čtvrtek 3. září 2015

Jana Jano

Další velmi příjemná návštěva, na kterou jsem byla pozvána i s fotoaparátem. Tentokrát to bylo ale trochu jinak, protože Jana Jano, má oblíbenou Literární čajovnu Skleněná louka, kde je téměř jako doma a jako doma se tu i cítí, a tak se naše "návštěva" odehrávala právě tam. Důvodů je hned několik.




Jana se podílela na úpravě interiéru čajovny, v roce 2002 tu měla svoji první samostatnou výstavu a následně několik dalších, je spoluautorem loga čajovny a ráda se zde potkává s přáteli.




Kdo je vlastně Jana Jano? Výtvarnice působící v Brně, využívající ke svému vyjádření především malbu, grafiku, koláže a keramiku. Její umělecké sklony se začaly projevovat už v dětství, kdy chtěla být malířkou, herečkou, zpěvačkou nebo tanečnicí. Vždy ji také fascinovala příroda.




Vystudovala gymnázium a ekologické pomaturitní studium na Střední průmyslové škole chemické, poté obor Technologie potravin na Mendělově zemědělské a lesnické univerzitě, ale svá studia využila pouze jedním rokem vědecké praxe, kdy ji to k umění táhlo silněji než kdy dříve. Proto se od roku 2001 věnuje právě výtvarnému umění, a jak sama popisuje tuto změnu profesního směru: "rozumná už jsem byla dost".





Její láskou je hlína, od roku 2008 je členkou Sdružení keramiků Brno – Unie výtvarných umělců ČR , a právě přes práci s hlínou se dostala i k malbě. Tvorbu vyvozuje z pozorování okolního světa, tedy např. i z východní teorie pěti prvků. Keramice se Jana věnovala dlouho. Její keramické plastiky jsou jedinečné. Sama mám dvě ve zmenšené podobě a dělají mi radost každý den. Některé z nich můžete zakoupit například v Galerii z ruky v Křížovicích. Jak sami vidíte, plastiky jsou vhodné jak pro interiér tak třeba zahradu. Ne jednou jsem se při focení interiérů setkala právě s keramikou či obrazy Jany Jano. Svoje umělecká vnuknutí umí ztvárnit nejen pomocí hlíny či barev a plátna, ale rovněž se realizuje v interiérech. Věnuje se i nástěnným autorským malbám.



 
Vůbec se jí nedivím, že si oblíbila tuhle čajovnu, protože je to místo s osobitou, poklidnou atmosférou. Najdete ho v Brně na ul. Kounicova v pavlačovém domě, který už sám o sobě má veliké kouzlo. A pochopitelně tu můžete často potkat i Janu. Ani já, milovnice kávy, jsem tu netrpěla, protože čaje tu mají opravdu špičkové!




Zde také vznikla Jany první vytrhávaná srdce pro koláže i samotné hravé slovní spojení „HEARTCORE“, což je název jejího nejnovějšího uměleckého projektu. Proto jsou pro Janu v poslední době typické právě koláže a grafika. S těmi pracuje v podobě kolekce s celým názvem HEARTCORE by Jano, o jejímž vzniku píše více na Fleru. Celá tato kolekce zahrnuje trička pro ženy i muže, tašky, polštáře, hrnky či zrcátka a placky s potiskem těchto koláží a je doplněna i korálkovými náušnicemi.



 Tašky HEARTCORE.

 Hrnky HEARTCORE.

Vše je veselé a hravé a i já, milovník minimalismu a umírněných barev, už mám doma dvě tašky a chystám se na tričko. HEARTCORE má totiž šmrnc, nápad a perfektní zpracování.





A jak jsem se s Janou vůbec seznámila? Bylo to na jednom z vánočních večírků u designérky Leony Fouskové a už když jsem ji viděla poprvé, bylo jasné, že najdeme společnou řeč. Jsme si vzdálené i blízké, ale po umělecké stránce si rozumíme. Já kupuji její keramiku, obrázky a věci z kolekce HEARTCORE by Jano a Jana zase moje fotky. Má zvláštní pohled na svět, je jemná, ale přitom pevná, je to bohém a taky realista. Je múza a umělec každým coulem. A krásná žena k tomu. Navenek i uvnitř.




Nejbližším a nejniternějším vyjadřovacím prostředkem je pro Janu abstrakce. Obrazy z cyklu „Affiniti“ jsou součástí nejdéle trvajícího, a jak Jana sama říká: „pravděpodobně celoživotního“, výtvarného cyklu a tématu. Jedná se o cyklus abstraktních, vzájemně komunikujících tvarů, který vzniká již několik let za použití různých výtvarných technik. I já mám jeden obrázek, který má svoje čestné místo v naší malé domácí galerii. K abstrakci mám celkem hodně blízko.




 

A co na ni můžu ještě prozradit? Ráda relaxuje u šálku dobrého čaje nebo výletem do lesa či k vodě, užívá si cestování a propadla kouzlu bretonského oceánu, dlouhodobě se věnuje taiji, miluje tanec a umění, ráda zajde do divadla či na koncert. Je taky trochu ztřeštěná, ale který umělec není? Každopádně je to člověk se širokým záběrem a hloubkou, kterému se snažím naslouchat a porozumět. Někdy je zvláštní, jací lidé se nám v životě objeví, jakou mají roli a co v nás zanechají. U Jany se mi to opravdu jen těžko popisuje a těžko hledám slova.


 Trička HEARTCORE.

Bylo mi velkou ctí, že mě Jana nechala nakouknout "pod pokličku". Janu můžete najít na Fleru, ale taky na facebooku, kde můžete sledovat její aktuální dění. A pokud se vám tato sekce NA NÁVŠTĚVĚ líbí, neváhejte mě kontaktovat, ráda se s vámi dohodnu na spolupráci. Vždyť zajímavých osobností je velká spousta a jsem ráda, že i u nás na Moravě jich máme dost.




Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

6 komentářů:

  1. Baru,
    Jana je z fotek velmi sympatická žena :-)
    Moc se mi líbí i její srdíčková kolekce !
    Opravdu velmi šikovné ženy u Vás na Moravě máte !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To každopádně, někdy mám pocit, že Moravy zůstává zbytečně vzadu :-)

      Vymazat
  2. Jana je skvělá, mám doma pár jejích kousků a jistě brzy přibudou další - doporučuji totéž! Příjemná atmosféra ve Skleněnce, skvělé fotky, povedlo se vám to, děvčata!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lejko! Děkujeme :-) Taky už jsem si pořídila další kousek.

      Vymazat
  3. překrásné fotografie...poetika!!!

    OdpovědětVymazat
  4. ... překrásné....fotografie plné poezie....! úžasně fotogenická Jana Jano !!!!

    OdpovědětVymazat