čtvrtek 23. července 2015

Kláštěr Ostrog

Slovy nepopsatelné, fotkami moc nepřiblížím, protože za branou kláštera se nesmělo fotit. Tak jen několik málo fotografií a slov z tohoto nádherného místa, které jsme navštívili cestou z Podgorice do hor. Manastir Ostrog patří k nejnavštěvovanejším a nejuctívanějším místům v Černé Hoře. Ročně ho navštíví 1mil. návštěvníků (jen připomínám, že Černá Hora má necelých 700tis. obyvatel). Horní část kláštera je vestavěna do skalního výklenku. Klášter založil biskup Vasilij Jovanovic, který byl později prohlášen za svatého. No a když už jsme byli tady, tak jsme si vystáli asi půlhodinou frontu, abychom se poklonili ostatkům sv. Vasilije a dostali požehnání od popa.




Překrásný klášter má úžasnou energii a taky se tu nachází pramen léčivé vody, kterým jsme se řádně občerstvili. 

 Za pár centů jsme si koupili svíčky a zapálili je v přilehlé kapli. 

 Nádhernými mozaikami je vyzdoben celý klášter, jsou nalepeny přímo na skále. 



Nádherné místo, které stojí za návštěvu. Horká Černá Hora je tímto za námi, příště nashledanou v národním parku Durmitor!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

7 komentářů:

  1. Jéééé, srnka na Balkáně! :)
    Krásné to je! A víš co uplně miluju? Ty tenké kostelní svíčky. Poprvé mě zaujaly v Jeruzalémě a od té doby si jich vždycky všude všímám. Dělají krásné "kompozice" :). Myslím, že u nás se tyhle tenké nepoužívají... nejsem si ale jistá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přece jsem ji nemohla nechat doma! I sardinky jsem vzala a taky ananasy, zkrátce celej Myyny arzenál! A se svíčkama máš pravdu. Kupovali jsme je už v Srbsku, kamkoliv přijedeme, zapalujeme :-) Marně přemýšlím, jestli jsem je u nás někde viděla, ale myslím, že ne.

      Vymazat
  2. Nádherné, pokojné miesto,ako píšeš, pravoslávný chrám a kláštor a pre nich a vôbec pre východný obrad sú typické tenké sviečky a liturgické časti, ktoré my, katolíci , so západným obradom sv. omše, nemáme . To znamená, majú veľa bočných oltárov, s možnosťou zapáliť tenkú sviečočku, skrytý hlavný oltár, veľa vzdychov milosrdenstva a k Panne Márii a prežehnávanie sa počas obradu, veľkú úctu k Slovu, teda k Písmu a takú skrúšenú, ale veľmi dôvernú obradovosť. Obrazy, teda Ikony, sú vlastne zobrazením Slova a teda živé .
    Ja mám veľmi rada práve ten obraz- Ikonu, pri ktorom sedí tvoj synček :-)
    Sú to traja anjeli, ktorí vlastne znázorňujú sv. Trojicu , ako navštívili Abraháma v jeho stane a oznámili mu, že jeho stará žena Sára bude mať potomka, že budú mať syna !
    Aj v žalmoch je Pane, neprechádzaj okolo mňa, bez zastavenia !
    Abrahám bol veľký rebel, škandalista ! Opustil polyteistickú vieru kočovníkov...Uveril jedinému Bohu a v Jeho životodarnosť, teda, že čo je v Ňom, je životodarné....preto skrze svoju vieru dostal syna a odumreté, teda Sáru, Boh urobil plodným...
    Mal dvoch synov Izáka,so Sárou, podľa Ducha... z neho pochádzajú kresťania a Izmaila,so slúžkou Agar, teda podľa tela... z ktorého pochádzajú moslimovia, islám...Obe vetvy požehnal, ale predpovedal, že potomkovia Izmaila budú prenasledovať potomkov Izáka, a usilovať o ich život..
    Mám rada, keď On neprechádza bez zastavenia v mojom živote...., aj v podobe ľudí, ktorí nás zo srdca navštívia....
    :-))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krasné vysvětlení! Já sice pokřtěná jsem i naši kluci, ale mám v tomto velké mezery, protože věřím tak nějak po svém.

      Vymazat
    2. S dôverou som ti zverila moje vnútorné....:-)

      Vymazat
  3. Ty ji fakt nosíš???
    Dělám si srandu:-). Je mi ctí, že si ji vyvezla tak daleko - sekne Ti!
    PS: Pěknej večír jsem si u tvejch fotek dneska udělala - dík. Krásná dovča to byla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Si piš! Tahám ji všude, i do Beskyd jsem si ji přibalila :-))) Potěšení na mojí straně a taky díky!

      Vymazat