

10 komentářů:

  1. Baru zase se ti to povedlo...pred 5lety jsme se s muzem v Policce vzali ;-) mam to tam moc rada...vrchovinu manzel miluje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to jsem ráda, že jsem se trefila do vkusu! Je tam opravdu krásně. Jezdila jsem tam pracovně ještě kdysi jako zaměstnanec, ale vždycky jen k zákazníkovi a zase zpět a nikdy jsem neměla čas zastavit a projít si město. Jako osvč si to dovolit konečně můžu :-)))

      Vymazat
  2. Baru opět krásné fotky. Tvé detaily a schody, loubí ...prostě máš obrovský cit pro detail. Moc pěkné. Jako Osvč dost dobrý:)))

    OdpovědětVymazat
  3. Polička je nádherná, je Báro super, že i pro mne - i když ji dobře znám a často tam jezdím - zase objevujete nové :-), .... krásné pohledy, zákoutí, detaily.... A Martinů je srdeční záležitost:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam kolem vás je moc krásná krajina, taková jiná než tady :-) Já jsem si při psaní příspěvku pouštěla Otvírání studánek :-) Děkuju!

      Vymazat
  4. Baru,teď jsi mě dostala;-)Já čekala novou policku a ono je to o Poličce:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No prvně jsem si říkala, že v to v názvu nějak odliším :-))) Ale neboj, o poličce či poličkách taky brzy něco přidám, jen co bude vše hotové.

      Vymazat
  5. Jé, tam je to krásně malebné...přidávám na sáhodlouhý seznam :))

    OdpovědětVymazat