pondělí 3. srpna 2015

Natřít nebo ponechat původní?

Toť otázka! Zdravím vás všechny po víkendu! My si ho malinko prodloužili a vyrazili do Českého ráje, ale o tom bude nějaký příšpěvek až později. Teď k lampě. Můj natěračský chtíč říká natírej, ale jakési snad estetické vnímání velí nechat být. Tuhle notoricky známou retro lampu jsem vyloudila u našich doma. Byla mrtvá, vykuchaná, nefunkčí. Ale díky mojí skvělé kamarádce Evě zase ožila. Eva je  totiž zachránkyně a restaurátorka starých věcí a taky dělá krásné mozaiky. Co neumí sama, zadá v rodině.  Když sháním nějaké staré krámy nebo pomoc při jejich renovaci, obracím se rovnou na ni. Kromě toho mi taky začala asistovat u focení a moc dobře se mi s ní spolupracuje. No a díky ní moje staronová lampa zase svítí! Jen se nemůžu nějak rozhodnout, jestli ji mám ponechat v původním, oprýskaném stavu nebo ji přetřít. Není totiž černá, ale taková zvláštně temně hnědá. Má i nějakou tu prasklinu a uštíplý kousek, ale mně se tak nějak líbí. Co Vy, natírali byste nebo nechali promluvit zub času?










Lampa je zatím putovní, sháním k ní totiž pracovní stůl, protože bych si ráda udělala nový pracovní kout v ložnici, ale problém je nějaký vhodný najít. Jsem zvyklá na velkou pracovní plochu (75 x 130 cm) a tak to možná dopadne tak, že si zase půjčím brusku a lamino desku natřu bílou barvou a bude. Některé věci neradno uspěchat. Tak to nechávám uzrát.

Prima začátek nového týdne!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

20 komentářů:

  1. Baru, já bych do bytu natírala a na chalupu nechala zub času... ale asi je zbytečné se ptát druhých, každý Ti řekne jen svůj subjektivní pohled, ale rozhodnout se stejně budeš muset sama... každopádně lampa je to krásná! Ještě mě napadá... zkus nějaký čas ještě vydržet a nenatírat a vnímat, jestli ti zub času opravdu sedí, a když se časem ukáže, že ne, natírej. Pokud ji natřeš hned, zub času už nevrátíš ;-)
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastní chalupu nemám, takže tím máme o jednu možnost méně :-) Vím, že se musím rozhodnout sama, ani nečekám, že by to za mě někdo rozhodl, ale zajímají mě názory druhých a třeba i nějaké další tipy jak lampu vylepšit. Pravda ale je, že to nechám chvíli dozrát, stejně jako ten stůl. Nerada bych něco uspěchala a pokazila.

      Vymazat
  2. Je krásná. My ji máme furt původní a protože byla dřív v garáži, tak má dokonce modré mazance od nějaké barvy, ale nenatírala jsem, mám pocit, že je tak víc industriální. Pak máme ještě jiné dvě další a u jedné jsme jen vysmirkovali rez a nechali bez náteřu a jednu jsme stříkli na šedo.....a teď babo raď! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No .... mít víc kousků, pustím se do natírání, ale když mám jen jednu :-))) I když šedá by mohla vypadat dobře na bílém stole!

      Vymazat
  3. Já bych ji nechala původní! Když ji natřeš, už to podle mě nebude ono a lampa ztratí svoje retro kouzlo. Já mám taky tendenci všechno natřít a teď jsem natřela jeden starý stůl a dost toho lituju a už to nejde vzít zpět....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě toho se bojím, že budu moct hrrr :-) Asi ji ještě chvíli nechám a uvidím. I když ta šedá na plánovaný bílý stůl ..... :-)))

      Vymazat
  4. Takáto je trochu vintage, ale ak ju chceš mať na bielom stole, sivá by bola tiež fajn, a čo tabuľovka ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tabulovku dokonce mám doma! No taky je to zajímavá myšlenka, jen se mi strašně nechce do toho stolu. V bytě už nic takového podnikat nebudu, kuch. linka stačila a do auta nevím, jestli tu desku narvu, abych to někam odvezla a tam v klidu obrousila. Takže lampa zatím zahálí a čeká na svůj verdikt :-)

      Vymazat
    2. Predsa len nechať pôvodnú :-)))

      Vymazat
  5. Nechat, tak jak je. Kdyz ji natres, bude jako kazda druha z Ikea ci odjinud. Takhle ma zub casu a nejaky, at uz jakykoliv, pribeh, ktery jiste zabavi nejednu navstevu ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Já bych asi natřela. Vše by mělo být v rovnováze a tím pádem by byla lampa stará i nová. Židle jsi taky natřela a jak jsou nyní krásné. Můj názor.
    Co to máš dobrého na tom talířku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak teď jsem ještě víc na vážkách než jsem byla :-))))) Já se na to asi vyprdnu, nechám to zatím být a až vyřeším stůl, tak uvidím. Jani, jsou to sušený fíky.

      Vymazat
  7. Nenatírala bych! Pod nátěrem se ztratí to nejhlavnější a to je barva bakelitového stínítka. Nejenom tvar, ale i materiál z kterého je lampa vyrobena je důležitý.

    OdpovědětVymazat
  8. Nechat a jen se kochat.

    OdpovědětVymazat
  9. Baru, já bych ji nechala tak. A zvlášť, pokud jsi na vážkách. Právě jsem v jednom zajímavém švédském bytě a oni opravdu umí. Staré, nové, ikony, IKEA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to jsem, i když po všech těch komentářích asi nechám tak jak je. Minimálně ještě nějaký ten týden. Ta kombinace nového se starým se mi právě strašně líbí, jen pro to nemám asi ten správný cit. Děkuju!

      Vymazat
  10. Mam tu samou doma a vé vlastni "stave", zatim na tarase:-) Jestli natres, treba mi to bude inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat