pondělí 7. září 2015

Ach ta hmota!

Zdravím vás všechny při pondělku a dnes tu mám něco pro milovníky architektury. V neděli jsme navštívili kartografické muzeum ve Velkých Opatovicích. Přiznám se, že já ani ne tak kvůli těm mapám, i když expozice je velmi zdařilá, ale především kvůli prostoru, ve kterém se muzeum nachází. Je totiž dle návrhu architekta Zdeňka Fránka, o kterém jsem tu už několikrát psala. A je naprosto úžasný! Najdete ho v jedné části zámku, v jeho bývalém vyhořelém křídle. Pohledový beton a neupravené  dřevo. Naprostá fantazie. Hmota, která má energii. Tento unikátní prostor má tvar elipsy a je vyskládaný z betonových sloupů. Dokonalá geometrie až mystického rázu. Mám sice ráda prvorepublikovou architekturu, ale nepohrdnu ani touhle modernou. Zvláště, když je od pana Fránka. Pojďte nacítit tuhle účasnou část zámku.
 


 


 
 
Vystavena je tu například plastická mapa Moravy a Slezska, která byla nalezena v muzeu v nedalekých Boskovicích. 
 






Hlavní schodiště vedoucí na ochoz. Beton, ocel a dřevo.


   
 


V přízemní části hlavně beton, nahoře převažuje dřevo. Úžasná hra světel a stínů. Škoda, že jsem si nevzala jiný sklo, vyřádila bych se tu. Taky stativ by se hodil, ale ten běžně při návštěvách muzeí a výstav fakt nenosím. A naše kluky taky fotím, abyste si nemysleli, že ne. Ale moc nepublikuju. Takže dnes výjimečně :-)



 
    
   

 
 
   





Muzeum kartografie je svým obsahem vhodnější spíše pro starší děti 6+, ale díky tomu prostoru se tu nebudou nudit ani ti mladší. Takže rozhodně zajděte nejen kvůli architektuře. Určitě to stojí za to.

Fajn začátek nového týdne!




Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

14 komentářů:

  1. Dokonalé, krásné, úžasné !!
    Ak bude v budúcnosti foto, tak...
    .-))))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ... :-) Nechystám z těchto fotek nic pro komerční účely, ale kdybys chtěla, napiš si :-)

      Vymazat
  2. Pekneee...Velke Opatovice jsou mi blizke...je fajn se divat pres tvuj blog na moje oblibena mista. V muzeu sem teda nikdy nebyla a vypada to uzasne. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No neříkej, že odtud pocházíš? :-)

      Vymazat
    2. Nene jsem z Usova..ale kolem Letovic a Svitav..Jevicka..Brna a Moravskeho Krasu az po Moravsky Krumlov mam najezdeno..znam to tam a mam tam rodinu ;-)

      Vymazat
  3. Katedrála !...moderná....

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je opravdová nádhera! Ten prostor a hlavně ty mapy!! Wau, tam se musíme vydat! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Znám, už je to pár let, co jsem zde byla, je to takové hodně jiné muzeum...netradiční...
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy je. A byla jste i v ostatních částech zámku?

      Vymazat
    2. Bohužel ne, matně vzpomínám, že to bylo snad zavřené anebo využité na jiné prostory, snad školu, či internát...je to asi 10 let, takže vzpomínky jsou mlhavé, ovšem muzeum si pamatuji dobře, protože bylo opravdu zvláštní :-) Nyní se do zámku dá jít na prohlídku?

      Vymazat
    3. No právě nevím, nějak jsem si nechtěla kazit zážitek z muzea :-)

      Vymazat