pátek 21. srpna 2015

Kultura z Beskyd

Ta samozřejmě nesměla chybět! Lákadel tam bylo spousta, ale času už méně. A tak jsme zvládli alespoň skanzen v Rožnově pod Radhoštěm a muzeum sklářství v Karolince. Dvakrát jsme neúspěšně navštívili Valašskou galerii výtvarého umění, ale pokaždé měli zavřeno. Milovníky skla ale určitě potěší muzeum sklářství, které rozhodně doporučuji navštívit.







V Karolince už sice pece na tavení skla nefungují, ale pořád se tu sklo brousí a zdobí zlatem nebo patinou. Vyhlášené jsou potom ornamenty leptané. Sklářské řemeslo tu má dlouhou tradici a nejstaršími kousky jsou tu karafy z roku 1860. Samozřejmě tu najdete i další překrásné skleněné skvosty, na kterých člověk může oči nechat. Dalším místem, které je pro Valašsko typické, je skanzen v Rožnově pod Radhoštěm.


 






 
 

Valašské muzeum v přírodě je rozděleno do třech prohlídkových okruhů. Můžete navštívit Dřevěné městečko, Mlýnskou dolinu nebo Valašskou dědinu. Protože nás šla opět větší skupinka, vybrali jsme Dřevěné městečko, které se snad líbilo i dětem, protože tu mají dobový kolotoč. Kromě něj tu ale najdete třeba i expozici poštovního úřadu nebo expozici o tom, jak se dříve stavělo. V místních stáncích si můžete zakoupit sýry a jiné další pochutiny, které jsou pro místní kraj typické. Kousek od skanzenu je i Jurkovičova rozhledna, kterou už jsme ale navštívit nestihli. Je tady toho tolik k vidění, ale aspoň nám zůstalo něco na příště. 

Přeju krásný víkend!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

1 komentář:

  1. Jé, skanzen se vám teda podařilo zachytit krásně bez davů co tam furt jsou :) Příště se stavte na jedno do Rožnovského pivovaru, kromě té rozhledny :)

    OdpovědětVymazat